Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blik beleggers Amsterdam op DSM na nieuws over fusie

Blik beleggers Amsterdam op DSM na nieuws over fusie

AMSTERDAM (ANP) - De blik van beleggers op de beurs in Amsterdam is dinsdag vooral gericht op speciaalchemieconcern DSM dat aankondigde te fuseren met het Zwitserse Firmenich. Ook verwerken beleggers cijfers over de Chinese industrie en een boycot van Russische tankerolie door de lidstaten van de Europese Unie. Later op de dag verschijnen ook nog nieuwe inflatiecijfers voor de eurozone.

Het nieuwe bedrijf gaat DSM-Firmenich heten. De bedrijven worden naar eigen zeggen leider op het gebied van creatie en innovatie in voeding, beauty en welzijn. Na de fusie zetelt het bedrijf met zijn hoofdkantoren in Zwitserland en Nederland.

Aandeelhouders van DSM krijgen 65,5 procent van het fusiebedrijf in handen. De overige stukken zijn voor de aandeelhouders van Firmenich. Daarbij zullen de Zwitsers 3,5 miljard euro inbrengen als onderdeel van de deal. Daarnaast verkoopt DSM zijn onderdeel Engineering Materials voor bijna 3,9 miljard euro aan investeringsmaatschappij Advent International en het Duitse chemieconcern Lanxess.

Unilever

Ook Unilever kan op belangstelling rekenen. De Amerikaanse activistische investeerder Nelson Peltz krijgt een bestuurszetel bij het was- en levensmiddelenconcern. Peltz heeft via zijn beleggingsbedrijf Trian Fund Management een belang van 1,5 procent in Unilever en dringt aan op veranderingen bij het bedrijf.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren met kleine uitslagen te openen. De hoofdgraadmeter sloot maandag met een winst van 0,9 procent op 708,34 punten. Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,8 procent. Wall Street was maandag dicht vanwege Memorial Day.

Aziatische beurzen

De beurzen in Azië lieten dinsdag een wisselend beeld zien. Volgens cijfers van de Chinese overheid is de bedrijvigheid in de omvangrijke industrie van China in mei minder sterk gekrompen dan in april.

De boycot van Russische tankerolie, goed voor twee derde van het totaal, gaat eind dit jaar in. Dan zou de Russische olie-export naar de EU feitelijk met ongeveer 90 procent verminderen, omdat Duitsland en Polen hebben toegezegd ook af te zien van de Russische olie die zij per pijpleiding krijgen. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 3,6 procent tot 119,25 dollar en Brentolie werd 1,9 procent duurder op 123,92 dollar per vat.

De euro was 1,0741 dollar waard, tegen 1,0779 dollar bij het slot van de Europese beurshandel een dag eerder.

Meer uit Financieel

Alfen grootste stijger middelgrote fondsen op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Alfen was dinsdag de grootste stijger bij de middelgrote fondsen op de Amsterdamse beurs. De fabrikant van laadpalen heeft een miljoenencontract getekend met de Belgische openbaarvervoermaatschappij TEC. Beleggers hadden verder aandacht voor tegenvallende winkelverkopen in de Verenigde Staten, wat van invloed kan zijn op de Amerikaanse rentes.

31 minuten geleden
Klokkenluider zegt dat Boeing 400 defecte onderdelen kwijtraakte

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing is honderden defecte onderdelen kwijtgeraakt, stelt een klokkenluider. Volgens de kwaliteitsinspecteur bestaat de kans dat sommige onderdelen in nieuwe vliegtuigen van het type 737 MAX zijn gebruikt.

1 uur geleden
Informatie over houdbaarheidsdatum moet eten uit de kliko houden

VEGHEL (ANP) - Voedselproducenten en supermarktketens zetten binnenkort extra informatie over de houdbaarheidsdatum op verpakkingen om verspilling tegen te gaan. Door duidelijker te maken dat voedsel vaak nog prima te eten is na de houdbaarheidsdatum, hopen bedrijven als Albert Heijn, Unilever, Jumbo, Dirk en FrieslandCampina dat consumenten minder vaak voedsel weggooien.

1 uur geleden
Franse defensiebeurs mag Israëlische bedrijven niet weren

PARIJS (ANP/AFP) - Een Franse defensiebeurs heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie door Israëlische deelnemers te weren, oordeelt een rechtbank in Parijs. De vakbeurs moet het verbod voor Israëlische bedrijven om mee te mogen doen aan de vakbeurs van de rechter opheffen, laat de advocaat van de Israëlisch-Franse kamer van koophandel weten aan persbureau AFP.

2 uur geleden
Wall Street opent voorzichtig na tegenvallende winkelverkopen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten begonnen aan de nieuwe handelsdag. Beleggers reageerden op de Amerikaanse winkelverkopen, die in mei met 0,1 procent zijn toegenomen. Dat was minder dan verwacht. Het cijfer geeft meer inzicht in de kooplust van de Amerikaanse consument. Vorige week bleek nog dat het consumentenvertrouwen in de grootste economie ter wereld onverwacht is gedaald, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en koopkracht.

2 uur geleden
Duitsland werkt aan snellere visumprocedures werkers buitenland

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland is bezig de visumprocedures voor werknemers uit het buitenland te versnellen om zo nijpende personeelstekorten tegen te gaan. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock wordt hier extra spoed achter gezet, onder meer door digitalisering. Dat zei ze tijdens een bijeenkomst van haar politieke partij, de Groenen.

3 uur geleden
Duitsland is na 9 jaar weer 's werelds grootste hopproducent

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Duitsland is na negen jaar weer 's werelds grootste producent van hop, het belangrijke ingrediënt voor de bereiding van bier. Dat heeft de Duitse branchevereniging van hoptelers dinsdag bekendgemaakt. De hoeveelheid grond die wordt gebruikt in Duitsland voor de teelt van hop is weer groter dan het hopareaal in de VS.

3 uur geleden