Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blinken zegt dat nog veel werk te verzetten is rond oorlog Gaza

Blinken zegt dat nog veel werk te verzetten is rond oorlog Gaza

TEL AVIV (ANP) - Er is nog veel werk te verzetten bij de onderhandelingen over de gijzelaars en een eventueel staakt-het-vuren in Gaza, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Hij sprak in Israël onder anderen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, maar kon bij vertrek van de luchthaven van Tel Aviv nog geen grote doorbraken melden.

"We hebben de voorbije weken vooruitgang geboekt", zei minister Blinken. "Maar het is bijna per definitie zo dat de laatste kwesties het ingewikkeldst zijn. Dus er is nog veel werk te verzetten, moeilijk werk te verzetten, maar we zijn vastberaden om te proberen om het voor elkaar te krijgen."

Blinken sprak met Netanyahu over de strijd tegen Hamas. De VS willen dat Israël die wint, maar heeft wel kritiek geuit op de manier waarop Israël te werk gaat. Volgens Blinken moet er veel meer hulp naar de burgerbevolking. Ook heeft hij zijn zorgen geuit over plannen voor een grondinvasie in de stad Rafah.

Blinken zei een grootschalige grondinvasie "niet de juiste manier" te vinden om Hamas te verslaan. Netanyahu zegt juist geen keus te hebben, omdat in de stad nog strijders zouden zitten. De komende dagen komen er Israëlische overheidsfunctionarissen naar Washington om hierover verder te praten. Volgens Blinken kijken de VS ernaar uit om te spreken over "een andere manier om het doel te bereiken".

De VS dienden eerder vrijdag een resolutie in bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren. De resolutie werd tegengehouden door China en Rusland. China zei de tekst dubbelzinnig te vinden, Rusland zei dat hij niet ver genoeg ging. Blinken noemde de veto's van de landen "cynisch".

Meer uit Buitenland

Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een "eenzame wolf" was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

43 minuten geleden
Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij "een ongeval", melden staatsmedia. Het toestel zou een "harde landing" hebben gemaakt in de westelijke provincie Oost-Azerbeidzjan. De minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Vahidi bevestigde het nieuws op de staatstelevisie. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

2 uur geleden
Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

KABUL (ANP/AFP) - Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag. Deze maand zijn al honderden mensen omgekomen door verschillende overstromingen in het land.

2 uur geleden
Macron en Scholz 'diep bezorgd' over omstreden wet Georgië

PARIJS/BERLIJN (ANP) - Frankrijk en Duitsland zijn "diep bezorgd over de situatie in Georgië", waar het parlement vorige week de zogenoemde buitenlandse-agentenwet aannam. Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag in een gezamenlijke verklaring.

3 uur geleden
Congolees leger zegt staatsgreep te hebben verijdeld

KINSHASA (ANP/BELGA/AFP) - In de Democratische Republiek Congo heeft het regeringsleger in de nacht van zaterdag op zondag een staatsgreep verijdeld, meldt een woordvoerder in een korte toespraak op de staatsomroep. Er werden verschillende arrestaties verricht.

4 uur geleden
Eden Golan zingt beladen songfestivalinzending alsnog in Tel Aviv

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische zangeres Eden Golan heeft een week na het Eurovisie Songfestival alsnog de beladen originele versie van haar inzending in het openbaar gezongen. Dat deed ze zaterdagavond tijdens een manifestatie in Tel Aviv.

6 uur geleden
Tientallen doden bij Israëlische aanval op vluchtelingenkamp

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat in centraal Gaza zijn zeker 31 doden gevallen. Dat melden de lokale autoriteiten zondag. Een woordvoerder van het agentschap voor civiele bescherming in Gaza zei verder dat er ook twintig gewonden onder het puin vandaan zijn gehaald.

7 uur geleden