
Blik beleggers blijft gericht op Oekraïne
AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs koerst dinsdag af op een positief begin na koerswinsten op Wall Street en Azië. De oorlog in Oekraïne blijft de beurshandel domineren. Oekraïense en Russische delegaties komen later op de dag in Turkije bijeen voor een nieuwe onderhandelingsronde over de oorlog in Oekraïne.
Het is de eerste keer in twee weken dat vertegenwoordigers van beide landen weer fysiek bij elkaar komen want in de afgelopen weken werd alleen onderhandeld via een videoverbinding. De delegaties ontmoeten elkaar in Istanbul. De oorlog begon eind februari met een Russische invasie.
De AEX-index lijkt op basis van de openingsindicatoren wat hoger te beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting in het groen openen.
Europese beurzen
De Europese beurzen lieten maandag een gemengd beeld zien. De hoofdindex op Beursplein 5 sloot 0,5 procent in de min op 720,36 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs dikten tot 0,8 procent aan. Die in Londen daalde juist 0,1 procent.
De aan de Amsterdamse beurs genoteerde aanbieder van pakketkluisjes InPost werd een vijfde meer waard. Persbureau Bloomberg meldde dat verschillende investeerders zoals CVC Capital Partners en Hellman & Friedman mogelijk interesse zouden hebben in InPost. Het bedrijf trekt de aandacht van kopers doordat de waarde van het aandeel sinds de beursgang in januari vorig jaar met ongeveer twee derde is gezakt. InPost liet weten niet in gesprek te zijn met mogelijke kopers.
Wall Street eindigde de dag met winsten. De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent hoger op 34.955,89 punten. De brede S&P 500 dikte 0,7 procent aan tot 4575,52 punten en techgraadmeter Nasdaq steeg 1,3 procent tot 14.354,90 punten.
Aziatische regio
In de Aziatische regio werden de aandelenmarkten dinsdag overwegend hoger gezet. In Shanghai daalde de beurs wel met 0,2 procent. Voor de Chinese havenstad met 26 miljoen inwoners is een strenge lockdown afgekondigd om coronabesmettingen tegen te gaan.
De olieprijzen gingen maandag nog hard omlaag door de vrees dat de lockdown in Shanghai de Chinese vraag naar olie zal raken. Shell leverde 3 procent in. Een vat Amerikaanse olie werd dinsdag nog eens 0,5 procent goedkoper op 105,42 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 111,92 dollar per vat.
De euro was 1,0986 dollar waard, tegen 1,0946 dollar op maandag.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
35 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
6 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
8 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
10 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
14 uur geleden