Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloedbad op beurzen, AEX keldert ruim 7 procent

Bloedbad op beurzen, AEX keldert ruim 7 procent

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index kelderde maandag met ruim 7 procent en zakte voor het eerst sinds 17 januari 2019 onder de 500 puntengrens. Ook op de andere Europese beurzen was sprake van een bloedbad en liepen de openingskoersen vertraging op door de grote stroom van verkooporders. De vrees voor een economische recessie door de negatieve impact van het nieuwe coronavirus en een prijzenoorlog in de oliesector zorgden voor grote onrust op de financiële markten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 7,6 procent lager op 490,86 punten. Het is het grootste procentuele koersverlies voor de hoofdindex sinds 24 augustus 2015. De AEX zakte destijds 9,3 procent door zorgen over de Chinese economie en een verrassende devaluatie van de yuan door de Chinese overheid eerder die maand. Het grootste dagverlies stamt nog altijd uit 1987. Op "Zwarte Maandag" 19 oktober 1987 raakte de AEX 12 procent kwijt. De MidKap kelderde 7,5 procent tot 747,34 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 8,2 procent kwijt. De hoofdindex in Milaan leverde 10,9 procent in.

Alle ogen waren gericht op de oliemarkt, waar de olieprijzen een historische val lieten zien. Het belangrijke olieland Saudi-Arabië besloot flink meer te gaan produceren en de prijzen te verlagen, nadat het oliekartel OPEC en Rusland niet tot een akkoord hadden weten te komen over het beperken van de olieproductie. Een vat Amerikaanse olie kostte 23 procent minder op 31,78 dollar en Brent werd 21 procent goedkoper op 35,74 dollar.

Shell

De Europese oliebedrijven kampten met zware verkoopdruk. In Amsterdam was er pas na zo'n 30 minuten handelen een openingskoers van olie- en gasconcern Shell bekend. Het aandeel zag ruim 20 procent aan beurswaarde verdampen. In Londen raakte concurrent BP 19 procent kwijt. Ook de oliedienstverleners gingen in de uitverkoop. Bodemonderzoeker Fugro en maritiem dienstverlener SBM Offshore verloren rond 17 procent. Tankopslagbedrijf Vopak was daarentegen de enige stijger in de AEX met een winst van ruim 2 procent.

De euro was 1,1401 dollar waard, tegen 1,1308 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Baas Lelystad Airport stapt over naar Rotterdam The Hague Airport

LELYSTAD (ANP) - De topvrouw van Lelystad Airport, Wilma van Dijk, wordt per 1 september de nieuwe directeur van Rotterdam The Hague Airport. Van Dijk volgt in Rotterdam Ron Louwerse op die met pensioen gaat. De scheidend topman blijft dit jaar nog wel betrokken bij het inpassen van het nieuwe luchthavenbesluit.

8 minuten geleden
Duitse toezichthouder: EU-noodplan kan gasprijzen stabiliseren

BERLIJN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het gasbesparingsplan van de Europese Unie, dat dinsdag van kracht is geworden, kan zorgen voor een stabilisatie of zelfs een verlaging van de gasprijzen in het landenblok. Dat zei , de hoogste baas van het Bundesnetzagentur dat toezicht houdt op het Duitse netwerk van gaspijpleidingen, tegen de Duitse zender ZDF.

18 minuten geleden
Taiwan: meer economische sancties door China onwaarschijnlijk

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De economische maatregelen die China tegen Taiwan heeft ingesteld zullen waarschijnlijk geen grote invloed hebben op de handel tussen de twee landen, zeker gelet op de nauwe verwevenheid van de twee economieën. Dat stelt het Taiwanese ministerie van Financiën.

1 uur geleden
PostNL daalt op afwachtend Damrak na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - PostNL behoorde dinsdag tot de sterkste dalers op de Amsterdamse beurs met een verlies van 3,8 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte. Beleggers deden het verder rustig aan en keken vooral uit naar het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag verschijnt. Bij een aanhoudende sterke stijging van de consumentenprijzen in de VS zal de Federal Reserve de rente met stevige stappen blijven verhogen.

2 uur geleden
AutoScout24: eerste daling prijs occasion in meer dan jaar

AMSTERDAM (ANP) - Tweedehands auto's zijn na meer dan een jaar van prijsstijgingen eindelijk weer wat goedkoper geworden, merkt verkoopplatform AutoScout24. Volgens de organisatie is dit waarschijnlijk te danken aan de zomervakantie.

2 uur geleden
Snapchat komt met tool om ouders beter toezicht te laten houden

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Ouders kunnen via een nieuwe tool beter toezicht houden op het Snapchat-gedrag van hun tieners. Het bedrijf achter de populaire foto- en videoapp lanceert namelijk Family Center waarmee volwassenen, mits ze goedkeuring hebben van hun kroost, kunnen zien met wie de kinderen de afgelopen week contact hebben gehad. Ook kan misbruik anoniem worden gemeld.

2 uur geleden
Advocaat Unilever: Ben & Jerry's kan moederbedrijf niet aanklagen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - IJsmerk Ben & Jerry's heeft de bevoegdheid helemaal niet om moederconcern Unilever aan te klagen in de rechtszaak over de verkoop van activiteiten in Israël. Dat heeft een advocaat van Unilever betoogd voor de rechter in New York.

3 uur geleden