Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blinken staat in wens voor Koningsdag stil bij slavernijverleden

Blinken staat in wens voor Koningsdag stil bij slavernijverleden

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken maakt Nederland op Koningsdag complimenten voor de lessen die getrokken worden uit het slavernijverleden. Ook prijst hij in een persverklaring Nederland voor de hulp aan Oekraïne in de strijd tegen Rusland en staat hij stil bij de goede relaties.

Volgens Blinken zijn de banden tussen Nederland en de Verenigde Staten al goed "sinds Henry Hudson met de Halve Maen van de Vereenigde Oostindische Compagnie de haven van New York binnenvoer in 1609". "Wij zijn trots op de lange geschiedenis van vriendschap en diepe culturele banden met Nederland, inclusief meer dan drie miljoen Amerikanen en meerdere presidenten die aanspraak maken op hun Nederlandse achtergrond".

De minister zegt dat Nederland en de VS een geschiedenis delen "die niet altijd perfect was". Wel werken de landen volgens Blinken samen om de fouten uit het verleden recht te zetten. Als voorbeeld noemt hij de Nederlandse onderkenning van het slavernijverleden. Verder feliciteert de minister de koning met zijn verjaardag en wijst hij een "fijne Koningsdag to the people of The Netherlands!"

Meer uit Binnenland

Hof Marengo: vrees verdediging voor partijdigheid ongegrond

SCHIPHOL (ANP) - De advocaten van de hoofdverdachten in het omvangrijke liquidatieproces Marengo hoeven niet te vrezen voor partijdigheid van het gerechtshof dat het hoger beroep behandelt. Dat zei de voorzitter van het hof Amsterdam woensdag tijdens een tussentijdse zitting.

10 minuten geleden
Man krijgt 6,5 jaar cel en tbs voor online misbruiken meisjes

BREDA (ANP) - Gianni de W. (25) uit Etten-Leur is woensdag veroordeeld tot 6,5 jaar cel en tbs met voorwaarden voor het online misbruiken van dertig veelal minderjarige slachtoffers. Die stuurden hem grote aantallen naaktfoto's en expliciete seksvideo's.

18 minuten geleden
Demonstranten hijsen Palestijnse vlag op gebouw UvA-terrein

AMSTERDAM (ANP) - Op een van de gebouwen op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben demonstranten woensdagochtend een Palestijnse vlag gehesen. De vlag hangt boven de klok van de voormalige sociëteit De Amsterdamse Academische Club, ziet een ANP-verslaggever.

44 minuten geleden
Politie over protest UvA: nacht zonder ordeverstoringen

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse politie kijkt terug op een "nacht zonder ordeverstoringen". Dat zegt een woordvoerder over de studentenblokkade op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van de hoofdstad. Daar brachten pro-Palestijnse studenten de nacht van dinsdag op woensdag door achter door hen opgeworpen barricades.

1 uur geleden
UvA-bestuur in gesprek met pro-Palestijnse demonstranten

AMSTERDAM (ANP) - Het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat om 10.00 uur in gesprek met studenten die het terrein van de universiteit in de binnenstad bezetten. Dat laat een woordvoerder van de universiteit weten.

1 uur geleden
Aanhouding om vernieling kransen bij oorlogsmonument Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft woensdagochtend een verdachte aangehouden voor het vernielen van kransen bij een oorlogsmonument in Rotterdam. Het gaat om kransen die op 4 mei bij het verzetsmonument De Vallende Ruiter waren gelegd, op de Mijnsherenlaan in het stadsdeel Charlois.

2 uur geleden
Studenten brengen nacht door op UvA-terrein in binnenstad

AMSTERDAM (ANP) - Op het terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van de hoofdstad bevinden zich woensdagochtend naar schatting nog zo'n twintig studenten. De studenten hebben de nacht op het terrein doorgebracht, zegt een van hen tegen een ANP-verslaggever ter plaatse.

3 uur geleden