Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blik beleggers gericht op PostNL en Boskalis

Blik beleggers gericht op PostNL en Boskalis

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek komen nog een aantal bedrijven met cijfers. Een daarvan is post- en pakketbedrijf PostNL waarvan bekend is dat het volop profiteert van de coronacrisis. Ook baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis is qua resultaten aan de beurt.

PostNL opent op maandag de boeken. Doordat veel mensen vorig jaar vanwege het rondwarende coronavirus thuisbleven heeft internetshoppen een vlucht genomen, en daardoor had PostNL veel meer pakketjes om te bezorgen.

Maandag zullen vanuit verschillende Europese landen cijfers over de bedrijvigheid in de industrie bekend worden. Naast de grootste economie van de eurozone Duitsland gaat het ook om data uit Frankrijk, Spanje, Italiƫ en de eurozone als geheel. Ook wordt de zogeheten inkoopmanagersindex van Nederland bekendgemaakt. Ook uit de Verenigde Staten volgen cijfers over de industrie.

Dienstensector

Op dinsdag gaat de aandacht onder meer uit naar het Duitse rapport over de werkgelegenheid. Daarnaast worden omzetcijfers van de Duitse detailhandel bekendgemaakt. In de VS komen verschillende bedrijven die dag nog met cijfers, zoals winkelketen Kohl's.

Het Amerikaanse banenrapport van loonstrookverwerker ADP heeft op woensdag de aandacht. Uit de cijfers, die vooruitlopen op het banenrapport van de Amerikaanse overheid van vrijdag, valt mogelijk iets op te maken over de staat van de economie van de VS. Ook worden woensdag cijfers bekend over de dienstensector in veel grote economieƫn. Als bekend toont de industrie redelijk herstel vanuit de crisis, maar zit de dienstensector nog veelal op slot. Onder de diensten vallen onder andere de reisbranche en de horeca.

Boskalis

Op donderdag komt in Amsterdam baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis met cijfers. Tot en met het derde kwartaal van vorig jaar wist het bedrijf zijn omzet ondanks de coronacrisis stabiel te houden. Daarbij hield het bedrijf zijn verwachtingen voor het bedrijfsresultaat in stand. Deze zal nagenoeg gelijk liggen aan een jaar eerder.

Ook biotechnologiebedrijf Pharming opent donderdag de boeken. Pharming richt zich vooral op de ontwikkeling van innovatieve therapeutische eiwitten voor niet of moeilijk behandelbare ziekten. Een dag later is het aan fietsenfabrikant Accell om de boeken te openen. In november stelde de maker van merken als Batavus en Sparta nog dat de onderneming een uitstekende zomer en nazomer achter de rug had.

In het buitenland gaat de aandacht met name uit naar Lufthansa dat donderdag de jaarcijfers publiceert. De Duitse luchtvaartonderneming gaat net als sectorgenoten gebukt onder de coronacrisis. Ook de Amerikaanse chiponderneming Broadcom komt die dag met cijfers.

Meer uit Financieel

Handelsrestricties met China en Rusland raken Nederlandse economie

DEN HAAG (ANP) - Als er meer handelsrestricties komen tussen het Westen en Rusland en China, raakt dat de Nederlandse economie flink. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe studie. "De wereldhandel zal er niet minder op worden, maar wel anders", zegt CPB-econoom Gerdien Meijerink.

1 uur geleden
Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Nvidia verder omhoog op terughoudend Wall Street, Apple verliest

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street namen maandag wat gas terug na de recordstanden op de koersenborden afgelopen vrijdag. Ook namen ze een afwachtende houding aan in aanloop naar belangrijke cijfers over de economie later deze week. Apple werd 2,5 procent lager gezet nadat het Amerikaanse techconcern een boete had gekregen van de Europese Unie van ruim 1,8 miljard euro.

3 uur geleden
Goldman Sachs raadt klanten af om te beleggen in China

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs raadt haar klanten af om te beleggen in China. Volgens Sharmin Mossavar-Rahmani, hoofd van de vermogensbeheeractiviteiten van de bank, zijn de recente scherpe beursdalingen in China geen reden om nu in te stappen.

4 uur geleden
Beurswaarde Vivoryon verdampt na resultaten alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Vivoryon is maandag bijna al zijn waarde op de Amsterdamse beurs verloren na het bekendmaken van teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn. Een aandeel van het Duitse bedrijf kostte bij het sluiten van de beurs op het Damrak nog maar 80 cent, een daling van meer dan 90 procent. Dat is ook gelijk de laagste beurskoers ooit voor het bedrijf.

7 uur geleden
Spotify juicht boete Apple toe, noemt het 'belangrijk moment'

AMSTERDAM (ANP) - Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.

8 uur geleden
Chemelot wil voorrang op stroomnet voor verduurzaming complex

GELEEN (ANP) - Chemelot wil voorrang voor een betere aansluiting op het stroomnet, omdat het chemisch industriecomplex fors meer elektriciteit wil gebruiken om te verduurzamen. In 2027 of 2028 moet die verzwaring van de verbinding er zijn, anders haalt Chemelot zijn duurzaamheidsdoelen niet, zegt directeur Loek Radix. "Als dat niet gebeurt, ligt alles stil en kunnen de plannen van Chemelot niet waargemaakt worden. Deze aansluiting moet prioriteit hebben."

8 uur geleden