Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bisschoppen Italië willen ook versoepeling lockdown voor missen

Bisschoppen Italië willen ook versoepeling lockdown voor missen

ROME (ANP/AFP/RTR) - Italiaanse bisschoppen vinden het onbegrijpelijk dat Italianen ook na de versoepeling van de lockdown niet naar de missen kunnen. Ook binnen het kabinet wordt gemord over dat besluit.

Gelovige Italianen kunnen sinds begin maart niet meer naar de mis. Het land ging toen grotendeels op slot omdat de regering vergaande maatregelen nam om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook de meeste bedrijven moesten dicht.

Premier Giuseppe Conte heeft bekendgemaakt dat de maatregelen de komenden weken worden afgebouwd. Zo mogen Italianen vanaf 18 mei bijvoorbeeld weer naar bibliotheken en musea.

Klaagbrief

Conte repte echter met geen woord over missen, tot chagrijn van de bisschoppen. De Italiaanse Bisschoppenconferentie klaagt in een brief aan de regering dat de "vrijheid van godsdienst wordt gecompromitteerd".

De katholieke geestelijken krijgen bijval van sommige politici. "Het is voor ons dus wel veilig om naar een museum te gaan, maar we kunnen niet naar een religieuze bijeenkomst?", twitterde minister Elena Bonetti (Gelijke Kansen en Gezinnen). Ze sprak over een "onbegrijpelijk" besluit.

Meer uit Buitenland

Taliban laten Oostenrijkse rechts-extremist vrij

WENEN (ANP) - Na negen maanden gevangenschap bij de Taliban in Afghanistan is een Oostenrijkse rechts-extremist vrijgelaten. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat de 84-jarige man in de Qatarese hoofdstad Doha was geland. Hij werd sinds mei 2023 vastgehouden door de Taliban, die Afghanistan regeren.

40 minuten geleden
Netanyahu: IDF presenteert plan voor evacuatie Palestijnen

JERUZALEM (ANP) - Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het Israëlische leger een plan heeft gepresenteerd voor de evacuatie van burgers uit gebieden in de Gazastrook waar gevochten wordt, samen met een "operationeel plan".

1 uur geleden
Angst voor cholera-uitbraak: duizenden vast op cruiseschip

PORT LUIS (ANP) - Meer dan 3000 mensen zitten vast op een cruiseschip voor de kust van het Oost-Afrikaanse eiland Mauritius door het vermoeden van een mogelijke cholera-uitbraak op het schip. Na een reeks gevallen van maag-darmziekten aan boord van de Norwegian Dawn weigerden de plaatselijke autoriteiten zondag het schip te laten aanmeren in de haven van de hoofdstad Port Louis.

1 uur geleden
Israël zegt hoe dan ook door te gaan met grondoperatie Rafah

TEL AVIV (ANP/AFP) - Een mogelijk staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas zal hoogstens uitstel betekenen voor een grondinvasie van de zuidelijke stad Rafah in Gaza. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag. In Rafah verblijven inmiddels naar schatting 1,5 miljoen Palestijnen, in overgrote meerderheid ontheemden.

6 uur geleden
Biden: 'goede seks' is reden voor succesvol huwelijk met Jill

WASHINGTON (ANP/RTR) - De sleutel tot het lange huwelijk tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill is "goede seks". Dat zou Biden althans hebben gezegd tegen Witte Huis-medewerkers, zo blijkt uit een nieuw boek over first lady Jill Biden dat hun 47-jarige romance belicht.

7 uur geleden
Oekraïne heeft plannen voor nieuw tegenoffensief

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne heeft duidelijke plannen voor een nieuw tegenoffensief tegen de Russische strijdkrachten, zei president Volodymyr Zelensky in een persconferentie op zondag. Ook zei hij dat de plannen voor het tegenoffensief vorig jaar waren gelekt naar het Kremlin.

10 uur geleden
Zelensky: 31.000 Oekraïense soldaten dood in oorlog met Rusland

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - Zo'n 31.000 Oekraïense soldaten zijn omgekomen in de oorlog met Rusland, zei president Volodymyr Zelensky zondag. Het is opvallend dat de president het cijfer noemt. De regering in Kyiv zegt vrijwel nooit iets over het aantal omgekomen militairen.

10 uur geleden