Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bitcoin voor het eerst sinds juni weer 30.000 dollar waard

Bitcoin voor het eerst sinds juni weer 30.000 dollar waard

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin is voor het eerst sinds juni vorig jaar weer boven de 30.000 dollar uitgekomen. Daarmee heeft de bekendste en meest verhandelde cryptomunt zijn koersverlies van de voorbije maanden weer van zich afgeschud.

Sinds het ontstaan van de wereldwijde onrust over de bankensector, toen twee Amerikaanse banken omvielen en het Zwitserse Credit Suisse gered moest worden, is de bitcoin aan een stevige opmars bezig. Dat hernieuwd enthousiasme voor de digitale valuta komt volgens analisten doordat beleggers andere plekken zijn gaan zoeken om hun geld in te investeren. Ook andere crypto's zijn de laatste tijd flink meer waard geworden.

Topman Mati Greenspan van de firma Quantum Economics laat weten dat de bitcoin met 30.000 dollar een belangrijke grens is gepasseerd. "Het betekent in feite dat de prijs volledig is hersteld van Celsius, FTX en het Amerikaanse regelgevende optreden", zegt hij, daarbij verwijzend naar ontwikkelingen die eerder juist voor twijfel zorgden bij beleggers over hun investeringen in de virtuele munt.

Louche imago

Celsius is een cryptokredietverstrekker die eerder ten onder ging. In de tweede helft van vorig jaar raakte de bitcoin veel van zijn waarde kwijt. Dat gebeurde met name door het ineenstorten van FTX, een van de grootste platforms voor het bewaren en verhandelen van cryptomunten als bitcoin en ethereum. In de cryptowereld vreesde men dat het faillissement van FTX over zou slaan naar andere bedrijven. Door die onzekerheid zakte de koers op een gegeven moment onder de 16.000 dollar.

Inmiddels is de munt dus alweer bijna verdubbeld in waarde ten opzichte van dat dieptepunt. Maar de waarde ligt nog ver onder het recordniveau van bijna 69.000 dollar van november 2021. Cryptohandelaren denken de laatste tijd wel dat het ergste achter de rug is op de cryptobeurzen en voorzagen eerder al dat 2023 een mooi jaar zou gaan worden.

Cryptomunten hebben niettemin al jaren een enigszins louche imago. Omdat ze anonieme betalingen mogelijk maken, zijn ze ook een geliefd instrument voor witwasacties door criminelen en andere malafide personen. Daarnaast waarschuwen toezichthouders herhaaldelijk dat ze geen onderliggende waarde hebben en beleggers in digitale munten dus hun inleg volledig kunnen verliezen.

Meer uit Financieel

Zwitserland en VS 'versnellen' onderhandelingen over tarieven

GENÈVE (ANP/RTR) - Zwitserland en de Verenigde Staten zijn overeengekomen hun handelsgesprekken te versnellen en zijn vastbesloten snel tot een akkoord te komen. Dat heeft de Zwitserse bondspresident Karin Keller-Sutter vrijdag gezegd, zonder een specifiek tijdspad te noemen.

12 minuten geleden
AEX sluit iets hoger na handelsdeal VS en VK

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag iets hoger geëindigd, nadat de hoofdgraadmeter op het Damrak donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten uitkwam. Beleggers hebben hoop geput uit de handelsovereenkomst die de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk donderdag bekendmaakten. President Donald Trump zei dat "meerdere deals" zullen volgen.

1 uur geleden
Vakbond overlegt met personeel Tata Steel over mogelijke staking

VELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.

2 uur geleden
Koper vakantieparken wil toch met Gillis praten over deal

MENAAM (ANP) - De koper van tien vakantieparken van Peter Gillis zoekt naar overeenstemming met de realityster om de koop toch te laten plaatsvinden. Daarmee is er sprake van een koerswijziging. Eerst weigerde koper Taeke Dijkstra te betalen door de problemen van Gillis met de Belastingdienst, maar zijn nieuwe advocaat Oscar van Oorschot overtuigde hem toch weer in gesprek te gaan. Dat bevestigt Van Oorschot na berichtgeving van Omroep Brabant.

2 uur geleden
Wall Street licht hoger in afwachting van gesprekken VS en China

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omhoog. Beleggers wachten vooral op de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China komend weekend. De delegaties van beide landen ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Genève. Het zijn de eerste gesprekken tussen China en de VS sinds president Donald Trump zijn handelstarieven onthulde. Trump sloot donderdag al een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk en gaf aan dat de torenhoge importheffingen op Chinese goederen verlaagd kunnen worden als de onderhandelingen goed verlopen.

3 uur geleden
Bondskanselier Merz wil af van 'anti-wegkijkwet' in EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.

3 uur geleden
Trump is te spreken over importtarieven van 80 procent voor China

WASHINGTON (ANP) - "Een importtarief van 80 procent op Chinese goederen lijkt me goed", laat de Amerikaanse president Donald Trump weten via zijn socialemediaplatform Truth Social. "Maar het is nu aan Scott B", verwijst Trump naar zijn minister van Financiën Scott Bessent, die zaterdag de eerste gesprekken met China voert sinds het invoeren van de handelstarieven.

4 uur geleden