Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bliksembezoek Wilders aan Kijkduin voor steun tegen 'asielstroom'

Bliksembezoek Wilders aan Kijkduin voor steun tegen 'asielstroom'

KIJKDUIN (ANP) - PVV-leider Geert Wilders bracht dinsdagavond een kort bezoek aan bewoners van de badplaats Kijkduin, in het zuiden van Den Haag, om hen "een hart onder de riem te steken". Volgens hem worden plaatsen zoals Kijkduin "overspoeld met asielzoekers" zonder dat zij daarmee hebben ingestemd. In een hotel aan de boulevard van Kijkduin worden sinds dit weekend ruim 100 asielzoekers opgevangen, tot grote onvrede van omwonenden.

Wilders was afgekomen op een bijeenkomst van de gemeente waar burgemeester Jan van Zanen de bewoners voorlicht over de tijdelijke opvang van de asielzoekers. De betrokkenen werden dit weekend met spoed in Kijkduin geplaatst omdat het aanmeldcentrum Ter Apel overvol zat.

De PVV-leider werd buiten met gejuich en enthousiasme ontvangen door tientallen mensen die in de kou op hem wachtten. Wilders ging niet naar binnen, maar vertrok weer na enkele gesprekjes met mensen. Volgens de PVV-leider zijn "de mensen het zat". Hij zegt de bewoners te willen helpen met een asielstop, maar erkent dat dit lastig kan worden als hij met andere partijen wil samenwerken.

Oproep Van Zanen

De PVV is bij de verkiezingen met 37 zetels de grootste partij geworden, en heeft daarom het initiatief om een nieuw kabinet te vormen. Partijen vrezen dat hij nog te radicaal is. Wilders zegde al toe zijn standpunten over bijvoorbeeld de islam "in de ijskast" te zetten, maar bijvoorbeeld Dilan Yeşilgöz (VVD) gelooft hem niet.

Burgemeester Van Zanen riep voorafgaand aan het overleg de landelijke politiek op actie te ondernemen. "Met een verkiezingsuitslag is het probleem van de mensen die hier zijn niet opgelost. Die mensen moeten worden geholpen." Asielzoekers naar gemeenten sturen met overwegend GroenLinks-PvdA-stemmers, zoals in Kijkduin wordt geopperd, is volgens hem geen oplossing. "Het zou wat wezen als mensen in nood niet worden geholpen vanwege partijpolitieke samenstellingen van gemeenten." Hij zegde toe dat het verblijf tot medio januari is.

Angst

Tientallen Kijkduiners probeerden een glimp van Wilders op te vangen, zoals PVV-stemmer Steve Leegstra en Tony Geers. Ze vinden het "helemaal geweldig dat hij zich heeft laten zien en er is voor de mensen" maar begrijpen tegelijk dat de PVV-leider hier niet "zomaar een oplossing uit de mouw kan schudden". Ze hopen op een coalitie met Wilders aan het roer want "hij is toch de grootste partij " en dat dan de problemen worden aangepakt.

De twee mannen zijn niet tegen buitenlanders en snappen ook dat de asielzoekers moesten worden opgevangen, maar "waarom dan in een duur hotel en niet in leegstaande panden die hier ook zijn". Anderen begrijpen niet waarom het zo'n grote groep is en waarom "alleen maar mannen". Angst is er ook, zeggen sommigen, maar ze denken vooral dat anderen daar last van hebben, zoals ouderen en vrouwen.

Meer uit Politiek

Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SGP ligt, vormen PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet. "In wat voor variant dan ook", zei SGP-partijleider Chris Stoffer na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Zijn voorkeur is een meerderheidskabinet. Als dat niet haalbaar is, kan wat Stoffer betreft worden gedacht aan een "minderheidsvariant". Als ook dat niet lukt, is een extraparlementair kabinet pas een optie.

5 minuten geleden
Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

26 minuten geleden
Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie

DEN HAAG (ANP) - Het is aan PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijk uit te spreken wat wel en niet lukt in de formatie, zegt Mirjam Bikker voor aanvang van haar bezoek aan informateur Kim Putters. "De verantwoordelijkheid ligt nu ook bij die vier partijen, die wat mij betreft voortijdig die deur hebben dichtgetrokken", zegt de leider van de ChristenUnie.

2 uur geleden
Kamerleden spreken van gerechtigheid bij levenslang voor Taghi

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden spreken van "gerechtigheid" nu Ridouan Taghi en twee medeverdachten tot levenslange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian hekelt de afwezigheid van de hoofdverdachte die niet in de rechtbank is en volgens de VVD'er het vonnis ook niet heeft gevolgd.

4 uur geleden
Baudet hoopt op 'leuke, onbekende backbencher' als premier

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet blijft bij zijn afkeer tegen een meerderheidskabinet. Een buitenparlementair kabinet doet de democratie volgens de politicus meer eer aan, maar de Kamer moet wel "uit haar eigen midden een premier kiezen. Op dezelfde manier als dat de Kamer een Kamervoorzitter kiest." Zo'n "open sollicitatie" kan ertoe leiden dat onbekende parlementariërs (backbenchers) opstaan. "En voor je het weet heb je een hele leuke onbekende nieuwe premier."

5 uur geleden
Dijk (SP) wil dat PVV, VVD, NSC en BBB het nog een keer proberen

DEN HAAG (ANP) - De vier partijen die aanvankelijk met elkaar aan de formatietafel zaten, moeten nog een keer proberen tot een kabinet te komen, vindt SP-leider Jimmy Dijk. PVV, VVD, NSC en BBB moeten "eruit proberen te komen", vindt de socialistische voorman. Daar mogen ze wat hem betreft best de tijd voor nemen, zolang de Kamer maar "niet geblokkeerd wordt" en ruimte krijgt om problemen op te lossen.

6 uur geleden
Overweeg eerst alle meerderheidscoalities, adviseert Bontenbal

DEN HAAG (ANP) - Kim Putters moet eerst alle mogelijke meerderheidscoalities overwegen en pas aan minderheidsvarianten denken als die niet levensvatbaar blijken. Dat is het advies dat CDA-leider Henri Bontenbal de informateur heeft meegegeven in een gesprek over de vastgelopen kabinetsformatie. Hij blijft bij zijn punt dat het CDA onder geen beding aansluit bij een meerderheidskabinet. Bontenbal is wel bereid om plannen van een minderheidskabinet te steunen waar hij het mee eens is.

7 uur geleden