Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blik beleggers blijft gericht op Oekraïne

Blik beleggers blijft gericht op Oekraïne

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs koerst dinsdag af op een positief begin na koerswinsten op Wall Street en Azië. De oorlog in Oekraïne blijft de beurshandel domineren. Oekraïense en Russische delegaties komen later op de dag in Turkije bijeen voor een nieuwe onderhandelingsronde over de oorlog in Oekraïne.

Het is de eerste keer in twee weken dat vertegenwoordigers van beide landen weer fysiek bij elkaar komen want in de afgelopen weken werd alleen onderhandeld via een videoverbinding. De delegaties ontmoeten elkaar in Istanbul. De oorlog begon eind februari met een Russische invasie.

De AEX-index lijkt op basis van de openingsindicatoren wat hoger te beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting in het groen openen.

Europese beurzen

De Europese beurzen lieten maandag een gemengd beeld zien. De hoofdindex op Beursplein 5 sloot 0,5 procent in de min op 720,36 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs dikten tot 0,8 procent aan. Die in Londen daalde juist 0,1 procent.

De aan de Amsterdamse beurs genoteerde aanbieder van pakketkluisjes InPost werd een vijfde meer waard. Persbureau Bloomberg meldde dat verschillende investeerders zoals CVC Capital Partners en Hellman & Friedman mogelijk interesse zouden hebben in InPost. Het bedrijf trekt de aandacht van kopers doordat de waarde van het aandeel sinds de beursgang in januari vorig jaar met ongeveer twee derde is gezakt. InPost liet weten niet in gesprek te zijn met mogelijke kopers.

Wall Street eindigde de dag met winsten. De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent hoger op 34.955,89 punten. De brede S&P 500 dikte 0,7 procent aan tot 4575,52 punten en techgraadmeter Nasdaq steeg 1,3 procent tot 14.354,90 punten.

Aziatische regio

In de Aziatische regio werden de aandelenmarkten dinsdag overwegend hoger gezet. In Shanghai daalde de beurs wel met 0,2 procent. Voor de Chinese havenstad met 26 miljoen inwoners is een strenge lockdown afgekondigd om coronabesmettingen tegen te gaan.

De olieprijzen gingen maandag nog hard omlaag door de vrees dat de lockdown in Shanghai de Chinese vraag naar olie zal raken. Shell leverde 3 procent in. Een vat Amerikaanse olie werd dinsdag nog eens 0,5 procent goedkoper op 105,42 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 111,92 dollar per vat.

De euro was 1,0986 dollar waard, tegen 1,0946 dollar op maandag.

Meer uit Financieel

Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval

AMSTERDAM (ANP) - De gegevens van een aantal klanten van ABN AMRO zijn mogelijk buitgemaakt bij een cyberaanval op een leverancier van de bank. ABN AMRO benadrukt dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn "dat onbevoegden daadwerkelijk gebruik hebben gemaakt van de gegevens van klanten". Ook zijn de systemen van de bank niet getroffen.

17 minuten geleden
Biotechnoloog Vivoryon knalt opnieuw omhoog op terughoudend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Vivoryon Therapeutics heeft opnieuw een flinke opmars gemaakt op de aandelenbeurs in Amsterdam. De Duitse biotechnoloog werd donderdag al 57 procent meer waard, na presentatie van de kwartaalresultaten. Beleggers leken daar nog op na te kauwen: vrijdag steeg het aandeel ruim 63 procent.

27 minuten geleden
Stakingen slagerijen lijken van de baan met nieuw cao-loonbod

UTRECHT (ANP) - Werkgevers in de slagerijbranche hebben een nieuw loonbod gedaan, meldt de FNV. Daarmee schort de vakbond opnieuw de acties op waarmee eerder werd gedreigd. De FNV denkt dat dit loonbod het hoogst haalbare is. "Gezien de afgenomen actiebereidheid bij een aantal grote bedrijven lijkt een verdere verbetering op dit moment niet reëel", aldus de vakbond.

1 uur geleden
KLM vindt nachtstop luidste vliegtuigen Schiphol 'schadelijk'

SCHIPHOL (ANP) - Het weren van de luidste vliegtuigen op Schiphol 's nachts is "schadelijk en niet proportioneel", vindt luchtvaartmaatschappij KLM, waar ook Transavia onder valt. Het demissionaire kabinet wil dat vanaf 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol. De luidste toestellen worden geweerd tussen 23.00 uur en 07.00 uur.

1 uur geleden
Boeing ziet verzesvoudiging aantal veiligheidsmeldingen personeel

ARLINGTON (ANP/RTR) - Medewerkers van Boeing hebben in de eerste twee maanden van dit jaar zes keer zoveel meldingen gedaan die te maken hebben met zorgen over veiligheid. Dat meldt de vliegtuigfabrikant in zijn jaarlijkse veiligheidsrapport.

2 uur geleden
Dow licht hoger op Wall Street na grootste verlies in jaar tijd

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex toonde vrijdag op Wall Street een voorzichtig herstel, na het forse koersverlies een dag eerder. De stemming op de New Yorkse beursvloeren bleef terughoudend door de vrees dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente langer hoog zal houden om de hardnekkige inflatie te bestrijden. Ook maken beleggers zich op voor een lang weekeinde. Maandag zijn de Amerikaanse beurzen gesloten door Memorial Day.

2 uur geleden
Privacywaakhond EU: OpenAI voldoet nog steeds niet aan richtlijnen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het Amerikaanse bedrijf OpenAI doet te weinig om verspreiding van onjuiste informatie door zijn chatbot ChatGPT te voorkomen. Volgens een taskforce van de privacywaakhond van de Europese Unie voldoet OpenAI daarom nog steeds niet aan de Europese richtlijnen.

3 uur geleden