
Blik op Europese techbedrijven na koersval techbeurs Nasdaq
AMSTERDAM (ANP) - De technologiebedrijven zullen donderdag naar verwachting opnieuw onder druk staan op de Europese beurzen, na de koersval van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. De snel oplopende rentes op de obligatiemarkten wakkeren de zorgen over de hoge waarderingen van de grote techconcerns aan, die sterk zijn gestegen tijdens de coronacrisis. Beleggers ruilen hun techaandelen echter in voor bedrijven die naar verwachting meer zullen profiteren van het economische herstel.
De Amsterdamse AEX-index koerst op basis van de openingsindicatoren af op een verlies van rond 1 procent. Ook de andere Europese beursgraadmeters lijken lager te openen. De Aziatische markten gingen donderdag flink onderuit door zware koersverliezen in de techsector. Op Wall Street sloot de Nasdaq woensdag 2,7 procent in het rood.
Op het Damrak kwamen baggeraar Boskalis en biotechnologiebedrijf Pharming nog met jaarresultaten. Boskalis boekte in 2020 minder omzet, maar presteerde desondanks beter dan verwacht. Ook steeg de waarde van het orderboek tot een record van 5,3 miljard euro. Pharming behaalde afgelopen jaar meer omzet dankzij sterke verkopen van zijn medicijn Ruconest in de VS. De winst nam echter af door de sterke waardedaling van de dollar ten opzichte van de euro.
CTP
De ontwikkelaar van bedrijventerreinen CTP kondigde aan naar de beurs in Amsterdam te gaan. Het bedrijf, dat Tsjechië als belangrijkste markt heeft, wil via de uitgifte van nieuwe aandelen tot zo'n 1 miljard euro ophalen om verder te kunnen groeien. De beursgang vindt mogelijk over enkele weken plaats.
In Frankfurt staat Lufthansa in de belangstelling. De Duitse luchtvaartmaatschappij leed in het coronajaar 2020 een recordverlies van meer dan 6,7 miljard euro. Dit jaar verwacht het bedrijf slechts de helft van het normale aantal vluchten van voor de crisis uit te voeren. Lufthansa verwacht pas in 2024 uit de crisismodus te kunnen. Maar zelfs dan denkt het concern nog altijd een tiende minder te vliegen dan voor de uitbraak van de coronapandemie
Op de oliemarkt gaat de aandacht uit naar de vergadering van oliekartel OPEC. Binnen de groep van olieproducerende landen is de druk toegenomen om de productiebeperkingen terug te schroeven, gezien de forse opleving van de olieprijzen in de afgelopen weken. Een vat Amerikaanse olie kostte donderdagochtend 0,4 procent meer op 61,52 dollar. Brentolie klom 0,5 procent in prijs tot 64,43 dollar per vat. De euro was 1,2060 dollar waard, tegen 1,2070 dollar een dag eerder.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie liep daarmee op ten opzichte van de 3,7 procent in maart.
48 minuten geledenLEUSDEN (ANP) - Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. "De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door", concludeert de ANVR.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
9 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
10 uur geledenALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.
13 uur geleden