
Bitcoin stijgt voor het eerst tot boven de 30.000 dollar
AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De digitale valuta bitcoin is zaterdag voor het eerst tot boven de 30.000 dollar gestegen. En aan de sterke opmars van de cryptomunt lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Na het behalen van de mijlpaal steeg de waarde van de munt begin van de middag vrijwel meteen verder. Ruim een uur later brak de bitcoin al door de grens van 31.000 dollar.
Waarschijnlijk speelt mee dat steeds meer vermogensbeheerders brood beginnen te zien in cryptomunten. Ook klanten van betalingsdienstverlener PayPal kunnen al met bitcoins betalen. Dat voedt de hoop dat de cryptovaluta voor het grote publiek interessanter worden. Daarnaast is er door steunmaatregelen vanuit overheden en centrale banken zoveel geld voorhanden, dat er ook steeds meer geld in risicovollere investeringen wordt gestoken. Tenslotte is er een groep mensen die verwacht dat bitcoins, net als goud, een goede investering zijn omdat die niet vatbaar zijn voor zaken als inflatie.
De huidige opmars zette vorig jaar in. De digitale valuta is toen ruwweg verviervoudigd in waarde, zo komt naar voren uit gegevens van Coinmarketcap dat verschillende beurzen in de gaten houdt waarop de cryptomunt wordt verhandeld. Het was wel een jaar van pieken en dalen. Onder druk van de eerste coronagolf kelderde de koers van de bitcoin aanvankelijk tot onder de 5000 dollar. Daarna steeg de prijs. Vooral vanaf de herfst ging het hard.
De bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en was toen slechts een paar cent waard. Eind 2017 bereikte de munt al eens een piek van bijna 20.000 dollar. Maar toen spatte de 'cryptobubbel' hard uiteen en verloren de munten rap aan waarde. Halverwege 2018 was de bitcoin nog zo'n 4000 dollar waard. Cryptomunten hadden jarenlang vaak een louche imago. Omdat ze anonieme betalingen mogelijk maken, zijn ze ook een geliefd instrument voor witwasacties door criminelen en andere malafide personen.
Meer uit Financieel
ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.
8 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam doet dinsdag nog geen eindoordeel in de zaak over de zelfstandigheid van chauffeurs van Uber. Het gerechtshof meldt eerst vragen te stellen aan de Hoge Raad voordat het uitspraak doet. De vragen gaan over de rol van het ondernemerschap bij het beoordelen van een arbeidsrelatie en over de procedure die gevolgd moet worden om zo'n relatie voor een groep werkenden te kunnen vaststellen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies geopend. Beleggers hadden weinig richtinggevend nieuws, maar verwerkten opmerkingen over het rentebeleid in de Verenigde Staten en Australië.
2 uur geledenEDE (ANP) - Biologische boeren en voedingswinkels willen dat op de etiketten in de supermarkt komt te staan of genetische technieken zijn toegepast bij de productie. Dinsdag neemt de Tweede Kamer 45.000 handtekeningen in ontvangst die zijn ingezameld met de petitie 'houd ons voedsel gentechvrij'. De petitie wordt onder andere ondersteund door brancheorganisatie Bionext en Greenpeace.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen is het voor beleggers dinsdag richting zoeken na een ochtend zonder al te veel groot nieuws over beursfondsen. Op de handelsvloeren in Azië en Australië was het sentiment negatief na een nieuw rentebesluit van de Australische centrale bank.
3 uur geledenPALO ALTO (ANP) - Meta, het moederbedrijf van Facebook, overweegt klanten in de Europese Unie zo'n 10 euro per maand te vragen als ze die site willen gebruiken zonder reclame. Daar komt mogelijk 6 euro bij als gebruikers ook de betaalde versie van Instagram willen gebruiken, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Volgens de zakenkrant heeft Meta die plannen gepresenteerd aan Europese toezichthouders, als onderdeel van een ommezwaai om aan strengere privacywetgeving te voldoen.
3 uur geleden