Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blik op ABN AMRO, Fastned en Stern op Damrak

Blik op ABN AMRO, Fastned en Stern op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op Beursplein 5 gaat de aandacht dinsdag onder andere uit naar financieel fonds ABN AMRO en uitbater van snellaadstations Fastned. ABN AMRO maakte bekend 90 miljoen euro extra uit te trekken voor het compenseren van klanten die een te hoge rente hebben betaald op een lening. Fastned maakte omzetcijfers over het slotkwartaal van 2021 bekend. Autobedrijf Stern maakte op zijn beurt bekend het gros van zijn activiteiten te verkopen.

ABN AMRO reserveerde 250 miljoen euro in een eerdere regeling voor klanten die een lening hadden met variabele rente of een rekening met de mogelijkheid om rood te staan. Daar komt nu dus nog 90 miljoen euro bij waarmee de vergoedingen nu teruggaan tot de verjaringstermijn. Eerder klonk al kritiek op de eerdere regeling die niet voldoende zou zijn.

Uitbater van snellaadstations Fastned behaalde in het slotkwartaal van afgelopen jaar een flink hogere omzet. De onderneming profiteerde van de uitbreiding van haar Europese netwerk van laadstations. Ook verhoogde Fastned de prijzen voor het opladen van elektrische auto's, wat bijdroeg aan de meeropbrengsten.

Maaltijdbezorging

Ook maaltijdbestelbedrijven weten de aandacht op zich gericht. Het Duitse Delivery Hero denkt later dit jaar geen verlies meer te lijden op maaltijdbezorging. Dat moet in de tweede helft van 2022 gebeuren. Delivery Hero, dat in zo'n vijftig landen actief is met maaltijdbezorging, voorziet dat de investeringen in de eerste helft van dit jaar pieken. Delivery Hero is een concurrent van het Nederlands-Britse Just Eat Takeaway.

Autobedrijf Stern maakte bekend het grootste deel van zijn activiteiten aan het Zweedse bedrijf Hedin te verkopen. Onder meer de 64 autodealers van merken als Mercedes-­Benz, Renault, Nissan, Ford, Volvo, Land Rover, Kia en Opel, de schadeherstelbedrijven en de autoverhuur gaan naar de Zweden die daar in totaal 103 miljoen euro voor overhebben.

Verenigde Staten

Verder zijn beleggers in afwachting van het inflatiecijfer uit de Verenigde Staten, dat woensdag bekend wordt gemaakt. Bij aanhoudend hoge inflatie is de kans groot dat de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve zal besluiten de rente sneller te verhogen om de geldontwaarding te beteugelen. Hogere rentetarieven betekenen dat financieringskosten stijgen voor sommige opkomende economieën die schulden in dollars hebben uitstaan.

De AEX-index aan het Damrak sloot maandag 1,9 procent lager op 773,13 punten. De belangrijkste indexen in Duitsland en Frankrijk verloren tot 1,2 procent. Londen daalde 0,5 procent.

Meer uit Financieel

Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

4 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

8 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

8 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

9 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

10 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

11 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

11 uur geleden