Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bitcoin naar nieuwe recordhoogte van 35.000 dollar

Bitcoin naar nieuwe recordhoogte van 35.000 dollar

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - De digitale munt bitcoin zet na een kortstondige dip zijn opmars voort. De munt ging woensdag voor het eerst door de grens van 35.000 dollar. Dit gebeurde nog geen twee dagen nadat de bitcoin zijn grootste dagverlies sinds maart beleefde.

's Werelds bekendste cryptomunt was woensdagochtend volgens de website voor cryptokoersen Coinmarketcap 35.085 dollar waard. Daarmee werd in een etmaal dik 12 procent aan waarde gewonnen. Maandag verloor de munt nog 17 procent aan waarde. In heel 2020 verviervoudigde de waarde van bitcoin.

Er worden verschillende redenen genoemd om de recente opmars van de digitale valuta te verklaren. Sommige handelaren wijzen naar de eerder voorspelling van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase, die op de langere termijn een prijs van 146.000 dollar voorziet voor de munt. Ook de algemene teneur op de wereldwijde financiële markten, waar meer bereidheid lijkt te zijn om risico's te nemen, lijkt bij te dragen aan de opmars.

Grotere kopers

De markt voor bitcoin en andere digitale munten is ook steeds volwassener, waardoor er ook steeds meer grotere kopers zijn. Meer instellingen en bekende investeerders zijn ook begonnen met het toewijzen van fondsen in bitcoin of hebben gezegd daarvoor open te staan.

Verder zouden steeds meer investeerders voor de langere termijn in bitcoin willen zitten. Daarbij wordt gewezen naar de opkomst van blokchaintechnologie waar bitcoin mee verweven is. Blockchain is een soort digitaal logboek, waarin alle handelingen worden bijgehouden door alle deelnemers, waardoor er niet mee kan worden geknoeid. Daarbij wordt digitale informatie in stukken gehakt en decentraal opgeslagen.

Sommige kenners in de markt beweren dat digitale valuta een dekmantel biedt tegen de zwakke dollar en inflatierisico's in een wereld die wordt overspoeld door fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen. Anderen beweren dat particuliere beleggers en bepaalde fondsen die de trends volgens momenteel een "onhoudbare zeepbel" aan het veroorzaken zijn.

Meer uit Financieel

Weinig beweging op Wall Street na opschuiven tariefdeadline

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag weinig beweging zien. Beleggers bleven voorzichtig na de verliesbeurt een dag eerder die werd veroorzaakt door de onrust rond het handelsbeleid van president Donald Trump. Hij kondigde maandag nieuwe tarieven aan voor veertien landen, waaronder belangrijke handelspartners als Japan en Zuid-Korea, die op 1 augustus van kracht worden. Deze tarieven waren hoger dan beleggers hadden verwacht.

14 minuten geleden
Pvc-fabriek op Chemelot sluit na ruim halve eeuw, 100 banen weg

BEEK (ANP) - De pvc-fabriek van Vynova op het bedrijventerrein Chemelot sluit de deuren, heeft de directie van het bedrijf bekendgemaakt. De productiefaciliteit in Limburg bestond sinds 1972. Door de sluiting verdwijnen de banen van ongeveer honderd mensen.

15 minuten geleden
Daimler Truck wil 5000 banen schrappen in Duitsland

CHARLOTTE (ANP/DPA) - Daimler Truck wil de komende jaren ongeveer 5000 banen schrappen in Duitsland. Dat heeft de Duitse vrachtwagenfabrikant dinsdag bekendgemaakt tijdens een strategiepresentatie in de Verenigde Staten. Volgens een woordvoerder verdwijnen de banen grotendeels via natuurlijk verloop.

17 minuten geleden
Europese Commissie en VS nemen meer tijd voor handelsdeal

BRUSSEL/STRAATSBURG (ANP) - De Europese Commissie neemt meer tijd om tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen, zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie) dinsdag. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de deadline "zoals we begrijpen verschoven naar 1 augustus en dat geeft ons dan ook meer tijd", zei hij na afloop van een vergadering met de EU-ministers van Financiën. Eerder werd gesproken over 9 juli waarop de EU en de VS tot een akkoord moesten komen.

1 uur geleden
Vijftien lidstaten mogen hoger begrotingstekort voor defensie

BRUSSEL (ANP) - Vijftien EU-lidstaten hebben dinsdag toestemming gekregen om hun begrotingstekort te laten oplopen om daarmee extra in defensie te kunnen investeren. Het gaat onder meer om België, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Polen en Portugal.

2 uur geleden
Von der Leyen accepteert niet dat China handelt met Rusland

STRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen accepteert niet dat China handel blijft drijven met Rusland gezien de oorlog in Oekraïne. Dat zei ze dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement.

2 uur geleden
Europees Parlement stemt in met toetreding Bulgarije tot eurozone

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.

3 uur geleden