Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Black Lives Matter-betogingen in goede sfeer verlopen

Black Lives Matter-betogingen in goede sfeer verlopen

LEEUWARDEN (ANP) - In verschillende Nederlandse steden is zaterdag gedemonstreerd tegen racisme, onder de noemer Black Lives Matter. De betogingen verliepen zonder incidenten.

De drukste bijeenkomst was in Leeuwarden, aan het begin van de avond. Op een veld bij het Rengerspark in Leeuwarden kwamen 2500 mensen bijeen, waarna de gemeente het terrein afsloot om zo te garanderen dat iedereen afstand kon houden in verband met corona. De Leeuwarder betoging ging ruimschoots over de beoogde eindtijd heen.

Een van de sprekers was voorman Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet, die in de middag ook al was verschenen op een betoging in Den Bosch. In Leeuwarden riep hij de betogers toe: "Burgemeester Sybrand Buma geeft geen moer om zwarte levens. Hij heeft gezegd dat Leeuwarden als laatste Zwarte Piet zal afschaffen. Zijn jullie het daarmee eens?", waarna het publiek terugriep: "Nee!" Buma wilde daar niet op reageren en liet de opmerking voor rekening van Afriyie.

Harde kern

De sfeer op het Leeuwarder terrein was goed. Toch werd rond 18.00 uur een noodbevel afgekondigd, omdat tegendemonstranten probeerden het terrein bij het Rengerspark op te komen. Om dat te verhinderen werden twee bruggen opengezet. Het bleken leden van de harde kern van Cambuur. Overigens is niemand gearresteerd.

Naar schatting duizend mensen demonstreerden in de middag op het Chasséveld in Breda en in Den Bosch waren circa 600 mensen op de been op de Pettelaarse Schans. Sprekers eisten onder meer gelijke behandeling van zwarte mensen en een verbod op Zwarte Piet.

Den Bosch

Bij de demo in Den Bosch waren ook drie kloosterbroeders, twee franciscanen en een kapucijn. Een van de franciscaner broeders zei op de vraag waarom hij bij de actie was: "Ik vind het belangrijk dat we bewust zijn dat racisme er is. Ontkennen is de ergste vorm. Op het moment dat we ons ervan bewust zijn, kunnen we er wat aan doen. Het begint bij onszelf." Onder de demonstranten in Breda waren opvallend veel jongeren en witte mensen.

Zondag volgen nog betogingen in Almere en Alkmaar. De demonstraties in ons land begonnen op tweede pinksterdag met een grote demonstratie op de Dam in Amsterdam. Daarna volgden andere steden. De protesten zijn een reactie op de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in de VS. Hij overleed nadat een agent hem ruim 8 minuten met een knie in zijn nek met zijn volle gewicht tegen de grond had gedrukt.

Meer uit Binnenland

Marengoproces gaat verder met pleidooi in zaak Saïd R.

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat verder met het pleidooi in de zaak van Saïd R. Tegen deze vermeende rechterhand van hoofdverdachte Ridouan Taghi is (eveneens) een levenslange gevangenisstraf geëist. Vanaf dinsdag is het aan de advocaten van R. om hun visie op de zaak te geven. Zij hebben daar vier tot vijf dagen voor ingepland.

2 uur geleden
Passagiers veerboot terug naar Ameland na problemen in Holwerd

HOLWERD (ANP) - Het deel van de passagiers dat maandag niet van de veerboot van Ameland naar het vasteland kon komen, door problemen met de autobrug in de haven van Holwerd, is teruggebracht naar het waddeneiland en ondergebracht in een noodopvanglocatie. Ook alle passagiers van een tweede boot, die door de problemen met de autobrug al voor aankomst bij het vasteland omkeerde, zullen een extra nacht op Ameland moeten doorbrengen.

3 uur geleden
Derde aanhouding voor dodelijke steekpartij festival Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een derde verdachte opgepakt voor de dodelijke steekpartij van zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam. Het gaat om een 20-jarige man uit Amsterdam. In totaal werden drie mensen neergestoken, een 21-jarige man uit Diemen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

7 uur geleden
Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

14 uur geleden
Amsterdam sluit alle panden Suri-Change, ook pand Den Haag dicht

AMSTERDAM/DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft besloten alle in gebruik zijnde panden van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change in de stad te sluiten na ontploffingen bij vestigingen. Eerder op maandag werd al bekend dat ook in Den Haag een vestiging sluit, Rotterdam nam eenzelfde maatregel op zondag.

14 uur geleden
Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

15 uur geleden
Man Spanbroek vertelt politie inderdaad ontvoerd te zijn geweest

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag in het Noord-Hollandse Spanbroek onder dwang in een auto werd gezet, heeft bij de politie verklaard dat hij inderdaad slachtoffer van ontvoering is geweest. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf. Het slachtoffer werd eerder op maandag teruggevonden in Beverwijk.

16 uur geleden