Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biotechnoloog Pharming onderuit op voorzichtig Damrak

Biotechnoloog Pharming onderuit op voorzichtig Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Biotechbedrijf Pharming is donderdag op de aandelenbeurs van Amsterdam minder waard geworden. Beleggers schrokken van de gedaalde winst van het Leidse geneesmiddelenbedrijf. De algehele stemming was voorzichtig na de forse winsten op Europese beurzen van een dag eerder, toen optimisme over een mogelijk staakt-het-vuren tussen Oekraïne en Rusland de overhand kreeg.

Een woordvoerder van het Kremlin sprak eerdere berichten over vooruitgang in onderhandelingen met Oekraïne echter tegen. Wel gaan de gesprekken tussen de twee landen donderdag verder.

Beleggers verwerkten ook het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Zoals verwacht ging het belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt omhoog. De Fed verwacht de rente later dit jaar verder te verhogen om de erg hoge inflatie tegen te gaan.

Pharming

De AEX-index stond rond het middaguur 0,4 procent hoger op 706,47 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 1.030,81 punten. De beurs in Frankfurt verloor 0,5 procent terwijl Parijs en Londen tot 0,7 procent wonnen.

Pharming verloor dik 8 procent aan beurswaarde. Het bedrijf boekte vorig jaar een 58 procent lagere winst door forse investeringen in het op de markt zetten van een nieuw medicijn tegen een zeldzame ziekte. De omzet daalde ook licht, omdat door de coronapandemie tijdelijk minder mensen met angio-oedeem werden behandeld met Pharmings belangrijkste geneesmiddel ruconest.

Deliveroo

Maaltijdbezorger Deliveroo kwam ook met jaarresultaten en won in Londen ruim 10 procent. De concurrent van Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway (plus 0,7 procent) verwerkte vorig jaar bijna driekwart meer bestellingen dan in 2020. Het verlies werd ook groter en topman Will Shu waarschuwde dat de inflatie en het einde van lockdowns voor minder harde groei zullen zorgen.

Mediaconcern RTL Group won 0,7 procent na het bekendmaken van een recordwinst op een gestegen jaaromzet. Het moederbedrijf van RTL Nederland en Videoland haalde meer abonnees voor zijn streamingdiensten binnen en verdiende meer aan tv-reclame.

Olie werd weer duurder, wat olie- en gasconcerns Shell, BP en TotalEnergies winsten tot 2 procent opleverde. Een vat Brentolie steeg 4,7 procent in prijs tot 102,67 dollar per vat en Amerikaanse olie werd 4,2 procent duurder op 99,34 dollar per vat. De euro was 1,1050 dollar waard, tegen 1,1009 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

FNV dreigt met staking bij afhandelaar Swissport Cargo op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Vakbond FNV dreigt met stakingen bij vrachtafhandelbedrijf Swissport Cargo op Schiphol. De directie van het bedrijf krijgt van de bond nog tot woensdag halverwege de dag de tijd om in te gaan op eisen voor een nieuwe cao, anders zullen medewerkers hun werk neerleggen.

1 uur geleden
Timmermans doet handreiking om natuurherstelwet te redden

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt de tegenstanders van de natuurherstelwet tegemoet nu het erom spant of die het wel zal halen. Zo wil hij het verbod op verslechtering van de natuur afzwakken. Dat voorschrift is een van de belangrijkste bezwaren van critici als het Nederlandse kabinet, de christendemocraten en sommige liberalen in het Europees Parlement.

2 uur geleden
Chemiebedrijven IMCD en DSM zetten AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag door forse koersverliezen van IMCD en DSM-Firmenich. De chemiebedrijven kampten met een winstwaarschuwing van de Britse branchegenoot Croda International, die daarop bijna 14 procent verloor in Londen. IMCD en DSM-Firmenich raakten rond de 6 procent kwijt in Amsterdam.

3 uur geleden
UBS bereikt akkoord over verliesgarantie overname Credit Suisse

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - UBS en de Zwitserse overheid hebben een akkoord bereikt over een dekking van de verliezen die de Zwitserse bank zou kunnen lijden als gevolg van de redding van zijn Credit Suisse. UBS heeft daarmee de laatste grote horde genomen om de historische overname van zijn branchegenoot af te ronden. Door de overname ontstaat een bankkolos die twee keer zo groot is als de gehele Zwitserse economie.

4 uur geleden
NS moet werknemers definitief toeslag betalen over alle vakantie

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten hun personeel definitief onregelmatigheidstoeslag betalen over alle vakantiedagen. Dat heeft de Hoge Raad beslist die daarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof bekrachtigde. De uitspraak kan een dure worden voor NS dat duizenden werknemers mogelijk nog geld verschuldigd is.

4 uur geleden
Mogelijk doorbraak gesprekken tussen VDL en vakbonden rond Nedcar

HOLTUM (ANP) - Na enkele informele gesprekken eerder deze week lijkt er een doorbraak te komen in de onderhandelingen tussen vakbonden en industrieconcern VDL rond autofabriek Nedcar. Volgens CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma is Nedcar-eigenaar VDL "bereid om grote stappen te zetten".

4 uur geleden
Personeel veerdienst Ameland bezorgd over inkomen

UTRECHT (ANP) - Het personeel van Wagenborg Passagiersdiensten is bezorgd over hun inkomen, als het plan om veel veerdiensten naar Ameland te schrappen doorgaat. De circa 150 werknemers worden betaald voor het aantal uren dat zij werken. Als er vanaf 20 juni veel minder veren gaan varen, kunnen zij minder uren werken en verdienen ze veel minder. CNV Vakmensen wil garanties van Wagenborg voor de huidige arbeidsvoorwaarden, laat de bond vrijdag weten.

4 uur geleden