Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloedplasma van Nederlandse donoren helpt gewonde Oekraïners

Bloedplasma van Nederlandse donoren helpt gewonde Oekraïners

AMSTERDAM (ANP) - Bloedplasma van Nederlandse donoren kan in Oekraïne worden gebruikt om oorlogsslachtoffers te helpen. Een partij van 2000 kilo bewerkt Nederlands plasma is begin deze week naar het oorlogsgebied gestuurd, laat bloedbank Sanquin weten.

Het gaat om een zogeheten plasma-halffabrikaat. Daar kan ter plaatse het geneesmiddel Albumine van worden gemaakt, dat bijvoorbeeld kan worden toegediend aan slachtoffers die grote bloedingen of brandwonden hebben opgelopen. De verzending is gedaan door het gespecialiseerde bedrijf Prothya Biosolutions. Die onderneming produceert geneesmiddelen met plasma dat is ingezameld door Sanquin.

Prothya benadrukt dat Nederlandse ziekenhuizen genoeg Albumine op voorraad hebben. "De gift aan Oekraïne is een warm gebaar. Wij zijn blij dat we samen met de Nederlandse donors en onze leverancier Sanquin de mensen in Oekraïne kunnen helpen", aldus het bedrijf in een verklaring.

Wereldwijd stijgt de laatste tijd de vraag naar bloedplasma en daarvan afgeleide geneesmiddelen. Dat komt doordat wereldwijd meer aandoeningen ermee worden behandeld. In Nederland stijgt de vraag volgens Sanquin nu met 7 procent per jaar. De hoeveelheid gedoneerd plasma stijgt echter niet voldoende mee. Sanquin waarschuwt dat tekorten dreigen en roept mensen op bloedplasma te doneren.

Meer uit Gezond

Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

3 dagen geleden
Provincie Friesland wil in gesprek over sluiting ziekenhuizen

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.

3 dagen geleden
Aantal jongeren met longontsteking neemt snel toe

DEN HAAG (ANP) - Relatief veel kinderen en jongeren hebben last van longontsteking. In de afgelopen week bezochten meer dan 20 op elke 100.000 jongeren van 15 tot en met 24 de huisarts met een ontsteking aan de longen. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als in de twee voorgaande jaren.

3 dagen geleden
Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

3 dagen geleden
Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

3 dagen geleden
FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

4 dagen geleden