Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blinken tegen Israël: bescherm burgers zuidelijke Gazastrook

Blinken tegen Israël: bescherm burgers zuidelijke Gazastrook

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft bij zijn derde bezoek aan Israël sinds 7 oktober gezegd dat Israël zich moet afvragen hoe burgers in de zuidelijke Gazastrook worden beschermd, voor ze er militaire operaties uitvoeren. Israël moet volgens Blinken alles doen om te voorkomen dat meer burgers het slachtoffer worden.

Hij heeft gesproken met de Israëlische president Isaac Herzog, premier Benjamin Netanyahu en legerchef Herzl Halevi. Op de Westelijke Jordaanoever spreekt Blinken met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Netanyahu zei tegen Blinken dat hij "alles blijft doen om alle gijzelaars vrij te krijgen en Hamas volkomen te elimineren".

In Israël lijken politici en militairen verdeeld over voortzetting van het bestand dat afgelopen vrijdag inging voor de uitwisseling van gevangenen en voor hulp aan de Palestijnse bevolking. Het bestand wordt op incidenten na nageleefd en biedt de gelegenheid hulp te bieden aan de opgesloten en voor het grootste deel door bombardementen ontheemde Palestijnse bevolking van circa 2,3 miljoen mensen. Volgens VN-hulporganisatie UNWRA is 80 procent van de bevolking ontheemd en hebben de meesten zich verzameld in het zuiden van de strook.

Gijzelaars

Gevreesd wordt dat de hulp weer stil komt te liggen als de strijd vrijdag wordt hervat. Bemiddelaars inclusief Qatar, de VS en Egypte zijn druk doende de partijen te bewegen tot een nieuwe verlenging van het bestand met zeker twee dagen. De verlenging liep in de nacht van woensdag op donderdag bijna mis en werd pas op het laatste moment afgekondigd. Volgens Israëlische media en bronnen bij Hamas kwam dat doordat Hamas niet zoals gebruikelijk tien gijzelaars voorstelde om vrij te laten, maar acht gijzelaars en de stoffelijke resten van drie anderen die bij Israëlische bombardementen op de Gazastrook zouden zijn omgekomen.

Volgens de Israëlische krant Haaretz zijn de partijen zich ervan bewust dat de kans op een nieuwe wapenstilstand erg klein is, als de gevechten nu worden hervat. Er zijn nog steeds veel gijzelaars in handen van Hamas, maar de gegijzelde vrouwen en kinderen zouden vrijdag 'op zijn', op drie na van wie in Gaza is beweerd dat ze eerder bij een Israëlisch bombardement zijn omgekomen. Sinds afgelopen vrijdag zijn voornamelijk vrouwen en kinderen vrijgelaten door Israël en door Hamas. Er zou nu worden gepraat over de vrijlating van mannelijke gijzelaars zoals militairen en in Israël gevangen zittende Palestijnse mannen.

Meer uit Buitenland

Europarlement omarmt Europese natuurherstelwet

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft de natuurherstelwet van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans goedgekeurd.

21 minuten geleden
NAVO zegt niet van plan te zijn troepen naar Oekraïne te sturen

BRUSSEL (ANP) - De NAVO heeft geen plannen om troepen naar Oekraïne te sturen, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg. De NAVO-chef reageert op uitlatingen van de Franse president Emmanuel Macron, die opperde dat het daarvan zou kunnen komen.

38 minuten geleden
Ook Europarlement keurt miljardenbudget voor Oekraïne goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europarlement heeft zijn goedkeuring gegeven aan 50 miljard euro steun aan Oekraïne en aan andere aanpassingen van de EU-meerjarenbegroting die nog loopt tot 2027. Aanpassing van het budget is traditioneel onderwerp van veel discussie tussen de EU-landen onderling en in het Europarlement.

1 uur geleden
Prins William plots weg bij herdenkingsdienst koning Constantijn

LONDEN (ANP) - Prins William moest dinsdagochtend plotseling vertrekken van de herdenkingsdienst voor de Griekse koning Constantijn. Volgens Britse media moest hij weg om "persoonlijke redenen".

1 uur geleden
Kremlin: NAVO-troepen in Oekraïne betekent conflict met NAVO

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Een conflict tussen Rusland en de NAVO wordt onvermijdelijk als Europese NAVO-landen besluiten troepen naar Oekraïne te sturen. Met die waarschuwing reageerde het Kremlin dinsdag op uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron.

1 uur geleden
Qatar: nog geen doorbraak in overleg over bestand Israël en Hamas

DOHA (ANP/RTR) - Bemiddelaar Qatar zegt dat nog geen doorbraak is te melden in het overleg over een nieuw bestand tussen Israël en Hamas. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Golfstaat wilde niet reageren op uitspraken van de Amerikaanse president Joe Biden, die de hoop uitsprak dat er komende maandag een akkoord ligt.

1 uur geleden
Zuid-Korea geeft verpleegkundigen grotere rol om artsenstaking

SEOUL (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Zuid-Korea zorgt een massale uittocht van artsen voor chaos in de zorg. De autoriteiten hebben verpleegkundigen daarom nieuwe bevoegdheden gegeven. Ze mogen procedures gaan uitvoeren die voorheen waren voorbehouden aan artsen.

2 uur geleden