Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloedbad op beurzen, AEX keldert ruim 7 procent

Bloedbad op beurzen, AEX keldert ruim 7 procent

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index kelderde maandag met ruim 7 procent en zakte voor het eerst sinds 17 januari 2019 onder de 500 puntengrens. Ook op de andere Europese beurzen was sprake van een bloedbad en liepen de openingskoersen vertraging op door de grote stroom van verkooporders. De vrees voor een economische recessie door de negatieve impact van het nieuwe coronavirus en een prijzenoorlog in de oliesector zorgden voor grote onrust op de financiƫle markten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 7,6 procent lager op 490,86 punten. Het is het grootste procentuele koersverlies voor de hoofdindex sinds 24 augustus 2015. De AEX zakte destijds 9,3 procent door zorgen over de Chinese economie en een verrassende devaluatie van de yuan door de Chinese overheid eerder die maand. Het grootste dagverlies stamt nog altijd uit 1987. Op "Zwarte Maandag" 19 oktober 1987 raakte de AEX 12 procent kwijt. De MidKap kelderde 7,5 procent tot 747,34 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 8,2 procent kwijt. De hoofdindex in Milaan leverde 10,9 procent in.

Alle ogen waren gericht op de oliemarkt, waar de olieprijzen een historische val lieten zien. Het belangrijke olieland Saudi-Arabiƫ besloot flink meer te gaan produceren en de prijzen te verlagen, nadat het oliekartel OPEC en Rusland niet tot een akkoord hadden weten te komen over het beperken van de olieproductie. Een vat Amerikaanse olie kostte 23 procent minder op 31,78 dollar en Brent werd 21 procent goedkoper op 35,74 dollar.

Shell

De Europese oliebedrijven kampten met zware verkoopdruk. In Amsterdam was er pas na zo'n 30 minuten handelen een openingskoers van olie- en gasconcern Shell bekend. Het aandeel zag ruim 20 procent aan beurswaarde verdampen. In Londen raakte concurrent BP 19 procent kwijt. Ook de oliedienstverleners gingen in de uitverkoop. Bodemonderzoeker Fugro en maritiem dienstverlener SBM Offshore verloren rond 17 procent. Tankopslagbedrijf Vopak was daarentegen de enige stijger in de AEX met een winst van ruim 2 procent.

De euro was 1,1401 dollar waard, tegen 1,1308 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Allestoringen.nl: duizenden meldingen van storing bij Marktplaats

AMSTERDAM (ANP) - Wie tweedehandsspullen wil zoeken op Marktplaats kan maandag problemen ondervinden met bijvoorbeeld inloggen. Bij de website allestoringen.nl zijn maandagochtend meer dan 10.000 meldingen binnengekomen van mensen die zeggen dat Marktplaats bij hen niet goed werkt.

25 minuten geleden
Duurzame bedrijven pleiten voor meer subsidie voor warmtenetten

UTRECHT (ANP) - Om het gebruik van stadswarmte op korte termijn voor huishoudens aantrekkelijker te maken, is er meer subsidie nodig om burgers tegemoet te komen bij aansluiting op een collectief warmtenet. Dat stelt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), een organisatie waarbij veel duurzame bedrijven zijn aangesloten, na een nieuwe studie naar de voordelen van warmtenetten.

1 uur geleden
Aandeel Ryanair omlaag op beurs in rustige pinkstersessie

DUBLIN (ANP) - Ryanair was op tweede pinksterdag een van de verliezers op de beurs in Dublin. Beleggers zetten het aandeel in de vroege handel ruim 1 procent lager, ondanks dat de maatschappij afgelopen boekjaar een recordwinst boekte en de passagiersaantallen flink zag stijgen. Verder lijkt het een rustige beursdag te gaan worden.

4 uur geleden
Aandacht beleggers naar Ryanair, Iran en grondstoffen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - De aandacht van beleggers gaat op tweede pinksterdag vooral naar de cijfers van Ryanair. Op de Amsterdamse beurs, waar maandag gewoon wordt gehandeld, zal ook de situatie in het Midden-Oosten in de gaten gehouden worden nadat de Iraanse president Ebrahim Raisi omkwam bij een helikoptercrash.

4 uur geleden
Recordwinst Ryanair ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

DUBLIN (ANP/RTR) - Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

5 uur geleden
ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten. Advocaten van de bedrijven hebben daarom voor het weekend een verzoek ingediend om hun proces tegen de Amerikaanse overheid te bespoedigen.

21 uur geleden
Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

DEN HAAG (ANP) - Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht. De Federal Reserve publiceert woensdag notulen van de laatste beleidsvergadering. Dan komt ook maker van AI-chips Nvidia met cijfers.

21 uur geleden