
Bitcoin komt dichtbij de grens van 50.000 dollar
DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Cryptomunt bitcoin kwam dinsdagochtend in de buurt van een waarde van 50.000 dollar. De munt werd in de afgelopen 24 uur bijna 5 procent meer waard. Ook de meeste andere cryptomunten wonnen flink aan waarde. Volgens Coinmarketcap, dat verschillende beurzen in de gaten houdt waarop de cryptomunt wordt verhandeld, was bitcoin dinsdagmorgen 49.065 dollar waard.
De opmars van de bitcoin en andere tokens wordt mede veroorzaakt door de toenemende acceptatie van crypto's. Zeker nadat Tesla-baas Elon Musk bekendmaakte 1,5 miljard dollar in digitaal geld te investeren. De vraag die boven de markt blijft hangen is of bitcoin en andere crypto's überhaupt intrinsieke waarde hebben. Zeker omdat beleggers met grote verliezen geconfronteerd kunnen worden omdat de munten uiterst speculatief blijven.
Ondertussen worden de munten ook door institutionele beleggers steeds meer geaccepteerd. Een investeringsdivisie van Morgan Stanley overweegt naar verluidt om op bitcoin in te zetten. In Canada is het eerste Noord-Amerikaanse bitcoin exchange-traded fund (ETF), waarmee bitcoins voor meer beleggers bereikbaar worden, inmiddels goedgekeurd.
BNY Mellon
Een andere bank, BNY Mellon heeft een team samengesteld om een bewarings- en administratieplatform voor traditionele en digitale activa te ontwikkelen. Creditcardmaatschappij Mastercard is ondertussen van plan om transacties met bepaalde crypto's toe te staan op zijn netwerk.
Ondanks de hype wordt er nog steeds voor gewaarschuwd dat crypto's vatbaar zijn voor stevige prijsschommelingen. Ook worden ze veelal ingezet voor illegale transacties en worden ze aan strengere regelgeving onderworpen, waardoor ze veel risico's met zich meebrengen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geëindigd. Gedurende de handelssessie zakten de aandelenbeurzen op Wall Street nog even weg. Beleggers reageerden op berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, wilde ontslaan. De koersen herstelden echter nadat Trump had gezegd dat Powells ontslag "zeer onwaarschijnlijk is", al sluit hij niets uit.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De hoeveelheid geld die de Europese Commissie beschikbaar stelt voor de klimaattransitie en de verduurzaming van de industrie is te klein. Dat stelt Transport & Environment (T&E) in reactie op de nieuwe EU-meerjarenbegroting. Volgens de milieu- en klimaatlobbygroep maakt de Europese Commissie onvoldoende gebruik van de verduurzaming van de transportsector om het concurrentievermogen te versterken.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese landbouwbegroting brengt veel onzekerheid met zich mee voor boeren en tuinders. Daarvoor waarschuwt voorzitter Ger Koopmans van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ASML is woensdag gekelderd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers verwerkten de kwartaalresultaten van het Veldhovense bedrijf, dat nog niet kon bevestigen in hoeverre het volgend jaar zal groeien. Aanleiding is de "toenemende onzekerheid" door macro-economische en geopolitieke ontwikkelingen. ASML zag 11,4 procent van zijn beurswaarde verdampen.
6 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Het zonnepark in de buurt van Schiphol waarvan de panelen zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden, moet van de rechter deels verdwijnen. Maar daarmee is het probleem volgens Schiphol niet verholpen. Ook delen van het zonnepark die van de rechter mogen blijven zorgen voor een "onaanvaardbaar veiligheidsrisico", reageert de luchthaven. Schiphol hoopt dat een deze week verstuurd handhavingsverzoek van de ILT-Luchtvaartautoriteit "tot verdere actie zal leiden".
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland heeft meer ASML's nodig om de innovatie aan te jagen. De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) lopen al jaren achter op de Europese doelstelling. ASML steekt wel veel geld in innovatie, maar de Veldhovense chipmachinefabrikant geeft meer uit dan de volgende tien bedrijven uit de R&D Top 30. Daarmee is Nederland kwetsbaar, waarschuwen onderzoekers van TNO.
8 uur geledenHAARLEM (ANP) - Het zonnepark in de buurt van Schiphol waarvan de panelen zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden, moet deels verdwijnen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem woensdag bepaald. Schiphol had een kort geding aangespannen tegen de eigenaar van het zonnepark, De Groene Energie Corridor. Volgens de luchthaven zijn er risico's voor de vliegveiligheid.
8 uur geleden