Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blinken begint bezoek aan China met overleg Chinese ambtgenoot

Blinken begint bezoek aan China met overleg Chinese ambtgenoot

BEIJING (ANP/RTR) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is zijn bezoek aan China begonnen met een overleg met zijn Chinese ambtgenoot Qin Gang. Het bezoek komt op een moment waarop de relatie tussen de Verenigde Staten en China onder druk staat en beide landen bereid zijn de banden aan te halen om escalatie te voorkomen.

Het hoogste Amerikaanse bezoek aan China in vijf jaar duurt tot en met maandag. Blinken spreekt ook met de Chinese topdiplomaat Wang Yi en mogelijk ook met president Xi Jinping. De verwachting is dat Blinkens bezoek de weg vrijmaakt voor meer bilaterale gesprekken op hoog niveau, mogelijk ook tussen de twee presidenten.

De spanningen tussen de VS en China zijn hoog opgelopen vanwege meerdere incidenten en geschillen. Zo is er bijvoorbeeld onenigheid over Taiwan en Noord-Korea. Xi ontmoette zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden in november in de marge van de G20-top op Bali, nadat de relatie tussen de landen al was verslechterd. Daar besloten ze dat hun landen meer met elkaar gaan communiceren.

Blinkens reis naar China had eigenlijk al in februari moeten plaatsvinden. Het werd uitgesteld nadat een Chinese ballon dagenlang in het Amerikaanse luchtruim vloog en uiteindelijk werd neergehaald door de Amerikaanse luchtmacht. Het ging volgens de VS om een spionageballon, volgens China klopt dat niet.

Meer uit Buitenland

VN slaan alarm over ophoping afval in Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De Verenigde Naties hebben alarm geslagen over de enorme hoeveelheid afval die zich ophoopt in de Gazastrook. "Op 9 juni was sprake van 330.000 ton afval in of bij bewoonde gebieden in Gaza", meldt VN-organisatie UNRWA donderdag.

11 minuten geleden
Autoriteiten VK bekijken verkiezingsactie populaire youtuber

LONDEN (ANP) - Bij de aankomende Britse parlementsverkiezingen blijken in zeker elf kiesdistricten kandidaten aangemeld te zijn die de naam gebruiken van een populaire youtuber. De politie zegt daar al een melding van te hebben gehad en de zaak te bekijken, bericht Sky News.

23 minuten geleden
Fransman na twee jaar gevangenschap in Iran terug in Frankrijk

PARIJS (ANP) - De Fransman Louis Arnaud is donderdag na twee jaar gevangenschap in Iran teruggekeerd naar Frankrijk. De Iraanse autoriteiten arresteerden hem in 2022 op verdenking van deelname aan de massaprotesten die ontstonden na de dood van Mahsa Amini.

35 minuten geleden
Mensen onder het puin na explosie in woongebouw België

ANTWERPEN (ANP) - Een zware explosie heeft een deel van een appartementencomplex verwoest in het Belgische Hoboken, een district van Antwerpen. Omroep VRT bericht dat de brandweer al meerdere mensen levend onder het puin vandaan heeft gehaald. De brandweer spreekt over zeker zes gewonden. "We blijven zoeken, maar de instabiliteit maakt het ons lastig."

1 uur geleden
Weer vrachtschip aangevallen en beschadigd bij Jemen

ADEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Een vrachtschip heeft bij Jemen schade opgelopen door een aanval. De Houthi's hebben de verantwoordelijkheid opgeëist en zeggen met drones en ballistische raketten het schip Tutor te hebben bestookt.

1 uur geleden
Burgerrechtenorganisatie betwist asieldecreet Biden bij rechter

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU heeft een proces aangespannen tegen het nieuwe asieldecreet van de Amerikaanse president Joe Biden. De zaak werd woensdag aanhangig gemaakt bij de federale rechter in Washington, maakte de ACLU bekend.

1 uur geleden
VN: recordaantal van 120 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht

GENÈVE (ANP) - Wereldwijd zijn 120 miljoen mensen op de vlucht, zegt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dat aantal stijgt al jaren en lag nog nooit eerder zo hoog.

4 uur geleden