
Blinken verdedigt terugtrekking VS uit Afghanistan in parlement
WASHINGTON (ANP) - Amerikaanse troepen in Afghanistan zouden zijn blootgesteld aan aanvallen van de Taliban als ze langer waren gebleven en uitstel van vertrek had toch niet veel uitgemaakt. Met die argumenten verdedigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zich maandag in het parlement.
Tijdens een hoorzitting in het Congres werd Blinken door parlementariërs ondervraagd over de terugtrekking van de troepen uit Afghanistan. De Taliban wisten vorige maand in korte tijd de macht te grijpen in het land, waarna zo'n 124.000 mensen moesten worden geëvacueerd, onder wie veel Amerikanen. Meerdere Republikeinse politici riepen Blinken tijdens de vijf uur durende sessie op om af te treden.
"Als twintig jaar en honderden miljarden dollars aan steun, middelen en training niet voldoende waren, waarom zouden een extra jaar, vijf jaar of tien jaar dat dan wel zijn?", stelde Blinken tegenover een comité van het Huis van Afgevaardigden.
Volgens Blinken moeten er wel lessen worden getrokken, waaronder dat de Verenigde Staten niet de benodigde middelen en capaciteit hebben om strijdkrachten te gebruiken voor de wederopbouw van een maatschappij.
De buitenlandminister legde de verantwoordelijkheid grotendeels bij de voormalige Amerikaanse president Donald Trump neer. "We erfden een deadline, niet een plan", zei Blinken over de deal die Trump maakte met de Taliban, waarin hij toezegde dat de VS hun troepen eind mei zouden terugtrekken. Het zou niet mogelijk zijn geweest om opnieuw te onderhandelen, vanwege de dreiging van de Taliban om Amerikanen te doden. Wel wist de Amerikaanse president Joe Biden de datum uit te stellen tot eind augustus.
Volgens Blinken zitten er op dit moment nog ongeveer honderd Amerikaanse burgers vast in Afghanistan. Zij staan in contact met Amerikaanse diplomaten.
Meer uit Buitenland
BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland zwijgt voortaan over zijn wapenleveranties aan Oekraïne om aanvaller Rusland niet in de kaart te spelen. Na drie jaar van verregaande transparantie zal de nieuwe Duitse regering de zendingen opnieuw grotendeels geheim houden.
3 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Margot Friedländer, een bekende Joodse overlevende van de Holocaust, is op 103-jarige leeftijd overleden, heeft haar stichting bekendgemaakt.
3 uur geledenJAMMU (ANP/AFP) - Voor de tweede avond op rij zijn droneaanvallen uitgevoerd op Indiaas Kasjmir, waaronder op de stad Jammu. Dat vertelde een Indiase defensiebron tegen persbureau AFP. Pakistan ontkende eerder al dergelijke aanvallen uit te voeren.
4 uur geledenMUSCAT (ANP/AFP) - Iran en de Verenigde Staten houden zondag in Oman opnieuw gesprekken over het atoomprogramma van Iran, meldt het Iraanse persbureau Tasnim. Trumps speciale gezant Steve Witkoff zal namens de VS bij de gesprekken zijn, melden bronnen tegen persbureaus Reuters en AFP.
5 uur geledenMEXICO STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft het Amerikaanse bedrijf Google aangeklaagd omdat het de naam van de Golf van Mexico heeft veranderd in Golf van Amerika voor gebruikers van Google Maps in de Verenigde Staten. Google nam de stap nadat de Amerikaanse president Donald Trump de naamswijziging had bevolen.
5 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Een grote Afrikaanse liefdadigheidsinstelling heeft toegegeven dat haar rangers van natuurparken in Congo-Brazzaville mensenrechten hebben geschonden. "African Parks erkent dat bij sommige incidenten mensenrechten geschonden zijn en we betreuren de pijn en het lijden van de slachtoffers ten zeerste", stelt African Parks in een verklaring. De Britse prins Harry is bestuurslid van African Parks.
6 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin weigert een reactie op plannen van Europese landen voor een speciaal tribunaal voor de vervolging van de hoofdverantwoordelijken van de Russische inval in Oekraïne. "We reageren hier niet op", zei een woordvoerder volgens staatspersbureau TASS.
7 uur geleden