Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blinken: VS niet uit op ander regime in Moskou

Blinken: VS niet uit op ander regime in Moskou

JERUZALEM (ANP) - De Verenigde Staten zijn er niet op uit om een ander regime aan de macht te krijgen in Moskou. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zondag gezegd tijdens een persconferentie met zijn Israëlische collega Jair Lapid. Het beleid is er meer op gericht ervoor te zorgen dat de Russische president Vladimir Poetin "niet de macht krijgt oorlog te voeren tegen Oekraïne of een ander land".

Blinkens baas Joe Biden stelde de alleenheerschappij van Poetin in het Kremlin en zijn oorlogsdaden zaterdag openlijk ter discussie in een toespraak in Polen. "In hemelsnaam, deze man kan niet aan de macht blijven". Het Witte Huis probeerde later duidelijk te maken dat Biden geen oproep deed Poetin ten val te brengen, maar alleen wilde zeggen dat de Russische leider geen macht zou moeten krijgen over zijn buurlanden.

Blinken herhaalde dat nog eens in Jeruzalem. "We hebben geen strategie voor een machtswisseling in Rusland of ergens anders".

De Amerikaanse buitenlandminister had daarna een onderhoud met premier Naftali Bennett. Hij omschreef de inspanningen van Israël te bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland om een eind te maken aan het conflict als "belangrijk" en "direct gecoördineerd" met Washington.

Meer uit Buitenland

Verdachte datalek VS gaat akkoord met 16 jaar gevangenisstraf

BOSTON (ANP) - De Amerikaanse militair Jack Teixeira is akkoord gegaan met een gevangenisstraf van zestien jaar om het lekken van geheime Amerikaanse militaire documenten op een platform voor sociale media. Dat meldt ABC News. Was hij niet akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van de aanklagers, dan had de rechter hem tot wel dertig jaar cel kunnen veroordelen.

34 minuten geleden
Trump mag toch meedoen aan voorverkiezingen Colorado

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump mag toch meedoen aan de voorronde van de presidentsverkiezingen in de Amerikaanse staat Colorado. Het Amerikaanse Hooggerechtshof vindt het onterecht dat hij van het stembiljet is geschrapt. Het besluit komt op de valreep, namelijk een dag voor de voorverkiezingen in Colorado.

2 uur geleden
Nederland verklaart zich in Brussel voorstander van kernenergie

BRUSSEL (ANP) - Nederland heeft in Brussel herhaald dat het kernenergie als oplossing ziet voor energieproblemen. In een persverklaring van veertien landen die aangesloten zijn bij de Europese Nucleaire Alliantie wordt de "belangrijke rol van kernenergie naast die van hernieuwbare energie" genoemd om "klimaatdoelen en de veiligheid van de energievoorziening" te realiseren.

2 uur geleden
Laagste opkomst Iraanse verkiezingen sinds Islamitische Revolutie

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - De opkomst bij de verkiezingen in Iran was nog nooit zo laag sinds de Islamitische Revolutie in 1979. De Iraanse minister van Binnenlandse Zaken meldde een opkomst van 41 procent.

2 uur geleden
Ruim 40 landen eisen internationaal onderzoek naar dood Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Een groep van 43 landen heeft opgeroepen tot een internationaal onafhankelijk onderzoek naar de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. "We zijn woedend", zei EU-ambassadeur Lotte Knudsen namens de landen. "De uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij president Vladimir Poetin en de Russische autoriteiten."

2 uur geleden
Berlijn ontkent dat ambassadeur Moskou is ontboden door Kremlin

BERLIJN (ANP/AFP) - Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat de ambassadeur in Moskou is ontboden door het Kremlin. Volgens Berlijn zou hij naar een afspraak op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn gegaan die al lang gepland stond.

5 uur geleden
Grootste bosbrand in Texas voor 15 procent onder controle

AUSTIN (ANP) - Brandweerlieden hebben moeite om de enorme bosbrand in de Amerikaanse staat Texas onder controle te krijgen. Volgens de Texas A&M Forest Service is de zogeheten Smokehouse Creek Fire nu voor zo'n 15 procent onder controle.

5 uur geleden