Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blinken: eerste F-16's worden geleverd aan Oekraïne

Blinken: eerste F-16's worden geleverd aan Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - NAVO-bondgenoten zijn begonnen met het leveren van F-16's aan Oekraïne. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op de NAVO-top in Washington. Hij heeft het over gevechtsvliegtuigen uit Denemarken en Nederland, maar NAVO-bronnen zeggen dat toestellen uit Nederland later volgen.

"Ik ben blij te kunnen aankondigen dat de levering van F-16's onderweg is, as we speak", aldus Blinken. "De vliegtuigen zullen deze zomer nog vliegen in de lucht boven Oekraïne."

De Verenigde Staten, Denemarken en Nederland schrijven in een gezamenlijke verklaring dat "de Deense en Nederlandse regeringen bezig zijn met het doneren van F-16's van Amerikaanse makelij aan Oekraïne, met steun van de Verenigde Staten". Om veiligheidsredenen willen ze geen verdere details delen.

Zelensky 'dankbaar'

Oekraïne vraagt al sinds de Russische invasie, bijna tweeënhalf jaar geleden, om moderne westerse gevechtsvliegtuigen. Die kunnen ook helpen bij de luchtverdediging, op dit moment de voornaamste kopzorg van Oekraïne. Rusland bestookt onophoudelijk onder meer elektriciteitscentrales.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reageert verheugd. "Ik ben de VS, Denemarken en Nederland dankbaar voor het nemen van praktische stappen om het doel van alle Oekraïners te bereiken", zegt hij op X.

F-16-coalitie

De Russische woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen staatspersbureau TASS de levering van F-16's te beschouwen als verder bewijs dat de Amerikanen een "oorlogsbende" leiden.

Nederland en Denemarken hebben afgelopen jaar het voortouw genomen bij het opzetten van de zogeheten F-16-coalitie, waarin ook Noorwegen en België gevechtsvliegtuigen hebben beloofd. Noorwegen maakte woensdag bekend later dit jaar zes toestellen naar Oekraïne te sturen.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

13 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

13 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

16 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

16 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

17 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

18 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

18 uur geleden