Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blik naar pakketbezorging kerstperiode bij cijfers PostNL

Blik naar pakketbezorging kerstperiode bij cijfers PostNL

DEN HAAG (ANP) - Als postbedrijf PostNL maandag met jaarcijfers komt, gaat de aandacht uit naar de kerstperiode. Na een minder derde kwartaal, rekent het bedrijf weer op winst. Maar omdat de inflatie hoog was zijn er ook tekenen dat mensen minder online hebben besteld dan in de afgelopen jaren. Toen speelden ook coronalockdowns nog een grote rol waardoor mensen eerder bestelden dan naar een fysieke winkel gingen, als die mogelijkheid er al was.

Ook de kerstkaart, die tijdens corona een heropleving kende, is vermoedelijk weer wat minder in zwang geweest. Zeker nu mensen de kerstdagen weer met familie en vrienden konden doorbrengen. Gewone briefpost is al jaren aan een neergang bezig. Analisten die PostNL volgen gaan uit van een daling van het postvolume van ruim 8 procent in heel 2022. Ook voorzien ze dat er 9 procent minder pakketten werden vervoerd.

Dat alles leidt tot de verwachting van analisten dat de omzet van PostNL in het slotkwartaal weer lager uitvalt dan dezelfde periode een jaar eerder. Zo was de omzet in de laatste periode van 2020 iets meer dan 1 miljard euro, maar in 2021 936 miljoen euro. Nu denken de kenners dat het postbedrijf dit jaar op net iets meer dan 900 miljoen euro uitkomt. Voor heel 2022 denken analisten in doorsnee dat PostNL een omzet van een kleine 3,2 miljard euro behaalt. Ook dat is minder dan de voorgaande twee jaar.

Inflatie en gestegen kosten

En ook de winst valt lager uit, zo is de verwachting. Aan al die inkomsten houdt PostNL een genormaliseerde brutowinst van 79 miljoen euro over in heel 2022, voorzien de analisten. In 2021 was dat nog 308 miljoen euro.

Beleggers zullen dan ook met spanning uitkijken naar de verwachtingen voor dit jaar. Verschillende branchegenoten waarschuwden al dat de gevolgen van inflatie en gestegen kosten voor brandstof en energie pijn blijven doen. Daar komt nog bij dat de loonkosten door een cao-deal met vakbonden BVPP en CNV verder stijgen. FNV ging met die afspraak niet akkoord en de leden van die vakbond staakten nog door.

Ook zal vermoedelijk opnieuw gevraagd worden naar de banden met grootaandeelhouder Daniel Křetínský. Die heeft een direct belang van 29,9 procent van de aandelen van het bedrijf in handen. Er wordt al langer gespeculeerd dat hij PostNL over zou willen nemen.

Meer uit Financieel

Nvidia maakt flinke opmars op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Nvidia was donderdag een van de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen, presenteerde woensdag na het slot van de beurs zijn kwartaalresultaten. Die overtroffen de hooggespannen marktverwachtingen. De omzet viel ruim drie keer hoger uit dan een jaar eerder, de winst zelfs zeven keer hoger.

1 uur geleden
Bronnen: techconcerns praten met Hollywoodstudio's over AI-deals

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Google-moederbedrijf Alphabet en Meta Platforms, het concern achter Instagram en Facebook, hebben gesprekken gevoerd met grote filmstudio's in Hollywood, omdat ze licenties willen, waarmee zij filmmateriaal kunnen gebruiken voor kunstmatige intelligentie (AI). Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Duitse RWE gaat Microsoft in VS van groene stroom voorzien

ESSEN (ANP/DPA) - Het Duitse energieconcern RWE gaat techconcern Microsoft in de Verenigde Staten van groene stroom voorzien. De energie wordt opgewekt door twee nieuwe windmolenparken in de staat Texas. RWE heeft daarover een overeenkomst gesloten met een duur van vijftien jaar, heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

3 uur geleden
Volkswagen betwijfelt nut importheffing elektrische auto's China

WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen verwacht dat een hogere importheffing van de Europese Unie voor in China geproduceerde elektrische auto's slechts tijdelijk kan helpen. Volgens financieel topman Arno Antlitz van het autoconcern is het juist noodzakelijk dat de kosten van Europese fabrikanten omlaaggaan. Alleen zo kunnen bedrijven concurreren met Chinese concurrenten.

3 uur geleden
Resultaten Nvidia stuwen koers chipbedrijven op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven met een beursnotering in Amsterdam zijn donderdag bovenin de AEX geëindigd. ASML, ASMI en Besi noteerden aan het einde van de handelsdag plussen tot 2,6 procent. De koerswinst was te danken aan de goede resultaten van Nvidia, de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen.

5 uur geleden
Jumbo gaat reorganiseren, verdwijnen kantoorbanen 'onvermijdelijk'

VEGHEL (ANP) - Supermarktconcern Jumbo heeft donderdag een reorganisatie aangekondigd, waardoor kantoorbanen verdwijnen. Topman Ton van Veen kan nog niet zeggen om hoeveel banen het gaat, maar dat "het aantal arbeidsplaatsen zal afnemen, is helaas onvermijdelijk". Met de reorganisatie streeft Jumbo naar "een ongecompliceerd, ondernemend en slagvaardig Jumbo-kantoor".

6 uur geleden
Vakbond: ontslagmisbruik uitzenders 'nieuwe vorm van uitbuiting'

UTRECHT (ANP) - Het misbruiken van ontslag op staande voet door uitzendbureaus is wederom een nieuwe vorm van uitbuiting van uitzendkrachten, zegt FNV-bestuurster Karin Heynsdijk. Eerder op donderdag meldde de Arbeidsinspectie na onderzoek dat uitzendbureaus ontslag op staande voet misbruiken als constructie voor financieel gewin.

6 uur geleden