Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blatter en Platini horen voorwaardelijke celstraf eisen

Blatter en Platini horen voorwaardelijke celstraf eisen

BELLINZONA (ANP/AFP) - Het Zwitserse Openbaar Ministerie heeft een jaar en acht maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen oud-topvoetballer Michel Platini en Sepp Blatter, voormalig voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA. Beiden worden verdacht van het uitvoeren van een verdachte transactie.

De Fransman Platini heeft in 2011 als bestuurder van de Europese voetbalunie UEFA een betaling van omgerekend 1,8 miljoen euro ontvangen. Volgens de Zwitser Blatter had Platini daar recht op vanwege verrichte werkzaamheden.

Volgens het OM hebben beiden daarmee de FIFA opgelicht. Platini hoorde tevens een boete van 2,1 miljoen euro eisen. Beide oud-bestuurders ontkennen elke schuld. De federale rechtbank in Bellinzona doet op 8 juli uitspraak in deze zaak.

De aanklager verklaarde woensdag, op de zesde dag van het proces, dat Blatter en Platini zich schuldig hebben gemaakt aan "fraude, mogelijk verduistering of ondeugdelijk beheer van een onderneming, alsmede valsheid in geschrifte." Hij zei dat de verdachten "geen greintje berouw" hadden getoond. "Blatter en Platini hebben zonder goede reden voor onrechtvaardigheid gekozen."

Blatter (86) had de beschuldigingen eerder tijdens zijn hoorzitting ontkend en zich beklaagd over vooroordelen in de media. De betaling aan Platini (66) was langs alle nodige commissies van de Wereldvoetbalbond gegaan.

Meer uit Voetbal

Ajax wil komst Italiaanse coach Farioli nog deze week afronden

AMSTERDAM (ANP) - Ajax wil nog deze week de komst van hoofdtrainer Francesco Farioli afronden. De 35-jarige Italiaan komt over van OGC Nice, waar hij nog tot eind volgend seizoen onder contract staat. Volgens bronnen rond de club uit Amsterdam ligt er een driejarig contract klaar voor de opvolger van interim-trainer John van 't Schip.

50 minuten geleden
Routinier Ilicic (36) in Sloveense voorselectie EK

LJUBLJANA (ANP) - Josip Ilicic is opgenomen in de voorselectie van Slovenië voor het EK voetbal. De 36-jarige spits was jarenlang succesvol voor Atalanta, maar kreeg in de coronaperiode last van mentale problemen en verliet de Italiaanse club in 2022 voor Maribor. In eigen land maakte hij voor die club dit seizoen negen doelpunten en gaf hij twaalf assists in 36 wedstrijden.

3 uur geleden
Finale Champions League in 2026 in Boedapest

NYON (ANP) - De finale van de Champions League is in 2026 in de Puskas Arena in Boedapest. Een beslissing over de toewijzing van de finale van 2027 is uitgesteld tot september, om te wachten op informatie vanuit de Italiaanse voetbalbond over renovatieplannen voor stadion San Siro in Milaan. Dat heeft de UEFA besloten tijdens een bijeenkomst in Dublin, waar woensdag de finale van de Europa League tussen Atalanta en Bayer Leverkusen is.

4 uur geleden
Shukrula eerste vrouwelijke scheidsrechter in betaalde voetbal

ZEIST (ANP) - Shona Shukrula wordt de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het Nederlandse betaald voetbal. De 32-jarige Alkmaarse promoveert naar een hogere groep en werkt komend seizoen toe naar het leiden van haar eerste wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie, meldt de KNVB.

4 uur geleden
Voorzitter Toulouse gunt spits Dallinga deze zomer transfer

TOULOUSE (ANP/AFP) - Thijs Dallinga lijkt deze zomer te vertrekken bij Toulouse. Voorzitter Damien Comolli heeft op een persconferentie gezegd dat de club de Nederlandse spits bij een goed bod niet in de weg zal staan.

5 uur geleden
Georgië met oud-Ajacied Mikautadze naar EK in Duitsland

TBILISI (ANP) - Oud-Ajacied Georges Mikautadze gaat met Georgië mee naar het EK in Duitsland. De aanvaller maakt deel uit van de definitieve selectie van 26 man. Khvicha Kvaratskhelia van Napoli is de sterspeler van het team van de Franse coach Willy Sagnol.

6 uur geleden
Liverpool-speler Doak (18) in voorlopige EK-selectie Schotland

GLASGOW (ANP) - Bondscoach Steve Clarke heeft Ben Doak opgenomen in de voorlopige EK-selectie van de Schotse voetballers. De 18-jarige aanvaller van Liverpool wacht nog op zijn interlanddebuut.

6 uur geleden