Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloembollenteelt is bezig aan opmars

Bloembollenteelt is bezig aan opmars

DEN HAAG (ANP) - De bloembollenteelt is aan een opmars bezig in Nederland. De oppervlakte landbouwgrond die gebruikt wordt voor de bollenteelt is in tien jaar tijd met een vijfde toegenomen tot ruim 28.000 hectare, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er waren in 2023 meer bedrijven die naast andere agrarische activiteiten ook aan bollenteelt deden dan tien jaar eerder. Minder bedrijven hebben bloembollenteelt als hoofdactiviteit, stelt het CBS. In totaal hielden 1639 bedrijven zich in 2023 met de bloembollenteelt bezig, een toename van 7 procent ten opzichte van tien jaar eerder. Tot 2013 daalde het aantal telers nog.

Met name het telen van tulpen is populair. Op meer dan de helft van de landbouwgrond die gebruikt wordt voor de bollenteelt staan tulpen. Het areaal tulpen nam in tien jaar tijd met 32 procent toe tot ruim 15.000 hectare.

Ook nam de oppervlakte voor de teelt van lelies toe, met bijna 28 procent. Dat er meer tulpen en lelies gekweekt werden, lijkt volgens het CBS ten koste te gaan van de arealen van populaire bollensoorten als de narcis en de gladiool.

In 2022 werd voor ruim een miljard euro aan bloembollen uitgevoerd, volgens het statistiekbureau, goed voor bijna 7 miljard bloembollen. Dat is bijna 30 procent meer dan vijf jaar eerder. Vooral de export van de tulp steeg. De totale waarde van de uitvoer van tulpen nam met 44 procent toe naar 320 miljoen euro.

De exportwaarde van narcissen nam ook toe, maar er werden wel minder bollen van uitgevoerd. Van de gladiool was zowel de exportwaarde als exporthoeveelheid in 2022 vergeleken met vijf jaar eerder gedaald.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Ga voor een interactieve graphic naar https://platform.localfocus.nl/t/?32c9992. De graphic is opgemaakt in uw huisstijl en in formats voor print en online. De graphic wordt aangeboden aan klanten van de graphicsdienst van het ANP en LocalFocus.

Meer uit Financieel

Nvidia overtuigt beleggers niet met presentatie groeiplannen

NEW YORK (ANP) - Chipconcern Nvidia heeft beleggers dinsdag niet kunnen overtuigen met een presentatie van zijn groeiplannen. Topman Jensen Huang van de belangrijke verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) sprak op een bijeenkomst in San Jose onder meer over plannen voor "persoonlijke AI-supercomputers". Die zouden ontwikkelaars en wetenschappers in staat moeten stellen om AI-modellen op desktopcomputers te ontwikkelen. Het aandeel Nvidia verloor niettemin ruim 3 procent op Wall Street.

28 minuten geleden
WhatsApp: gebruikers stappen niet massaal over naar andere apps

MENLO PARK (ANP) - WhatsApp spreekt tegen dat mensen de berichtendienst massaal verlaten en overstappen naar concurrerende apps als Signal. "We zien dat niet terug in onze data", heeft topman Will Cathcart van WhatsApp dinsdag gezegd in een digitaal rondetafelgesprek met Nederlandse journalisten.

2 uur geleden
Vakbond AVV spant opnieuw rechtszaak aan tegen Transavia

LEIDSCHENDAM (ANP) - Vakbond AVV is opnieuw een rechtszaak begonnen tegen Transavia. De bond vindt dat Transavia in zijn cao een enorm voordeel geeft aan leden van de concurrerende vakbond VNV. Volgens AVV maakt Transavia hiermee verboden onderscheid tussen de twee bonden.

3 uur geleden
Winstnemingen op Damrak na oplaaien geweld Gazastrook

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam moest dinsdag de winst van eerder op de dag tegen het slot weer inleveren. De stemming werd vooral gedrukt door het opgelaaide geweld in de Gazastrook en een negatieve opening van Wall Street.

4 uur geleden
Werkgevers uiten opnieuw zorgen over hard oplopende lonen

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers zijn bezorgd over de aanhoudend hoge loonstijging in Nederland. Dit zou een van de redenen zijn dat verschillende fabrieken in Nederland de deuren sluiten. Volgens werkgeversvereniging AWVN lag de loonstijging in nieuwe cao's in februari voor de dertigste achtereenvolgende maand boven de 4 procent.

4 uur geleden
Siemens wil 6000 banen schrappen, bijna de helft in Duitsland

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het Duitse industrieconcern Siemens wil wereldwijd ongeveer 6000 banen schrappen, waarvan 2850 in Duitsland. Vooral de automatiseringsafdeling en de tak voor laadsystemen van elektrische auto's worden getroffen, zo maakte het bedrijf bekend.

6 uur geleden
Sluiting Rotterdamse chemiefabrieken kost honderden banen

ROTTERDAM (ANP) - Twee chemische fabrieken in de Rotterdamse haven sluiten hun deuren. Daardoor gaan honderden banen verloren. Vanuit het Rotterdamse bedrijfsleven en de lokale politiek wordt bezorgd gereageerd.

6 uur geleden