Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blok: goede afspraken gemaakt met Shell over investeringen

Blok: goede afspraken gemaakt met Shell over investeringen

DEN HAAG (ANP) - Shell heeft in een brief aan het kabinet haar plannen herbevestigd. Demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken) zei dat er goede afspraken zijn gemaakt over werkgelegenheid en toekomstige investeringen. "Het zijn heel serieuze afspraken", aldus de bewindsman.

De brief komt naar buiten op de dag dat de aandeelhouders van Shell hebben ingestemd met de verhuizing van het olie- en gasconcern naar het Verenigd Koninkrijk. Het betekent dat de top van het bedrijf naar Londen verhuist en de onderneming de titel Koninklijke verliest. "Het is een verlies", zei Blok vrijdag.

Aan de Kamer schrijft de minister dat niet alle plannen die in de brief van de onderneming worden genoemd nieuw zijn, "maar het commitment dat Shell hiermee afgeeft voor de uitvoering ervan is wel nieuw". Shell bouwt met de plannen voort op haar nu al grote aanwezigheid in Nederland, schrijft de minister.

Investeringen

Het concern bevestigt in de brief bestaande en toekomstige investeringen. Ook staat er dat er weinig zal veranderen aan de aanwezigheid van Shell in Nederland.

Shell hoopt door de vereenvoudiging van de aandeelhoudersstructuur sneller en flexibeler te kunnen opereren. Maar de Nederlandse dividendbelasting speelde ook een rol in het besluit van Shell. De verhuizing zorgt er ook voor dat "het nadeel van het risico op dubbele belastingheffing voor de aandeelhouders wordt opgelost".

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Nvidia omlaag op Wall Street na tegenvallende omzet

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine koersuitslagen gesloten. Chipbedrijf Nvidia ging flink omlaag op Wall Street na bekendmaking van tegenvallende omzetcijfers. Nvidia gaf aan dat de vraag naar zijn grafische kaarten vanuit de gamesindustrie veel zwakker is geworden. De producent van elektrische auto's Tesla was juist een winnaar na de goedkeuring van het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden in de Amerikaanse Senaat.

1 uur geleden
Hervatten levering Boeing 787 Dreamliner deze week verwacht

ARLINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA verwacht dat vliegtuigbouwer Boeing deze week de leveringen van de 787 Dreamliner hervat. Die werden in mei vorig jaar stopgezet als gevolg van constructiefouten.

2 uur geleden
President Mexico wil verbod op brouwen bier in noorden om droogte

MONTERREY (ANP/BLOOMBERG) - Het noorden van Mexico moet stoppen met het brouwen van bier. Dat zegt de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador. De regio, waar ook het Nederlandse Heineken actief is, heeft te maken met ernstige watertekorten.

3 uur geleden
Airbus levert minder vliegtuigen af door productieproblemen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft in juli minder vliegtuigen afgeleverd dan in juni vanwege productieproblemen door verstoringen in de levering van onderdelen en materialen. Airbus had eind juli al zijn doelstelling voor de leveringen over heel 2022 neerwaarts bijgesteld vanwege de problemen bij de toelevering.

4 uur geleden
Reuters: Russische vliegtuigen worden gestript voor onderdelen

MOSKOU (ANP) - Russische luchtvaartmaatschappijen zijn begonnen met het strippen van hun eigen vliegtuigen om zo onderdelen veilig te stellen. De luchtvaartmaatschappijen kunnen namelijk geen onderdelen meer kopen in het buitenland door de sancties die westerse landen Rusland hebben opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

5 uur geleden
Carlsberg verwacht fors meer winst door goede bierverkopen

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De Deense bierbrouwer Carlsberg gaat de rest van dit jaar fors meer winst maken dan waar het bedrijf eerder op rekende. De verkopen in met name Europa en Azië gaan volgens het concern verrassend goed, nu consumenten ondanks de verhoogde prijzen bier blijven drinken in cafés en restaurants. Concurrent Heineken meldde vorige week al betere resultaten dan vorig jaar, ook door de heropening van de horeca na de coronapandemie.

5 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen koploper in hogere AEX, Just Eat omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met winst gesloten, waarmee wat herstel werd getoond van de koersverliezen op vrijdag. Het sentiment onder beleggers werd geholpen door sterke handelscijfers uit China. Betalingsverwerker Adyen was koploper in de hoofdindex op Beursplein 5. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste daler na een adviesverlaging door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley.

6 uur geleden