Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blijf volhouden, zegt Gommers tegen actievoerders bij Chemours

Blijf volhouden, zegt Gommers tegen actievoerders bij Chemours

DORDRECHT (ANP) - Blijf volhouden. Die boodschap heeft Diederik Gommers meegegeven aan de actievoerders die iedere zaterdagochtend voor de toegangspoort van de Chemours-fabriek in Dordrecht staan. "We moeten dit met elkaar blijven doen voor onze kinderen", aldus de bekende ic-arts van het Erasmus MC, die zaterdag als "bezorgde omwonende" meedeed aan de wekelijkse actie.

"Ik schaam me een beetje dat ik hier pas voor het eerst ben en jullie hier al tweehonderd keer hebben gestaan", zei Gommers tegen Kees van der Hel en Joop Keesmaat, actievoerders van het eerste uur. Al jaren komen deze inwoners van Sliedrecht op zaterdag met een groepje naar de overkant van de rivier Beneden-Merwede. Voor het gesloten hek van Chemours strooien ze dan met PFAS vervuilde grond uit.

Gommers woonde de tweehonderdste editie bij. "Twintig jaar geleden zijn we hier gaan wonen, aan de andere kant van de rivier, omdat we dachten dat het een mooie en gezonde omgeving was." Natuurlijk wist de arts toen van de industrie in de buurt. "De overheid is er om burgers te beschermen, via vergunningen en het houden van toezicht. Maar hier zijn de vergunningen eigenlijk op een oneerlijke manier verkregen", aldus Gommers, doelend op de berichten dat Chemours jarenlang informatie over de schadelijkheid van de gebruikte stoffen heeft verzwegen.

Gezondheidsklachten

De fabriek kon zo geruime tijd grote hoeveelheden hiervan uitstoten, waardoor de omgeving vervuild raakte met PFAS. Omwonenden wijzen ook naar Chemours als oorzaak van hun gezondheidsklachten, zoals kanker. Een directe link is volgens Gommers nog niet te leggen. Hij wijst op onderzoeken die de GGD in de regio heeft gedaan. "Maar wat wel heel duidelijk is, is dat kinderen een verminderde afweer hebben en minder goed op vaccinaties reageren. We moeten het doen voor onze kinderen."

Voorafgaand aan de 'jubileumactie' verstuurde Chemours een statement. Het bedrijf zegt daarin "hetzelfde doel" na te streven als de demonstranten. Volgens Chemours is dat "de emissies verminderen", terwijl de groep "nul uit de pijp" wil. Dat kost tijd, zegt het bedrijf. Chemours benadrukt dat het "op verantwoorde wijze" materialen produceert die "een essentiële rol spelen in onze samenleving", zoals medische toepassingen. Wat Gommers betreft, moet dat zo snel mogelijk gebeuren zonder schadelijke stoffen. "Vroeger werd in de bouw asbest gebruikt, tot we erachter kwamen dat dit slecht is voor de gezondheid. Hetzelfde geldt nu voor PFAS. Laat ze daar maar iets anders voor vinden."

Meer uit Gezond

Ruim kwart meer winst voor Ozempic-maker Novo Nordisk

BAGSVAERD (ANP/AFP) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk heeft de winst in de eerste maanden van dit jaar met 28 procent opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf, bekend van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic, hield onder de streep 25,4 miljard Deense kroon over, omgerekend meer dan 3 miljard euro.

5 minuten geleden
Rode Kruis opent Giro 881 voor slachtoffers conflicten wereldwijd

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis heeft Giro 881 geopend voor donaties om hulpverleners en slachtoffers wereldwijd te ondersteunen. Volgens de hulporganisatie zijn op dit moment tientallen miljoenen mensen slachtoffer van gewapende conflicten. "Van Soedan tot Gaza, van Oekraïne tot Congo; maanden en jaren van aanhoudend conflict zorgen voor diepe fysieke en mentale wonden. Het Rode Kruis is er voor deze slachtoffers, maar heeft daarbij veel meer hulp nodig."

1 uur geleden
Jumbo roept rozijnenbollen terug, want mogelijk chocoladebroodjes

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo roept zakken minirozijnenbollen terug waar mogelijk minichocoladebroodjes in zitten. Daardoor staat het allergeen soja niet op de verpakking vermeld, aldus Jumbo. Mensen die allergisch zijn voor soja, krijgen het advies om de broodjes niet op te eten en terug te brengen naar de supermarkt.

12 uur geleden
Aantal gevallen van mazelen stijgt tot 74

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen is licht opgelopen. De ziekte is vastgesteld bij 74 mensen. Dat zijn er tien meer dan halverwege april. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal infecties in de komende weken verder toeneemt.

17 uur geleden
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 7187 besmettingen gemeld.

19 uur geleden
Huisartsen: stoppen met 'benzo's' complex en intensief

UTRECHT (ANP) - De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt het "risicovol en zorgwekkend" dat honderdduizenden Nederlanders langdurig slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken. Huisartsen hebben volgens de organisatie al diverse programma's opgestart om het gebruik van zogeheten benzodiazepinen ('benzo's') te verminderen. Het afbouwen ervan is volgens een woordvoerster van de LHV echter "heel complex". De vereniging zoekt de mogelijke oplossing van het probleem vooral in meer tijd voor gesprekken met patiënten.

21 uur geleden
Rechtbank oordeelt dat coronapas geen schending grondrechten was

DEN HAAG (ANP) - De invoering van de coronapas tijdens de pandemie was weliswaar "ingrijpend", maar geen schending van de grondrechten. Tot dat oordeel komt de rechtbank in Den Haag in een zaak die tegenstanders van het coronatoegangsbewijs hadden aangespannen. Zij krijgen geen schadevergoeding.

21 uur geleden