Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blinken: Moskou moet stoppen met agressieve acties tegen Oekraïne

Blinken: Moskou moet stoppen met agressieve acties tegen Oekraïne

KIEV (ANP/AFP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken roept Rusland op te stoppen met zijn "roekeloze en agressieve acties" tegen Oekraïne. Dat deed hij tijdens een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski in Kiev.

Het bezoek van Blinken komt vlak nadat Rusland vorige maand meer dan 100.000 militairen verzamelde bij de grens met Oekraïne. Dat was de grootste mobilisatie van de Russische troepen sinds Moskou in 2014 de Oekraïense Krim annexeerde en oorlog uitbrak in Oost-Oekraïne.

Kiev stelde dat er met de militairen werd gedreigd met "de vernietiging van de Oekraïense staat", terwijl Moskou zei dat de militaire oefeningen bij de grens geen reden voor zorgen waren. Nu die oefeningen voorbij zijn, vertrekken de militairen. Zelenski vindt dat niet snel genoeg gaan. "Misschien is er nog steeds een dreiging", zei hij daarover. "Niemand wil deze verrassingen."

Samenwerking

Ook de Amerikanen zijn nog steeds alert op de aanwezigheid van het Russische leger. "We zijn ons ervan bewust dat Rusland een aantal troepen heeft teruggetrokken, maar we zien ook dat er aanzienlijke troepen blijven", zei Blinken. Hij beloofde dat de Verenigde Staten de samenwerking met Oekraïne versterken zodat Oekraïne zichzelf kan beschermen. De Amerikanen leveren hulp aan Oekraïne sinds de annexatie van de Krim.

Voorafgaand aan de ontmoeting verklaarde Blinken namens president Joe Biden de soevereiniteit, territoriale integriteit en onafhankelijkheid van Oekraïne belangrijk te vinden. Zijn bezoek aan het Europese land is het eerste van een belangrijke Amerikaanse functionaris aan Kiev sinds Biden in januari aantrad als president.

Meer uit Buitenland

Partij die wil breken met Kyiv wint Slowaakse verkiezingen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische partij Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent.

3 minuten geleden
Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

6 uur geleden
Populistische Smer-SD wint verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent. De liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls nog werd aangewezen als winnaar, staat op 17 procent en HLAS is goed voor ongeveer 15 procent.

9 uur geleden
Amerikaans Huis neemt voorstel McCarthy aan en voorkomt shutdown

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. De dreigende shutdown van de overheid is daarmee voorlopig van de baan. De overbruggingsperiode is 45 dagen.

10 uur geleden
VN-plan aangenomen om schade door chemicaliën te verminderen

BONN (ANP/AFP) - Op een VN-conferentie is zaterdag een nieuw plan aangenomen om (milieu)risico's van chemicaliën te verminderen. Het zogenoemde Global Framework on Chemicals werd aangenomen door overheden, bedrijven en NGO's.

10 uur geleden
Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

12 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

13 uur geleden