Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blik naar pakketbezorging kerstperiode bij cijfers PostNL

Blik naar pakketbezorging kerstperiode bij cijfers PostNL

DEN HAAG (ANP) - Als postbedrijf PostNL maandag met jaarcijfers komt, gaat de aandacht uit naar de kerstperiode. Na een minder derde kwartaal, rekent het bedrijf weer op winst. Maar omdat de inflatie hoog was zijn er ook tekenen dat mensen minder online hebben besteld dan in de afgelopen jaren. Toen speelden ook coronalockdowns nog een grote rol waardoor mensen eerder bestelden dan naar een fysieke winkel gingen, als die mogelijkheid er al was.

Ook de kerstkaart, die tijdens corona een heropleving kende, is vermoedelijk weer wat minder in zwang geweest. Zeker nu mensen de kerstdagen weer met familie en vrienden konden doorbrengen. Gewone briefpost is al jaren aan een neergang bezig. Analisten die PostNL volgen gaan uit van een daling van het postvolume van ruim 8 procent in heel 2022. Ook voorzien ze dat er 9 procent minder pakketten werden vervoerd.

Dat alles leidt tot de verwachting van analisten dat de omzet van PostNL in het slotkwartaal weer lager uitvalt dan dezelfde periode een jaar eerder. Zo was de omzet in de laatste periode van 2020 iets meer dan 1 miljard euro, maar in 2021 936 miljoen euro. Nu denken de kenners dat het postbedrijf dit jaar op net iets meer dan 900 miljoen euro uitkomt. Voor heel 2022 denken analisten in doorsnee dat PostNL een omzet van een kleine 3,2 miljard euro behaalt. Ook dat is minder dan de voorgaande twee jaar.

Inflatie en gestegen kosten

En ook de winst valt lager uit, zo is de verwachting. Aan al die inkomsten houdt PostNL een genormaliseerde brutowinst van 79 miljoen euro over in heel 2022, voorzien de analisten. In 2021 was dat nog 308 miljoen euro.

Beleggers zullen dan ook met spanning uitkijken naar de verwachtingen voor dit jaar. Verschillende branchegenoten waarschuwden al dat de gevolgen van inflatie en gestegen kosten voor brandstof en energie pijn blijven doen. Daar komt nog bij dat de loonkosten door een cao-deal met vakbonden BVPP en CNV verder stijgen. FNV ging met die afspraak niet akkoord en de leden van die vakbond staakten nog door.

Ook zal vermoedelijk opnieuw gevraagd worden naar de banden met grootaandeelhouder Daniel Křetínský. Die heeft een direct belang van 29,9 procent van de aandelen van het bedrijf in handen. Er wordt al langer gespeculeerd dat hij PostNL over zou willen nemen.

Meer uit Financieel

Adyen grootste daler in licht lagere AEX, Prosus bovenaan

AMSTERDAM (ANP) - Betaalbedrijf Adyen was dinsdag de grootste daler in de AEX-index, die een eerdere winst zag verdampen. Techinvesteerder Prosus stond bovenaan in de hoofdindex dankzij een koersherstel van Tencent. De banken gingen licht omhoog doordat de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector wat lijken te zijn afgenomen. Beleggers zijn nu vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de bankensector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

1 uur geleden
Webwinkelconcern Alibaba wil zich opsplitsen in zes onderdelen

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese tech- en webwinkelconcern Alibaba is van plan om zijn activiteiten op te splitsen in zes hoofdonderdelen, waaronder e-commerce, media en de cloud. Op termijn zou elk onderdeel een eigen beursnotering kunnen krijgen. De activiteiten van Alibaba, dat een beursnotering heeft in New York en Hongkong, hebben een totale waarde van 220 miljard dollar, omgerekend zo'n 205 miljard euro.

1 uur geleden
ANVR: reisorganisaties verbeteren websites om prijstransparantie

DEN HAAG (ANP) - Reisorganisaties passen momenteel hun websites aan zodat zij voldoen aan eisen op het gebied van prijstransparantie van de Autoriteit Consument & Markt, meldt reiskoepel ANVR. De nieuwe afspraken hierover gelden vanaf zaterdag. Alle informatie over vakantieprijzen moet dan meteen duidelijk zijn voor de reiziger, stelt de ANVR.

2 uur geleden
EU eens over meer laadpalen en makkelijker afrekenen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is het eens geworden over het plaatsen van meer laadpalen voor elektrische auto's. Betalen aan de laadpaal moet ook makkelijker en inzichtelijker worden.

2 uur geleden
ANVR: buitenlandse vakanties in trek, Turkije blijft achter

LEUSDEN (ANP) - Reisbranchevereniging ANVR zag de vraag naar vakanties in het buitenland ook in februari toenemen, na een recordaantal boekingen in januari. Nederlanders lijken nog wel wat terughoudend met het boeken van vakanties naar Turkije, waarvan de ANVR denkt dat dit komt door de catastrofale aardbevingen in het land.

4 uur geleden
Techinvesteerder Prosus koploper in verder herstellende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een verder herstel liet zien. Ook de banken en verzekeraars lieten stevige koerswinsten zien. Nu de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector wat lijken te zijn afgenomen, zijn beleggers vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de bankensector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

4 uur geleden
Verlies CZ ruim verdrievoudigd door beleggingen en inzet reserves

TILBURG (ANP) - Zorgverzekeraar CZ heeft het verlies vorig jaar meer dan verdrievoudigd, vooral als gevolg van slechte beleggingsresultaten. Ook moest het concern veel geld uit zijn reserves halen om de zorgpremies betaalbaar te houden.

4 uur geleden