Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Black Friday dag van acties tegen Amazon in tientallen landen

Black Friday dag van acties tegen Amazon in tientallen landen

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Webwinkel- en techbedrijf Amazon krijgt tijdens koopjesfestijn Black Friday in zo'n veertig landen te maken met stakingen en protesten van duizenden werknemers. Onder andere in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, India, Australië en Zuid-Afrika eist personeel hoger loon of betere arbeidsomstandigheden.

Een internationale alliantie van vakbonden voert vrijdag een campagne onder de noemer Make Amazon Pay (Dwing Amazon te Betalen). In veel landen uiten werknemers geregeld hun onvrede over de lonen en de hoge werkdruk in distributiecentra. Daarnaast zou het bedrijf in sommige landen werknemers belemmeren die zich willen verenigen in een vakbond. Ook milieuorganisaties en andere maatschappelijke organisaties hebben zich bij de protestdag aangesloten.

Black Friday, de dag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving, staat bekend als moment waarop winkeliers flink stunten met afgeprijsde producten. Daarom is het kortingenbal, dat de afgelopen jaren ook buiten de Verenigde Staten aan belang won, een van de belangrijkste dagen van het jaar voor Amazon. Maar in Frankrijk en Duitsland organiseren de vakbonden CGT en Ver.di stakingen in achttien grote distributiecentra om de bezorging van online bestelde producten te dwarsbomen.

Dam

Op de Dam in het centrum van Amsterdam vindt een solidariteitsactie plaats voor de acties bij Amazon. In Brussel staat een protest gepland tegen "misbruik van belastingregels, de planeet en werknemers op wie het concern draait", zo staat op de website van de campagne.

In het Verenigd Koninkrijk protesteren medewerkers bij distributiecentra, waaronder die in Coventry. "Amazon-medewerkers in Coventry zijn overwerkt, worden slecht betaald en hebben er nu genoeg van", zegt een campagneleider van de Britse vakbond GMB. Personeelsleden die het werk neerleggen, dreigen de helft van hun bonus van 500 pond (582 euro) mis te lopen. Dat komt mogelijk neer op een verboden drukmiddel om stakingen te voorkomen, stelt GMB.

Bezos

In hartje New York staat een demonstratie gepland voor het appartement van Amazon-oprichter Jeff Bezos aan 5th Avenue. In Bangladesh houden werknemers van textielfabrieken die aan Amazon leveren protestmarsen door hoofdstad Dhaka en Chittagong.

Amazon zegt in een reactie "niet perfect te zijn", maar veel werk te maken van goede arbeidsvoorwaarden en milieubeleid. Een woordvoerder wijst op de doelstelling om voor 2040 per saldo geen CO2 meer uit te stoten. Amazon biedt volgens hem ook "concurrerende salarissen en geweldige andere voordelen, en vindt nieuwe manieren om werknemers gezond en veilig te houden".

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

1 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

4 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

5 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

7 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

8 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden