Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blinken: China mag internationale orde niet naar zijn hand zetten

Blinken: China mag internationale orde niet naar zijn hand zetten

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten zullen er alles aan doen om te voorkomen dat China de internationale orde op een autoritaire manier vormgeeft, zegt de Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken. Maar Washington is niet uit op een conflict of een "Koude Oorlog" met Beijing, aldus de minister in een toespraak waarin hij de Amerikaanse strategie uiteenzette.

China heeft niet alleen de bedoeling de internationale orde naar zijn hand te zetten, maar heeft daarvoor ook steeds meer de economische, militaire, technologische en diplomatieke macht, aldus Blinken. De VS zullen volgens hem oneerlijke handelspraktijken en economische dwang door Beijing met alle middelen tegengaan.

Onder president Xi Jinping is de Communistische Partij "repressiever geworden in eigen land en agressiever in het buitenland", aldus Blinken. Hij riep China op zich aan de internationale regels te houden.

Japan en Zuid-Korea

De toespraak komt daags na het bezoek van president Joe Biden aan Japan en Zuid-Korea, waar hij afspraken maakte over het versterken van de samenwerking met deze landen. Het Witte Huis zou hebben overwogen om de speech door Biden te laten houden, maar koos voor Blinken om de spanningen niet te laten oplopen.

Samenwerking tussen beide grootmachten op terreinen als klimaat, het voorkomen van pandemieën en wapenbeheersing is noodzakelijk, aldus Blinken. Hij nam daarmee afstand van de benadering van de vorige regering onder Donald Trump, die vaak sprak over een wereldwijd conflict met China.

China Huis

Pogingen de Chinese economische groei tegen te werken zijn dan ook niet aan de orde. Wel zal Washington alles in het werk stellen om de ‘export’ van het Chinese model tegen te gaan. Binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt een "China Huis" opgericht, waar het Amerikaanse China-beleid voor alle regio’s in de wereld wordt aangestuurd.

Over Taiwan zei Blinken dat China met provocerende retoriek en tal van acties de vrede en stabiliteit in de hele regio dreigt te ontwrichten. De VS zullen de volgens Beijing afvallige provincie blijven bijstaan, aldus Blinken. "Wat is veranderd is de toenemende dwang van Beijing, zoals de pogingen de betrekkingen van Taiwan met landen over de hele wereld te beëindigen en elke deelname (van het eiland) aan internationale organisaties te blokkeren."

Meer uit Buitenland

Taylor Swift-Tour brengt meer dan een miljard dollar op

LOS ANGELES (ANP) - De Eras Tour van Taylor Swift is de eerste tour in de geschiedenis die meer dan een miljard dollar opbrengt. Volgens de Britse krant The Mirror heeft de tour, die negen maanden geleden is begonnen, tot nu toe 1,04 miljard dollar opgeleverd. Dat is meer dan 950 miljoen euro.

11 minuten geleden
Anatomy of a Fall wint beste film bij European Film Awards

BERLIJN (ANP) - Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de prijs voor beste film gewonnen bij de European Film Awards. De 36e uitreiking van de Europese filmprijzen vond plaats in Berlijn.

14 minuten geleden
Veiligheidsadviseur Israël: 7000 Palestijnse militanten gedood

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA) - Volgens de Israëlische veiligheidsadviseur zijn in de Gazastrook tot dusver zeker 7000 militanten gedood in de oorlog tegen Hamas. "Dat is een voorzichtige schatting", aldus Tzachi Hanegbi zaterdag in een interview op de tv-zender Channel 12. "Het zouden er best meer kunnen zijn, omdat we niet weten of er nog strijders onder ingestorte gebouwen en in tunnels liggen."

3 uur geleden
President Guyana stemt in met dialoog over grensconflict

CARACAS/GEORGETOWN (ANP/AFP) - De Venezolaanse regering heeft buurland Guyana voorgesteld een bijeenkomst "op hoog niveau" te houden om het conflict rond de olierijke grensregio Essequibo te bespreken. Volgens media in Georgetown heeft de Guyanese president Mohamed Irfaan Ali daarmee ingestemd. Een datum voor de top zal snel worden geprikt.

4 uur geleden
Klimaatactivisten vergroenen Canal Grande

VENETIË (ANP) - Klimaatactivisten hebben toegeslagen in Venetië door het water van het Canal Grande groen te kleuren. Dat gebeurde volgens het Italiaanse persbureau ANSA met een milieuvriendelijke, fluorescerende stof.

7 uur geleden
Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen

SANAA (ANP/RTR) - Een militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen heeft scheepvaartbedrijven, ongeacht waar ze gevestigd zijn in de wereld, gewaarschuwd voor samenwerking met Israël. De organisatie dreigt de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

8 uur geleden
Palestijnen: dodental Gazastrook nadert 18.000

GAZA-STAD (ANP) - Volgens de Palestijnen in de door Israël belegerde Gazastrook stijgt het dodental door de "Israëlische agressie" richting 18.000. Het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid meldt op X inmiddels 17.700 doden en 48.780 gewonden sinds het begin van het gewapende conflict op 7 oktober.

8 uur geleden