Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bitcoin zakt kortstondig tot onder de 40.000 dollar

Bitcoin zakt kortstondig tot onder de 40.000 dollar

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Cryptomunt bitcoin zakte eerder op woensdag voor het eerst sinds augustus kortstondig tot onder de 40.000 dollar, omgerekend ruim 34.000 euro, maar veerde daarna weer op. De munt verloor de voorbije dagen aan waarde na toenemende kritiek van toezichthouders. Het positieve sentiment op de wereldwijde markten zorgde er evenwel voor dat de dip tot onder de 40.000 dollar van korte duur was.

De vrees voor de impact van een mogelijke wanbetaling van de Chinese projectontwikkelaar Evergrande zette de financiële markten de laatste dagen onder druk. Ook de verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve zijn crisissteun gaat afbouwen speelde een rol in het beurssentiment. Ook de bitcoin bleek niet immuun voor de uitverkoop op de traditionele markten.

Crypto's bewegen steeds meer mee met het sentiment op de gereguleerde markten, nu toezichthouders de tokens nadrukkelijke in de gaten houden. In een dinsdag gehouden discussie over digitale munten zei de voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond SEC dat eerdere initiatieven van banken en andere bedrijven die alternatieve geldvormen aanboden, zijn mislukt. Verder geven Amerikaanse regels de SEC een steeds grotere controle over crypto's, zo werd benadrukt. De SEC-voorzitter zei ook dat er enkele "gaten" zijn in het toezicht op digitale munten die het Congres zou kunnen helpen dichten, zoals het reguleren van crypto-uitwisselingen.

De Amerikaans toezichthouder Office of the Comptroller of the Currency stelde op zijn beurt dat crypto's en andere op blockchain gebaseerde financieringen een bedreiging kunnen vormen voor het financiële systeem. Daarbij werd een vergelijking gemaakt met de manier waarop bepaalde derivaten, complexe financiële producten die zijn bedoeld om renterisico's af te dekken, ruim 10 jaar geleden voor grote problemen zorgden.

Meer uit Financieel

Denktank: rekening energiecrisis Europa loopt op tot 700 miljard

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De rekening van de Europese energiecrisis is deze maand opgelopen tot meer dan 700 miljard euro. Dat meldt de in Brussel gevestigde denktank Bruegel. Het hoge bedrag is het gevolg van de maatregelen om de energievoorziening voor deze winter veilig te stellen en de klap van de stijgende energieprijzen voor huishoudens en bedrijven te verzachten.

56 minuten geleden
Prijzen in België iets minder hard gestegen

BRUSSEL (ANP) - Het tempo waarin de prijzen in België stijgen is in november afgenomen, maar de inflatie blijft erg hoog. Onder andere voeding en energie werden aanzienlijk duurder, meldt het nationale statistiekbureau Statbel.

2 uur geleden
Britse overheid neemt belang van 700 miljoen pond in kerncentrale

LONDEN (ANP) - Om de energieonafhankelijkheid in Groot-Brittannië veilig te stellen, neemt de Britse overheid een belang van honderden miljoenen ponden in kerncentrale Sizewell C. De plannen voor de bouw van die centrale zijn dinsdag goedgekeurd.

2 uur geleden
Ahold Delhaize kondigt nieuwe klimaatdoelstelling aan

ZAANDAM (ANP) - Net als veel andere bedrijven, heeft ook Ahold Delhaize doelstellingen geformuleerd om duurzamer te worden in de komende jaren. De supermarktketen maakte dinsdag bekend dat de CO2-uitstoot van heel de keten in 2030 met minstens 37 procent moet zijn teruggebracht. Tegen 2050 zou deze op nul moeten uitkomen.

2 uur geleden
Chipbedrijf ASMI grote winnaar in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse beurs liet dinsdag een kleine winst zien onder aanvoering van ASMI. De chipmachinefabrikant verwacht dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht. ASMI schroefde daardoor zijn omzetverwachting voor het huidige kwartaal op. Het aandeel werd ruim 5 procent meer waard.

2 uur geleden
Duitsland sluit langjarige deal voor vloeibaar aardgas uit Qatar

DOHA (ANP/BLOOMBERG) - Qatar gaat vloeibaar gemaakt aardgas (lng) leveren aan Duitsland. Het gas uit de Golfstaat is bedoeld ter vervanging van een deel van de gestopte gasstromen uit Rusland in de nasleep van de Russische invasie in Oekraïne en de sancties tegen Moskou.

3 uur geleden
Huiszoeking bij DPG Media in België rond krantencontract

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft huiszoekingen uitgevoerd in de sector van de persdistributie, onder meer bij uitgever DPG Media. Er zijn vermoedens dat er verboden afspraken zijn gemaakt in de aanbestedingsprocedure voor een nieuw contract om kranten en tijdschriften te leveren.

3 uur geleden