Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blik beleggers op verkiezingsuitslag Italië en Unilever

Blik beleggers op verkiezingsuitslag Italië en Unilever

AMSTERDAM (ANP) - Op de aandelenbeurzen gaat de aandacht maandag vooral uit naar Italië, waar zondag verkiezingen waren. Giorgia Meloni van de radicaal-rechtse Fratelli d'Italia (Broeders van Italië) is volgens de exitpolls de duidelijke winnaar van de verkiezingen in het Zuid-Europese land. Ze wil een rechtse regering vormen. Verder weet Unilever de aandacht op zich gericht. Topman Alan Jope kondigde zijn vertrek aan bij het bedrijf.

De overwinning van Meloni baart de financiële markten zorgen vanwege haar euroscepsis en haar invloed op de enorme schuldenberg van Italië. Omdat de timing van hervormingen onzekerder is geworden, hebben kredietbureaus als Standard & Poor's en Moody's de vooruitzichten voor de kredietwaardigheid van het land al verlaagd. Meloni heeft haar vroegere oproep om Italië uit de Europese Unie te laten stappen weliswaar opgegeven, maar stelt nog steeds dat de regering van het land zich in Brussel veel meer moet laten gelden. Wel steunt ze de sancties van de EU tegen Rusland in verband met de oorlog in Oekraïne.

Naast Italië zijn beleggers attent op cijfers over de inflatie later deze week. Economen voorspellen al dat de geldontwaarding waarschijnlijk verder zal zijn opgelopen. Dat zou de druk op centrale banken vergroten om de rente nog sterker te verhogen en dat kan weer nadelig uitwerken voor de economie. Vanuit Duitsland volgen maandag cijfers over het ondernemersklimaat.

Biermarkt

Unilever-topman Jope maakte bekend eind volgend jaar te vertrekken bij het was- en levensmiddelenconcern. De zoektocht naar een opvolger is inmiddels begonnen. Daarbij wordt zowel intern als extern gezocht.

Analisten van Jefferies kwamen verder met een rapport over de biermarkt. Zij oordeelden dat bieraandelen op dit moment relatief goedkoop zijn. Heineken werd door de kenners als "top pick" beoordeeld vanwege de groeivooruitzichten. Het advies op Heineken-concurrent AB InBev ging omlaag omdat dit aandeel "niet zo goedkoop is als het lijkt" . Het Deense Carlsberg kreeg een adviesverhoging.

ABN AMRO

Verder maakt ABN AMRO bekend Carsten Bittner te willen benoemen tot innovatie- en technologiedirecteur. De Duitser werkt nu nog voor Commerzbank. Verder verdwijnt Hunter Douglas op 31 oktober van de beurs. De fabrikant van raamdecoratie Luxaflex werd eind vorig jaar overgenomen door investeerder 3G Capital.

Een vat Amerikaanse olie werd voorbeurs 0,9 procent goedkoper op 78,00 dollar. Brentolie kostte ook 0,9 procent minder op 85,37 dollar per vat. De euro was 0,9634 dollar waard.

Meer uit Financieel

Staking legt Oostenrijkse spoorwegen maandag plat

WENEN (ANP/DPA) - Werknemers van de Oostenrijkse spoorwegen leggen maandag het werk voor 24 uur neer vanwege het vastlopen van cao-onderhandelingen bij staatsbedrijf Österreichischer Bundesbahn (ÖBB). Daardoor worden ook internationale ritten geraakt. Mogelijk zijn er zondagavond al verstoringen bij het internationale treinverkeer naar Oostenrijk zoals de Nightjet-nachttrein die rijdt van Amsterdam naar Wenen.

1 uur geleden
Studie: energiecrisis gevaar voor Europese industrie

BERLIJN (ANP/DPA) - De sterk gestegen energieprijzen in Europa door de oorlog in Oekraïne vormen een gevaar voor de Europese industrie. Dat schrijft accountants- en advieskantoor PwC in een studie. Volgens PwC kunnen industriebedrijven namelijk besluiten te vertrekken uit Europa vanwege de hoge kosten voor energie.

2 uur geleden
Duitse minister: ziekenhuizen beschermen tegen dure energie

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering trekt 8 miljard euro uit om ziekenhuizen en zorgklinieken te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Dat heeft zorgminister Karl Lauterbach gezegd. Met dat geld moet worden voorkomen dat ziekenhuizen en zorginstellingen de deuren moeten sluiten omdat ze de energiekosten niet kunnen betalen.

4 uur geleden
Musk: recordaantal nieuwe gebruikers bij Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Twitter heeft er in de afgelopen tijd recordaantallen nieuwe gebruikers bijgekregen. Dat meldde topman Elon Musk die sinds enige tijd de nieuwe eigenaar is van het socialemediabedrijf.

5 uur geleden
INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van "een gezellige drukte", in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

22 uur geleden
FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen "de inkomenscrisis" in Nederland, voor een "rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen" voor de geldproblemen van Nederlanders. Er kwamen sprekers uit verschillende sectoren voorbij. FNV-voorzitter Tuur Elzinga sloot de manifestatie af met de inzet van de vakbond voor het aankomende jaar.

22 uur geleden
Nederlanders deden online recordaantal Black Friday-aankopen

AMSTERDAM (ANP) - Black Friday heeft ondanks de inflatie geleid tot een recordaantal onlineverkopen. Niet alleen sloegen consumenten hun slag op vrijdag, ook gedurende de week wisten retailers al te profiteren van meer klandizie. Dat melden betalingsdienstverlener Klarna, creditcarduitgever ICS en Betaalvereniging Nederland.

1 dag geleden