Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Black Friday in Europa: hoge korting, onzeker of consument koopt

Black Friday in Europa: hoge korting, onzeker of consument koopt

AMSTERDAM (ANP) - Het is nog onzeker in hoeverre Europese winkels gaan profiteren van het koopjesfestijn Black Friday, dat vrijdag officieel van start gaat. Dat meldt kredietverzekeraar Atradius die keek naar verschillende landen. Alleen in de Verenigde Staten ziet het beeld er rooskleurig uit.

Zo verwachten de analisten van Atradius dat Nederlandse detailhandelaren op Black Friday tegen het lage consumentenvertrouwen aanlopen. De verwachting is dat consumenten daardoor grote aankopen uitstellen. Atradius denkt dan ook dat de verkopen dit jaar zullen tegenvallen in vergelijking met vorig jaar. Eén voordeel voor koopjesjagers: op onverkochte artikelen zullen begin 2023 scherpe kortingen worden gegeven, zo verwacht de kredietverzekeraar.

Duitse winkeliers verwachten geen records te breken op Black Friday, meldt Atradius. Waarschijnlijk gaat de aandacht in Duitsland met name uit naar elektronica. Ook zullen veel ondernemers overtollige voorraden met veel korting willen verkopen. Aan de andere kant zijn er ook ondernemers voor wie het moeilijker is om korting te geven. Zo heeft de Duitse detailhandel veel last van de leveringsproblemen van goederen uit Azië en zijn ook de vrachtkosten dit jaar gestegen.

Meer optimisme in Amerika

In Spaanse winkels verwacht Atradius "agressieve kortingen". Dat komt doordat winkeliers in Spanje grote voorraden hebben, die zij insloegen na bevoorradingsproblemen tijdens de coronacrisis. Daarbij is de verwachting dat consumenten de dure producten links laten liggen, omdat ook Spanjaarden de broekriem aanhalen als gevolg van inflatie. Om hun waar toch te slijten, is het dus goed mogelijk dat er hoge kortingen worden gegeven, denkt Atradius.

In de Verenigde Staten "heerst meer optimisme over de vooruitzichten van Black Friday", aldus de kredietverzekeraar, ondanks de inflatie waar ook in Amerika sprake van is. De analisten denken dat kleding dit jaar het populairste verkoopartikel zal zijn. Die kortingen, ook op schoeisel en accessoires, staan op het hoogste niveau in ongeveer drie jaar.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

7 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

10 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

11 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden