Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloedprop toegevoegd als bijwerking in bijsluiter Janssen

Bloedprop toegevoegd als bijwerking in bijsluiter Janssen

AMSTERDAM (ANP) - Een nieuwe bijwerking van het coronavaccin van Janssen wordt toegevoegd aan de bijsluiter. Het gaat om veneuze trombose, een bloedprop in een ader, bijvoorbeeld in een been, arm of de longen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft besloten dat de aandoening als zeldzame bijwerking in de bijsluiter moet, nadat uit onderzoek een mogelijke relatie met het vaccin van Janssen was gebleken.

Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb ontving tot dusver 43 meldingen van veneuze trombose na een prik met Janssen. Ook ontving Lareb 460 meldingen na een prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech, 279 na een prik met AstraZeneca en 67 na een prik met Moderna. Pfizer en AstraZeneca zijn de vaakst toegediende vaccins in Nederland. Er overleden in totaal 22 mensen in Nederland die na vaccinatie veneuze trombose kregen. Daarvan hadden 11 een prik gehad met Pfizer, 8 met AstraZeneca, 1 met Moderna en bij 2 mensen is niet duidelijk welk vaccin ze hadden gehad. Lareb roept op tot meer onderzoek naar de meldingen.

De bijwerking staat los van de combinatie van trombose met een verlaagd aantal bloedplaatjes, die al in de bijsluiter van het Janssen-vaccin staat.

Trombocytopenie

Het bijwerkingencentrum benadrukt dat als veneuze trombose optreedt na vaccinatie, dit niet wil zeggen dat het vaccin ook de oorzaak is. Het ontstaan van bloedproppen in de aderen komt, los van vaccinatie, bij zo'n 1 tot 2 op de 1000 mensen per jaar voor.

In de bijsluiters van Janssen en AstraZeneca wordt ook nog een andere nieuwe bijwerking opgenomen. Het gaat om immuun trombocytopenie, een aandoening waarbij het lichaam bloedplaatjes afbreekt. Bloedplaatjes zijn nodig om bloedstolling goed te laten werken, bijvoorbeeld als je een wond hebt.

In Nederland is deze aandoening veel minder vaak gemeld na vaccinatie dan veneuze trombose. Er is 12 keer melding gedaan van immuun trombocytopenie na vaccinatie met AstraZeneca, 8 keer na een prik met Pfizer, 5 keer na een prik met Moderna en 1 keer na een prik met Janssen, meldt Lareb desgevraagd.

Meer uit Gezond

Toezichthouder: haal medicijn tegen sikkelcelpijn van de markt

AMSTERDAM (ANP) - Een medicijn tegen pijnaanvallen bij mensen met sikkelcelziekte wordt waarschijnlijk van de markt gehaald. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, adviseert om de vergunning van het middel crizanlizumab in te trekken. De Europese Commissie moet een besluit nemen.

2 dagen geleden
Zeeland wil snel overleg met Rijk over tandartsentekort

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland wil snel met het Rijk in gesprek over het groeiende tandartsentekort in de regio. Gedeputeerde Harry van der Maas zei vrijdag in een commissievergadering dat het probleem al meerdere keren schriftelijk is aangekaart bij de verantwoordelijke ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), maar dat daarop tot dusver geen reactie is gekomen.

2 dagen geleden
Ouderenzorg: Nederlanders amper voorbereid op hun oude dag

UTRECHT (ANP) - Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren. De branchevereniging is daarom een campagne gestart om het bewustzijn hierover te vergroten.

3 dagen geleden
Verhoren hoofdrolspelers corona-aanpak vanaf voorjaar 2025

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire enquête over de aanpak van de coronapandemie gaat naar verwachting een kleine drie jaar duren. De openbare verhoren, waarbij hoofdrolspelers als minister president Mark Rutte en voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge onder ede voor de enquêtecommissie moeten verschijnen, zijn voorzien in de periode van februari tot en met september 2025.

3 dagen geleden
Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

UTRECHT (ANP) - Het fonds dat kort na het uitbreken van de coronacrisis werd opgericht om zorgmedewerkers te helpen die door hun werk zelf op de intensive care belandden, heeft in totaal 180 keer een eenmalig bedrag uitgekeerd. De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), die het fonds beheerde, maakt nu de balans op en houdt op te bestaan.

4 dagen geleden
Nieuwe techniek stuurt benen dwarslaesie-patiënt via hersenen aan

NIJMEGEN (ANP) - De Sint Maartenskliniek in Nijmegen verwacht veel van een nieuwe techniek om iemand met een dwarslaesie de benen aan te laten sturen vanuit de hersenen. Dat zegt de instelling op basis van de resultaten die met speciale implantaten zijn bereikt bij de 40-jarige Nederlander Gert-Jan Oskam. Nadat hij in 2011 een dwarslaesie had opgelopen door een ongeluk met de fiets, werd aanvankelijk gedacht dat hij alleen nog een arm kon bewegen. Inmiddels kan hij met een rollator enigszins uit de voeten.

4 dagen geleden
Zorg kan gebouwen straks niet meer betalen, waarschuwt sector

UTRECHT (ANP) - Zorgorganisaties zijn bang dat ze over een paar jaar geen geld meer hebben voor hun gebouwen. Ze willen niet alleen nieuwe locaties neerzetten, maar ook bestaande plekken aanpassen en verduurzamen. Er dreigt een investeringsstop en "daardoor kunnen voor pakweg 50.000 mensen geen woongelegenheden meer gerealiseerd worden", waarschuwt de sector woensdag.

4 dagen geleden