Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blik beleggers vooral gericht op rentebeleid Verenigde Staten

Blik beleggers vooral gericht op rentebeleid Verenigde Staten

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar de beleidsvergadering van de Amerikaanse centralebankenkoepel. Eigenlijk staat al vast dat de rente verder omhoog gaat aangezien voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve dat eerder al had aangegeven. Maar met het oog op de hard opgelopen inflatie, deze kwam in de VS in mei uit op 8,6 procent, kondigt de Fed mogelijk hardere maatregelen aan om deze te beteugelen. Daarover wordt in de loop van de week mogelijk meer bekend.

De Amerikaanse inflatie bevindt zich op het hoogste niveau in ruim veertig jaar. Dat komt mede door de hoge brandstofprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne. Net als in Europa kampen de Amerikanen met recordprijzen aan de pomp. Ook levensmiddelen zijn duurder geworden waardoor veel Amerikaanse huishoudens hun koopkracht zien dalen. Het vertrouwen van consumenten in de Amerikaanse economie is ondertussen naar het laagste niveau ooit gekelderd. De bestrijding van de inflatie is volgens president Joe Biden de grootste binnenlandse prioriteit van zijn regering.

De Europese beurzen en Amerikaanse beurzen sloten na de publicatie van het inflatiecijfers vrijdag nog in mineur. De AEX-index in Amsterdam verloor 2,5 procent. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 3,1 procent. Ook in New York stonden stevige minnen op de borden.

Eurozone

In de eurozone is de rente tot nu toe ongewijzigd gebleven. Wel gaf de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week aan de rente in juli te gaan verhogen om de inflatie te bestrijden. Het zal de eerste renteverhoging in het eurogebied zijn sinds 2011. Nieuwe Europese inflatiecijfers worden vrijdag bekendgemaakt. De Bank of England beslist deze week over de rentes in het Verenigd Koninkrijk. Verder staat ook in Japan een rentebesluit van de centrale bank op de agenda.

Verder staat er nog een keur aan macro-economische cijfers op de agenda. Uit Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland, komen onder andere cijfers naar buiten over de industriële productie. Ook wordt de nieuwe ZEW-index gepubliceerd. Daarin staan de verwachtingen voor de Duitse economie van beleggers en analisten.

Uit Nederland volgen in de loop van de week onder andere cijfers over het aantal faillissementen, de internationale handel, de werkloosheid en de consumptie van huishoudens. Verder presenteren de Britten aan het begin van de week de eenzijdige aanpassingen van de brexitafspraken over Noord-Ierland.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

6 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

8 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

9 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

11 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

12 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden