Bloedplasma van Nederlandse donoren helpt gewonde Oekraïners
AMSTERDAM (ANP) - Bloedplasma van Nederlandse donoren kan in Oekraïne worden gebruikt om oorlogsslachtoffers te helpen. Een partij van 2000 kilo bewerkt Nederlands plasma is begin deze week naar het oorlogsgebied gestuurd, laat bloedbank Sanquin weten.
Het gaat om een zogeheten plasma-halffabrikaat. Daar kan ter plaatse het geneesmiddel Albumine van worden gemaakt, dat bijvoorbeeld kan worden toegediend aan slachtoffers die grote bloedingen of brandwonden hebben opgelopen. De verzending is gedaan door het gespecialiseerde bedrijf Prothya Biosolutions. Die onderneming produceert geneesmiddelen met plasma dat is ingezameld door Sanquin.
Prothya benadrukt dat Nederlandse ziekenhuizen genoeg Albumine op voorraad hebben. "De gift aan Oekraïne is een warm gebaar. Wij zijn blij dat we samen met de Nederlandse donors en onze leverancier Sanquin de mensen in Oekraïne kunnen helpen", aldus het bedrijf in een verklaring.
Wereldwijd stijgt de laatste tijd de vraag naar bloedplasma en daarvan afgeleide geneesmiddelen. Dat komt doordat wereldwijd meer aandoeningen ermee worden behandeld. In Nederland stijgt de vraag volgens Sanquin nu met 7 procent per jaar. De hoeveelheid gedoneerd plasma stijgt echter niet voldoende mee. Sanquin waarschuwt dat tekorten dreigen en roept mensen op bloedplasma te doneren.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Griepvirussen grijpen snel om zich heen in Nederland. Officieel is nog geen sprake van een epidemie, omdat het aantal huisartsbezoeken van mensen met griepverschijnselen daarvoor twee weken op rij boven de vastgestelde grens moet liggen, maar die grens is afgelopen week voor het eerst overschreden. Volgens gezondheidsinstituut Nivel lijkt de jaarlijkse epidemie begonnen.
22 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Ziekenhuizen kunnen meer doen om drukte op hun parkeerterreinen te voorkomen, zoals extra inzetten op digitale zorg. Dat zei directeur Arthur Schellekens van de Patiëntenfederatie dinsdag op NPO Radio 1 in Dit is de Dag. Schellekens ging in dat EO-radioprogramma in gesprek met Dietrich van Gorsel van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort over de parkeerkosten bij ziekenhuizen, naar aanleiding van de onlangs verhoogde parkeertarieven bij het Erasmus MC. Bezoekers van het Rotterdamse ziekenhuis betalen sinds 1 januari 4,20 euro voor het eerste uur, met een maximaal dagtarief van 40 euro.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht wil meer doen om te voorkomen dat aanbieders van zorg frauderen. Die instellingen moeten strenger worden gecontroleerd voordat ze in de stad aan de slag kunnen gaan. En ook als ze eenmaal actief zijn, komt er meer toezicht. Mensen kunnen hun twijfels over aanbieders doorgeven aan een nieuw meldpunt. Volgens de domstad is het de eerste keer dat er een aparte aanpak komt.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Het vertrek van de VS uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) betekent volgens Marion Koopmans, hoogleraar virologie in Rotterdam, een enorme financiële aderlating voor deze organisatie. Ook het vertrek van de vele Amerikaanse medewerkers betekent een groot verlies, met name op het gebied van kennis en contacten. "Als het vertrek wordt doorgezet, heeft dat een heel grote impact", aldus Koopmans, eerder betrokken bij de bestrijding van de wereldwijde corona-epidemie.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Bijna de helft van de jongeren in Nederland vindt de eigen geestelijke gezondheid niet goed. Dat is en blijft zorgwekkend, waarschuwen GGD GHOR Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze hebben vorig jaar onderzoek gedaan onder ruim 135.000 mensen van 16 tot en met 25 jaar.
2 dagen geledenHEERLEN (ANP) - Op twee verpleegafdelingen van het ziekenhuis Zuyderland in Heerlen geldt maandag nog steeds een opnamestop vanwege het norovirus, meldt een woordvoerder. Operaties gaan wel weer door.
3 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Veel vrouwen tussen de 30 en 34 jaar stellen hun deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker uit. Maar drie op de tien komen binnen twaalf weken na de uitnodiging in actie. Zorgelijk, vinden Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF Kankerbestrijding. Die starten maandag de landelijke campagne 'Doe het vandaag!'
3 dagen geleden