Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloedtransfusiecentrum geraakt bij Russische luchtaanval

Bloedtransfusiecentrum geraakt bij Russische luchtaanval

KYIV (ANP/AFP/DPA) - Oekraïne heeft zaterdag opnieuw te maken gehad met een spervuur van Russische luchtaanvallen, zegt president Volodymyr Zelensky. Onder meer een bloedtransfusiecentrum en een belangrijke fabrikant van vliegtuigmotoren waren het doel van de aanvallen. Door het hele land waren luchtalarmen te horen.

Op X, voorheen Twitter, schrijft Zelensky dat er doden en gewonden zijn gevallen bij de aanval op het bloedtransfusiecentrum in Koepjansk in de regio Charkiv. Hulpdiensten rukten uit om de brand te blussen.

In een video op X zegt Zelensky dat er ook een aanval werd uitgevoerd op Motor Sich in Zaporizja. Dit bedrijf wordt beschouwd als de belangrijkste fabrikant van vliegtuig- en helikoptermotoren en gasturbines in Oekraïne. De president vermeldde niet of er schade was. Ook zou er een aanval zijn geweest op de regio Chmelnytsky. "Sommige raketten zijn neergeschoten. Dankzij onze luchtverdedigingsjagers", aldus Zelensky.

De Russische aanvallen kwamen nadat Oekraïne 's nachts een drone-aanval had uitgevoerd op een Russische tanker in de Straat van Kertsj en een dag nadat een ander Russisch schip in de Zwarte Zee was geraakt.

Meer uit Buitenland

18-jarige opgepakt voor hulp bij plannen aanslag op Spelen

PARIJS (ANP) - De Franse politie heeft donderdag een 18-jarige man gearresteerd die mogelijk heeft geholpen met het voorbereiden van een aanslag op de Olympische Spelen. Hij stond in contact met een leeftijdgenoot die eerder deze week werd aangehouden, melden Franse media.

2 uur geleden
NBC: Obama spreekt binnenkort steun uit aan Harris

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Barack Obama spreekt binnenkort publiekelijk zijn steun uit aan Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt NBC. De Amerikaanse tv-zender schrijft op basis van vier bronnen dat Obama zijn steun aan de vicepresident al privé heeft uitgesproken.

2 uur geleden
Dodental aardverschuivingen Ethiopië verder opgelopen

ADDIS ABEBA (ANP/AFP) - Het dodental door aardverschuivingen in het zuiden van Ethiopië is opgelopen naar bijna 260, meldt OCHA op basis van lokale autoriteiten. De VN-hulporganisatie verwacht een verdere stijging naar tot wel vijfhonderd.

3 uur geleden
Doden en gewonden in Taiwan door tyfoon Gaemi 

TAIPEI (ANP/DPA/AFP) - In Taiwan zijn zeker twee doden gevallen door tyfoon Gaemi. Er zijn minstens 279 gewonden geteld. Daarnaast worden negen bemanningsleden van een gezonken vrachtschip vermist. Door Gaemi zijn ook 21 mensen om het leven gekomen in de Filipijnen.

5 uur geleden
Poetin en Assad bespreken in Moskou situatie Midden-Oosten

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft op woensdag Bashar al-Assad, de president van Syrië, in Moskou ontmoet. Dit meldt Poetins persdienst op donderdag.

5 uur geleden
Opnieuw hoge temperatuur gemeten, net geen nieuw record

LONDEN (ANP) - Het blijft wereldwijd uitzonderlijk warm, ook al is er net geen nieuw record geregistreerd. Op dinsdag was de gemiddelde temperatuur in de wereld 17,15 graden. Dat is een fractie lager dan het record van maandag, toen het gemiddelde na correctie uitkwam op 17,16 graden.

6 uur geleden
Vluchten Frankfurt na protest hervat, ook weer actie in Oslo

FRANKFURT (ANP/RTR/AFP) - Het vliegverkeer op Frankfurt Airport wordt geleidelijk hervat na een actie van klimaatactivisten, meldt de luchthaven. Betogers van Letzte Generation hadden zich aan het asfalt vastgeplakt. Activisten zeggen ook weer actie te voeren in Noorwegen.

6 uur geleden