Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blinken tegen Israël: bescherm burgers zuidelijke Gazastrook

Blinken tegen Israël: bescherm burgers zuidelijke Gazastrook

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft bij zijn derde bezoek aan Israël sinds 7 oktober gezegd dat Israël zich moet afvragen hoe burgers in de zuidelijke Gazastrook worden beschermd, voor ze er militaire operaties uitvoeren. Israël moet volgens Blinken alles doen om te voorkomen dat meer burgers het slachtoffer worden.

Hij heeft gesproken met de Israëlische president Isaac Herzog, premier Benjamin Netanyahu en legerchef Herzl Halevi. Op de Westelijke Jordaanoever spreekt Blinken met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Netanyahu zei tegen Blinken dat hij "alles blijft doen om alle gijzelaars vrij te krijgen en Hamas volkomen te elimineren".

In Israël lijken politici en militairen verdeeld over voortzetting van het bestand dat afgelopen vrijdag inging voor de uitwisseling van gevangenen en voor hulp aan de Palestijnse bevolking. Het bestand wordt op incidenten na nageleefd en biedt de gelegenheid hulp te bieden aan de opgesloten en voor het grootste deel door bombardementen ontheemde Palestijnse bevolking van circa 2,3 miljoen mensen. Volgens VN-hulporganisatie UNWRA is 80 procent van de bevolking ontheemd en hebben de meesten zich verzameld in het zuiden van de strook.

Gijzelaars

Gevreesd wordt dat de hulp weer stil komt te liggen als de strijd vrijdag wordt hervat. Bemiddelaars inclusief Qatar, de VS en Egypte zijn druk doende de partijen te bewegen tot een nieuwe verlenging van het bestand met zeker twee dagen. De verlenging liep in de nacht van woensdag op donderdag bijna mis en werd pas op het laatste moment afgekondigd. Volgens Israëlische media en bronnen bij Hamas kwam dat doordat Hamas niet zoals gebruikelijk tien gijzelaars voorstelde om vrij te laten, maar acht gijzelaars en de stoffelijke resten van drie anderen die bij Israëlische bombardementen op de Gazastrook zouden zijn omgekomen.

Volgens de Israëlische krant Haaretz zijn de partijen zich ervan bewust dat de kans op een nieuwe wapenstilstand erg klein is, als de gevechten nu worden hervat. Er zijn nog steeds veel gijzelaars in handen van Hamas, maar de gegijzelde vrouwen en kinderen zouden vrijdag 'op zijn', op drie na van wie in Gaza is beweerd dat ze eerder bij een Israëlisch bombardement zijn omgekomen. Sinds afgelopen vrijdag zijn voornamelijk vrouwen en kinderen vrijgelaten door Israël en door Hamas. Er zou nu worden gepraat over de vrijlating van mannelijke gijzelaars zoals militairen en in Israël gevangen zittende Palestijnse mannen.

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

3 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

5 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

7 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

8 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

8 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

10 uur geleden
Europese waakhond ziet niets in medicijn tegen alzheimer

AMSTERDAM (ANP) - Een potentieel geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer komt voorlopig waarschijnlijk niet op de Europese markt. Een commissie van de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), adviseert om het middel Lecanemab af te wijzen. De uiteindelijke beslissing is aan de Europese Commissie, maar die neemt de adviezen van de in Amsterdam gevestigde waakhond doorgaans over.

10 uur geleden