Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blik op chipfondsen op Damrak na mindere vooruitzichten Nvidia

Blik op chipfondsen op Damrak na mindere vooruitzichten Nvidia

AMSTERDAM (ANP) - Chipfondsen staan donderdag op de aandelenbeurzen in Europa in de schijnwerpers, nadat de Amerikaanse chipproducent Nvidia met een handelsupdate kwam. Vooral de prognose viel daarbij tegen. In Amsterdam drukt dat mogelijk op de koersen van AEX-fondsen als chipmachinemaker ASML en chiptoeleveranciers ASMI en Besi. Verder kwam een keur aan vooral kleinere bedrijven in Amsterdam nog met cijfers. Ook zijn beleggers in afwachting van het jaarlijkse symposium over het economische beleid van de Amerikaanse Federal Reserve in Jackson Hole.

Energiespecialist Alfen gaf voorbeurs een kijkje in de boeken. De onderneming wist de omzet flink op te voeren, geholpen door de grote vraag naar laadpalen. Naast de omzet verbeterde ook de winstgevendheid. Alfen is ook positiever gestemd over het hele jaar.

Vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen gaf ook inzage in de resultaten. Het financiële fonds zag de winst iets lager uitvallen. De daling kwam vooral doordat het bedrijf een bedrag van bijna 10 miljoen euro opzijzette voor de afwikkeling van het rentederivatendossier. Deze voorziening was overigens al eerder aangekondigd. Van Lanschot Kempen roept verder aandeelhouders bijeen om te stemmen over een betaling aan aandeelhouders van 1,50 euro per aandeel.

Envipco

Statiegeldbedrijf Envipco sloot het eerste halfjaar af met een recordomzet. De onderneming maakte daarbij ook werk van het verlagen van de kosten. Ondertussen wordt ook de productiecapaciteit opgevoerd. Door de ingebruikname van de fabriek in Roemenië moet efficiënter kunnen worden gewerkt.

Shell weet eveneens de aandacht op zich gericht. Het olie- en gasconcern maakte bekend een langjarige overeenkomst te hebben getekend met Energy Transfer voor de afname van vloeibaar gemaakt aardgas van het lng-project Lake Charles in de Verenigde Staten.

Unibail

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield meldde op zijn beurt winkelvastgoed in Californië definitief van de hand te hebben gedaan. Op Santa Anita werd een prijskaartje van 537,5 miljoen dollar geplakt. Unibail heeft als doel voor 4 miljard dollar aan vastgoed te verkopen. Daarvan is bijna 3,2 miljard dollar gerealiseerd.

Verder maakte de Zwitserse medicijnmaker Novartis bekend zijn Sandoz-divisie af te splitsen. Daardoor ontstaat qua omzet het grootste Europese generieke geneesmiddelenbedrijf. De afsplitsing moet in de tweede helft van volgend jaar zijn afgerond.

Meer uit Financieel

Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

27 minuten geleden
Aandelenbeurzen New York op winst na uitlatingen Fed-bestuurders

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten de handel uitgegaan. De financiële markten schatten de kans op nog een rentepauze door de Federal Reserve groter in na uitspraken van twee beleidsmakers bij de centralebankenkoepel.

38 minuten geleden
Cacao voor hoogste prijs sinds 1977 verhandeld

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Liefhebbers van chocolade zijn binnenkort waarschijnlijk meer geld kwijt aan de lekkernij. De prijs voor cacao heeft het hoogste niveau van de afgelopen 46 jaar bereikt. Het belangrijke ingrediënt voor chocolade is duurder geworden doordat slechte weersomstandigheden de oogst in Ivoorkust en Ghana dwarszitten. Hevige regenval zorgt voor de verspreiding van ziektes onder de gewassen en hindert het werk op de plantages.

1 uur geleden
Komst eerste nieuwe Airbus voor Transavia vertraagd door schade

SCHIPHOL (ANP) - De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

2 uur geleden
Amazon mengt zich in AI-chatbotstrijd met werkhulp Q

SEATTLE (ANP) - Amazon introduceert zijn eigen chatbot die werkt met geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Het AI-programma, dat Q heet, is vooral bedoeld voor hulp op het werk en kan volgens Amazon bijvoorbeeld helpen bij programmeren en het schrijven van teksten. Hiermee gaat het tech- en webwinkelbedrijf een concurrentiestrijd aan met Microsoft en Google, die al eigen zoek- en chatfuncties hebben met geavanceerde AI.

3 uur geleden
Beleggers op het Damrak terughoudend, DSM-Firmenich weer omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op het Damrak deden het dinsdag voorzichtiger aan, nadat er maandag een einde kwam aan de aandelenrally van vier weken op Wall Street. De stijgende lijn werd dinsdag echter weer hervat in New York en dat bood steun aan de beurshandel in Europa.

5 uur geleden
G-Star moet Vietnamese fabriek 2,5 miljoen betalen om plotse exit

AMSTERDAM (ANP) - Kledingmerk G-Star moet een Vietnamese fabriek 2,5 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) betalen als schadevergoeding voor het plotseling stopzetten van de samenwerking. De textielfabriek moest de deuren sluiten na het plotse vertrek van de Nederlandse denimspecialist. Volgens de rechtbank in Amsterdam staat het miljoenenbedrag gelijk aan de schade die de fabriek daardoor leed.

5 uur geleden