Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blinken ziet steeds minder hoop voor Palestijnen

Blinken ziet steeds minder hoop voor Palestijnen

RAMALLAH (ANP/RTR) - Na zijn bezoek aan Israël is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dinsdag doorgereisd naar Ramallah voor een ontmoeting met de Palestijnen. Blinken zei dat hij voor hen een "krimpende horizon van hoop" ziet en dat daar verandering in moet komen. Hij bracht zijn condoleances over en sprak zijn verdriet uit "over de dood van onschuldige Palestijnse burgers die het leven hebben verloren in het escalerende geweld van het afgelopen jaar".

Blinken sprak met president Mahmoud Abbas en beloofde hem dat de Verenigde Staten 50 miljoen dollar extra zullen doneren aan het VN-budget voor de Palestijnen. Daarnaast hebben ze een overeenkomst gesloten over de aanleg van telecommasten in de Palestijnse gebieden. Blinken zei na afloop dat hij de vastberadenheid van Abbas waardeert om in deze "uitdagende tijd" verantwoordelijk te werk te gaan.

Na de spanningen van de afgelopen dagen riep Blinken beide partijen nog eens op om te de-escaleren. Na zijn ontmoeting met de Israëlische president Benjamin Netanyahu maandag benadrukte hij ook al dat een tweestatenoplossing nog altijd de beste manier was om vrijheid en vrede voor beide bevolkingsgroepen te garanderen. De Palestijnse gebieden, die al sinds 1967 door Israël bezet worden, mogen dus niet definitief opgeslokt worden door Israël. Sommige ministers in de nieuwe uiterst rechtse regering van Netanyahu zijn voorstander van zo'n annexatie. Een volledig zelfstandige Palestijnse staat lijkt op dit moment dan ook ver uit zicht.

Abbas legde de schuld van de sterke toename van het geweld op de Westelijke Jordaanoever bij Israël. Hij riep op tot "de volledige beëindiging van Israëlische acties, die in strijd zijn met ondertekende overeenkomsten en het internationaal recht". De Palestijnen zijn er volgens hem klaar voor "om samen te werken met de Amerikaanse regering en de internationale gemeenschap om de politieke dialoog te herstellen om een einde te maken aan de Israëlische bezetting van het land van de staat Palestina".

Meer uit Buitenland

Paus in ziekenhuis met luchtweginfectie

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus (86), die toch al kwakkelt met zijn gezondheid, ligt in het ziekenhuis met een luchtweginfectie. Het hoofd van de katholieke kerk moet er een paar dagen blijven, aldus het Vaticaan. Hij heeft geen corona. Franciscus klaagde de afgelopen dagen over problemen bij het ademen.

5 uur geleden
Duitsland zegt miljarden militaire steun toe aan Oekraïne

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland gaat Oekraïne de komende jaren voor 8 miljard euro aan directe militaire steun geven voor de strijd tegen Rusland. Een commissie van het Duitse parlement gaf hier woensdag toestemming voor.

5 uur geleden
VN-lidstaten vragen klimaatadvies aan Internationaal Gerechtshof

NEW YORK (ANP) - De lidstaten van de Verenigde Naties (VN) willen advies van het Internationaal Gerechtshof over het tegengaan van klimaatverandering. Tijdens de Algemene Vergadering van de VN konden alle landen zich vinden in de adviesaanvraag. Ze willen dat het hof, dat in het Vredespaleis in Den Haag zetelt, duidelijk maakt welke wettelijke verplichtingen landen hebben om het klimaat te beschermen "tegen de uitstoot van broeikasgassen door de mens".

8 uur geleden
Poetin erkent dat sancties negatieve gevolgen kunnen hebben

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag toegegeven dat de internationale sancties tegen Russische bedrijven en personen negatieve gevolgen kunnen hebben op de economie van het land. Hij sprak tijdens een bijeenkomst met de regering van gevolgen op de "middellange termijn".

10 uur geleden
Franse Grondwettelijke Raad komt met oordeel over pensioenplannen

PARIJS (ANP/RTR) - De Grondwettelijke Raad van Frankrijk komt op 14 april met een oordeel over de wettelijke verankering van de omstreden pensioenhervormingen. Deze instelling controleert of de wet in overeenstemming is met de grondwet van het land.

11 uur geleden
EU-topambtenaar doet na Qatar-affaire stap terug

BRUSSEL (ANP) - De Estse topambtenaar van de EU die meermaals op kosten van Qatar naar het oliestaatje reisde tijdens onderhandelingen over vliegrechten, is niet langer directeur-generaal van verkeer. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is Henrik Hololei op eigen verzoek per 1 april benoemd tot buitengewoon adviseur.

12 uur geleden
IAEA-chef aangekomen bij bezette kerncentrale Zaporizja

ENERHODAR (ANP/RTR/AFP) - De chef van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Mariano Grossi, heeft een bezoek gebracht aan de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Het is zijn tweede bezoek aan de door Rusland bezette centrale in het zuidoosten van Oekraïne.

12 uur geleden