Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blik op Europese techbedrijven na koersval techbeurs Nasdaq

Blik op Europese techbedrijven na koersval techbeurs Nasdaq

AMSTERDAM (ANP) - De technologiebedrijven zullen donderdag naar verwachting opnieuw onder druk staan op de Europese beurzen, na de koersval van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. De snel oplopende rentes op de obligatiemarkten wakkeren de zorgen over de hoge waarderingen van de grote techconcerns aan, die sterk zijn gestegen tijdens de coronacrisis. Beleggers ruilen hun techaandelen echter in voor bedrijven die naar verwachting meer zullen profiteren van het economische herstel.

De Amsterdamse AEX-index koerst op basis van de openingsindicatoren af op een verlies van rond 1 procent. Ook de andere Europese beursgraadmeters lijken lager te openen. De Aziatische markten gingen donderdag flink onderuit door zware koersverliezen in de techsector. Op Wall Street sloot de Nasdaq woensdag 2,7 procent in het rood.

Op het Damrak kwamen baggeraar Boskalis en biotechnologiebedrijf Pharming nog met jaarresultaten. Boskalis boekte in 2020 minder omzet, maar presteerde desondanks beter dan verwacht. Ook steeg de waarde van het orderboek tot een record van 5,3 miljard euro. Pharming behaalde afgelopen jaar meer omzet dankzij sterke verkopen van zijn medicijn Ruconest in de VS. De winst nam echter af door de sterke waardedaling van de dollar ten opzichte van de euro.

CTP

De ontwikkelaar van bedrijventerreinen CTP kondigde aan naar de beurs in Amsterdam te gaan. Het bedrijf, dat Tsjechië als belangrijkste markt heeft, wil via de uitgifte van nieuwe aandelen tot zo'n 1 miljard euro ophalen om verder te kunnen groeien. De beursgang vindt mogelijk over enkele weken plaats.

In Frankfurt staat Lufthansa in de belangstelling. De Duitse luchtvaartmaatschappij leed in het coronajaar 2020 een recordverlies van meer dan 6,7 miljard euro. Dit jaar verwacht het bedrijf slechts de helft van het normale aantal vluchten van voor de crisis uit te voeren. Lufthansa verwacht pas in 2024 uit de crisismodus te kunnen. Maar zelfs dan denkt het concern nog altijd een tiende minder te vliegen dan voor de uitbraak van de coronapandemie

Op de oliemarkt gaat de aandacht uit naar de vergadering van oliekartel OPEC. Binnen de groep van olieproducerende landen is de druk toegenomen om de productiebeperkingen terug te schroeven, gezien de forse opleving van de olieprijzen in de afgelopen weken. Een vat Amerikaanse olie kostte donderdagochtend 0,4 procent meer op 61,52 dollar. Brentolie klom 0,5 procent in prijs tot 64,43 dollar per vat. De euro was 1,2060 dollar waard, tegen 1,2070 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

FNV staakt eerste kwartaal 2023 net zo vaak als normaal in jaar

DEN HAAG (ANP) - FNV heeft in de eerste drie maanden van dit jaar al in 23 sectoren en bedrijven gestaakt. Volgens de vakbond is dat bijna net zo veel als het jaargemiddelde van de laatste tien jaar, dat op 24 ligt. Er is een recordaantal van dertig ultimatums verstuurd. Daaruit concludeert de bond dat "FNV-leden op meer werkvloeren bereid zijn actie te voeren voor een goede cao."

2 uur geleden
Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.

7 uur geleden
Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.

7 uur geleden
FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

9 uur geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

9 uur geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

10 uur geleden
ILT: meer waarschuwingen en boetes over nachtvluchten Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.

11 uur geleden