Bits of Freedom: geheime diensten bewaren te veel gegevens
DEN HAAG (ANP) - De geheime diensten in Nederland bezitten gegevens van miljoenen burgers waar zij helemaal geen onderzoek naar doen. Daarover klaagt digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, die stelt dat dit onrechtmatig is. De organisatie heeft een formele klacht ingediend bij de Afdeling Klachtbehandeling van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) en vraagt nu die toezichthouder om een oordeel.
De kwestie gaat om wat met een moeilijk woord relevantiebeoordeling wordt genoemd. De AIVD en MIVD hebben de bevoegdheid enorme bergen gegevens te verzamelen van miljoenen mensen, maar vervolgens moeten alle gegevens die niet relevant zijn zo snel mogelijk worden vernietigd. De geheime diensten doen hier echter veel te lang over, stelt Bits of Freedom.
Ook zouden de geheime diensten de gegevens als gehele dataset beoordelen, in plaats van elk gegeven individueel. Daardoor worden er ook veel meer gegevens van burgers bewaard dan nodig. Bits of Freedom geeft aan dat de Afdeling Toezicht van de CTIVD deze praktijk eerder al als 'kunstgreep' beschouwde en oordeelde dat dit in strijd was met de wet. Maar de verantwoordelijke ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie hebben dit advies naast zich neergelegd, aldus de organisatie.
Bits of Freedom verwacht ergens in de komende weken een uitspraak. De Afdeling Klachtbehandeling van de CTIVD heeft in tegenstelling tot de Afdeling Toezicht bindende bevoegdheden en kan volgens de organisatie eisen dat de gegevens worden vernietigd.
Meer uit Binnenland
HILVERSUM (ANP) - De politie heeft dinsdag in het tv-programma Opsporing Verzocht beelden getoond van twaalf verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de gewelddadigheden in Amsterdam rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. Van hen zijn eerder al geblurde beelden gedeeld, evenals van drie anderen, maar die zijn al aangehouden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Huis voor Klokkenluiders mag voorlopig geen boetes uitdelen aan werkgevers die klokkenluiders het leven zuur maken. Een regel waar die mogelijkheid in staat, blijft nog buiten werking omdat die juridisch niet deugt, zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) dinsdag in een commissiedebat. De minister bereidt een nieuwe wet voor, maar die kan naar haar verwachting pas in 2026 of 2027 van kracht worden.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders in Zuid-Korea moeten wegblijven van onder meer demonstraties, het parlementsgebouw en de presidentiële woning. Dat adviseert de Nederlandse ambassade in Seoul in een e-mail aan Nederlanders ter plaatse. In het land is de militaire noodtoestand uitgeroepen.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Nederlandse Ombudsman Reinier van Zutphen maakt goede kans om de nieuwe Europese Ombudsman te worden, schat hij zelf in. Dinsdag werd hij door het Europees Parlement onderworpen aan een hoorzitting, waarin hem werd gevraagd naar zijn opvattingen en ideeën over de functie van ombudsman. Na afloop van de hoorzitting zei Van Zutphen dat zijn kans er "in ieder geval niet minder" op is geworden.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Dat het regime in Syrië door tegenstanders wordt teruggedrongen, daar kan buitenlandminister Caspar Veldkamp niet rouwig om zijn. Maar dat het juist jihadisten zijn die nu de overhand lijken te hebben, baart hem wel "buitengewoon veel zorgen".
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor Nederlanders die zich momenteel in Zuid-Korea bevinden lijkt er geen direct gevaar te zijn. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten, maar met de kanttekening dat nog veel onduidelijk is over wat zich in het land afspeelt. De president heeft er de militaire noodtoestand uitgeroepen.
9 uur geledenUTRECHT (ANP) - Studenten die na het halen van een hbo-bachelor met een master op universitair niveau beginnen, worden ongelijk behandeld, oordeelt de rechtbank Midden-Nederland. Ze krijgen geen prestatiebeurs (een lening die kan worden omgezet in een gift) terwijl ze die voor een hbo-master wél kunnen krijgen. De onderwijsminister moet dit verschil uit de Wet op de studiefinanciering uitleggen, concludeert de rechtbank.
11 uur geleden