Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blik beleggers komende week op inflatie en banenrapport

Blik beleggers komende week op inflatie en banenrapport

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar de nieuwste inflatiecijfers en een Amerikaans banenrapport. De markten moeten zich verder optrekken aan macro-economisch nieuws met cijfers over de bedrijvigheid in de industrie en de dienstensector in verschillende grote economieën als belangrijkste blikvangers.

Dinsdag komt het Europese statistiekbureau Eurostat met een voorlopig inflatiecijfer voor de maand mei. Hoge energieprijzen jagen de inflatie aan en dat ondermijnt de koopkracht van huishoudens. De inflatie steeg in het eurogebied in april naar een nieuw record van 7,5 procent op jaarbasis. Dat was 7,4 procent in maart.

Een dag later volgen er cijfers over de bedrijvigheid in de industrie in grote landen als Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ook vanuit de eurozone worden deze cijfers bekend. De vraag daarbij is ook of het bedrijven lukt de hogere productiekosten door te berekenen aan klanten. De groei van de productie wordt daarbij ook geremd door de impact van de oorlog in Oekraïne, zo werd eerder duidelijk. Op vrijdag komt S&P Global nog met soortgelijke cijfers over de dienstensector met daarin onder andere de horeca en het toerisme.

Banenrapport

De Amerikaanse beurzen wisten vrijdag voor het eerst in lange tijd drie dagen op rij te stijgen. De Dow-Jonesindex, die al acht weken op rij was gedaald, heeft zo de langste verliesreeks in bijna honderd jaar doorbroken. Beleggers reageerden onder meer op een bericht dat een favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve in april minder snel toenam dan de maand ervoor. Het kan een teken zijn dat de prijsstijgingen in de Verenigde Staten wat gaan afremmen.

Het belangrijke Amerikaanse banenrapport komt later in de week. Werkgelegenheid speelt een rol speelt bij het rentebeleid van de Fed. Als er sprake is van sterke banengroei kan de Amerikaanse koepel van centrale banken besluiten tot snellere renteverhogingen. Eerder in de week werden de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed gepubliceerd. Uit de aantekeningen blijkt dat de Amerikaanse centrale bankiers "vastbesloten" zijn om de hoge inflatie aan te pakken en de rente verder op te schroeven.

Op Wall Street komt het Amerikaanse technologiebedrijf HP Inc nog met cijfers. Branchegenoot Dell Technologies kwam eerder met een kwartaalupdate en boekte meer omzet en winst dan analisten hadden verwacht.

Meer uit Financieel

RWE start met groot batterijopslagproject in de Eemshaven

EEMSHAVEN (ANP) - Energiebedrijf RWE gaat aan de slag met een groot batterijopslagproject in de Groningse Eemshaven. In totaal worden 110 kasten met lithium-ionbatterijen geïnstalleerd op een oppervlakte van ongeveer 3000 vierkante meter bij de biomassacentrale van RWE, maakte het Duitse bedrijf bekend.

30 minuten geleden
Nederlandse kottervisserij draait weer met verlies

WAGENINGEN (ANP) - De Nederlandse kottervisserij heeft opnieuw een financieel zeer slecht eerste halfjaar gedraaid. Naar schatting komt het totale verlies uit op 12 miljoen euro, becijferde Wageningen University & Research (WUR). In de eerste helft van vorig jaar bedroeg het verlies 19 miljoen euro.

1 uur geleden
Gasprijs daalt door hoop einde staking lng-fabrieken Australië

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is donderdag gedaald door de hoop dat de staking bij productiefaciliteiten voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Australië nog deze week zal worden beëindigd. Die fabrieken zijn goed voor ongeveer 7 procent van de wereldwijde lng-leveringen. De dreigende verstoring van die gasleveringen door de werkonderbrekingen stuwden afgelopen weken de gasprijs.

2 uur geleden
Schiphol en afhandelaren komen met plan om werk lichter te maken

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

2 uur geleden
Supers klagen over te lage vergoeding voor statiegeldflessen

WOERDEN (ANP) - Tientallen supermarkten klagen dat ze in juni te weinig vergoeding hebben gekregen voor het inzamelen van statiegeldflessen en -blikjes. Statiegeld Nederland zoekt uit of de ondernemers die zich hebben gemeld bij branchevereniging het Vakcentrum een vergoeding kunnen krijgen, bevestigen de organisaties na berichtgeving door de NOS.

2 uur geleden
Moederbedrijf FlixBus boekt recordomzet in eerste jaarhelft

MÜNCHEN (ANP) - Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.

3 uur geleden
Toezichthouder: over week duidelijkheid over straling iPhone 12

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse telecomtoezichthouder heeft nog altijd geen duidelijkheid over de stralingsrisico's van Apples iPhone 12. De smartphone, waarvan de Franse waakhond vorige week meldde dat deze te veel elektromagnetische straling afgeeft, wordt nog steeds onderzocht door de Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur (RDI), meldt een woordvoerder. Volgende week worden volgens hem de resultaten verwacht.

3 uur geleden