Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blok: goede afspraken gemaakt met Shell over investeringen

Blok: goede afspraken gemaakt met Shell over investeringen

DEN HAAG (ANP) - Shell heeft in een brief aan het kabinet haar plannen herbevestigd. Demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken) zei dat er goede afspraken zijn gemaakt over werkgelegenheid en toekomstige investeringen. "Het zijn heel serieuze afspraken", aldus de bewindsman.

De brief komt naar buiten op de dag dat de aandeelhouders van Shell hebben ingestemd met de verhuizing van het olie- en gasconcern naar het Verenigd Koninkrijk. Het betekent dat de top van het bedrijf naar Londen verhuist en de onderneming de titel Koninklijke verliest. "Het is een verlies", zei Blok vrijdag.

Aan de Kamer schrijft de minister dat niet alle plannen die in de brief van de onderneming worden genoemd nieuw zijn, "maar het commitment dat Shell hiermee afgeeft voor de uitvoering ervan is wel nieuw". Shell bouwt met de plannen voort op haar nu al grote aanwezigheid in Nederland, schrijft de minister.

Investeringen

Het concern bevestigt in de brief bestaande en toekomstige investeringen. Ook staat er dat er weinig zal veranderen aan de aanwezigheid van Shell in Nederland.

Shell hoopt door de vereenvoudiging van de aandeelhoudersstructuur sneller en flexibeler te kunnen opereren. Maar de Nederlandse dividendbelasting speelde ook een rol in het besluit van Shell. De verhuizing zorgt er ook voor dat "het nadeel van het risico op dubbele belastingheffing voor de aandeelhouders wordt opgelost".

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

11 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

13 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

14 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

16 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

17 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden