Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Bloemen gewild voor Valentijnsdag ondanks corona en winterweer'

'Bloemen gewild voor Valentijnsdag ondanks corona en winterweer'

AMSTERDAM (ANP) - Valentijnsdag zorgt ondanks de coronacrisis en het winterweer voor een piek in de bloemenverkoop. Bloemenbestelbedrijf Fleurop denkt zelfs dat bloemen dit jaar wel eens extra populair kunnen zijn, nu romantisch uit eten gaan door de lockdown voor geliefden geen optie is. Ook op de marktplaats van Royal FloraHolland ging het goed met de verkopen.

Fleurop laat weten de bedrijfsprocessen alvast op te schalen om het aantal orders in goede banen te leiden. "Bloemisten kopen extra bloemen in en hebben een leger aan bezorgers paraat staan, zodat cupido zijn werk kan doen." Bij FloraHolland was de omzet op de marktplaats in de twee weken in aanloop naar aanstaande zondag 33 procent hoger dan vorig jaar. Topper was net als andere jaren de roos. Er zijn in de afgelopen weken 152 miljoen rozen verkocht en die werden tegen hogere prijzen verhandeld.

Voor winkels en marktkramen is het waarschijnlijk wel lastiger om bloemen te verkopen door de combinatie van de coronamaatregelen en vorst, schat commercieel directeur Guus van Logtestijn van bloemenveiling Plantion uit Ede in. "Bloemenwinkels mogen alleen bij de deur verkopen en de meeste marktkramen zijn dicht, maar bloemen kunnen niet tegen vorst, waardoor bloemenwinkels niet hun bloemen op straat kunnen zetten." Hij wijst er verder op dat veel bloemen normaal gesproken met passagiersvliegtuigen worden vervoerd, maar dat er nu speciale vrachtvliegtuigen moeten worden ingezet. Dat laatste drijft de inkoopprijzen van bloemen op.

Tevreden

Bloemenexportbedrijf Florca, gespecialiseerd in luchtvracht naar verre bestemmingen, is tevreden over de week voor Valentijnsdag. "Ondanks hogere bloemen- en luchtvrachtprijzen hebben we een iets hoger volume, en fors hogere omzet geboekt", vertelt operationeel directeur Carlo Vijverberg. Het gros van de Valentijnbestellingen bij Florca zijn vóór de winterstorm van afgelopen week vertrokken. "Van de zendingen die afgelopen dinsdag en woensdag zijn vertrokken, hebben we gelukkig geen hinder van de kou en sneeuw ondervonden", voegt Vijverberg toe. Ook bij bloemengroothandel Kariflex zijn alle leveringen voor Valentijn aangekomen bij de klanten. "Het winterweer kostte ons wat meer inspanningen, maar zorgde niet voor grote vertragingen."

Nederlandse bloemen- en plantenexporteurs kunnen de verkooppiek rond Valentijnsdag goed gebruiken. Ze begonnen het nieuwe jaar volgens brancheorganisatie VGB met een krimp van 10 procent in januari. Met name in Duitsland viel de vraag flink terug door de strenge lockdown daar. De export naar het Verenigd Koninkrijk ging mede door de brexit ook omlaag. "Snijbloemen worden er sinds januari duur betaald, omdat er een importheffing van 8 procent geldt op doorvoer van niet-EU bloemen", aldus VGB-directeur Matthijs Mesken.

Meer uit Financieel

Nederlanders flink bezorgder over financiële situatie

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot.

21 minuten geleden
Techbedrijven verliezen op Wall Street na renteverhoging Canada

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven zijn woensdag overwegend lager geëindigd op de aandelenbeurzen van New York. Een onverwachte renteverhoging in Canada voedde de vrees dat ook de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is met het verhogen van de leenkosten, wat met name in de techsector voor verliezen leidt.

1 uur geleden
FNV en CNV blazen staking bij bakkers af na nieuw loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hebben stakingen bij drie industriële bakkerijen afgeblazen. Medewerkers van Bakkerij Borgesius en Dutch Bakery zouden het werk vanaf donderdagochtend 48 uur lang neerleggen om hun eisen kracht bij te zetten voor meer loon. Werkgevers in de branche boden vlak voor die acties 16 procent meer loon en de vakbonden zijn daar tevreden mee. Leden van de FNV en CNV kunnen zich nu uitspreken over dat bod.

2 uur geleden
Jonge exploitant nachttrein wil 3 miljoen euro van particulieren

UTRECHT (ANP) - De jonge spoorwegmaatschappij European Sleeper vraagt particuliere investeerders om nog eens 3 miljoen euro. Het in 2021 opgerichte bedrijf wil daarmee verder groeien, onder andere door meer bestemmingen aan te doen. Sinds mei rijdt European Sleeper drie keer per week met een nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn. Vanaf 2025 moet daar ook een treinverbinding met Barcelona bij komen.

3 uur geleden
Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

6 uur geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

7 uur geleden
Europese Commissie doet inval bij kunstgrasbedrijf TenCate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij kunstgrasproducent TenCate Grass uit Nijverdal. Dat laat topman Michael Vogel van het bedrijf weten aan het ANP. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar mogelijke kartelvorming door producenten van kunstgras voor sportvelden. Daarvoor zijn in verscheidene lidstaten van de Europese Unie invallen gedaan.

8 uur geleden