Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biotechnoloog Pharming onderuit op voorzichtig Damrak

Biotechnoloog Pharming onderuit op voorzichtig Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Biotechbedrijf Pharming is donderdag op de aandelenbeurs van Amsterdam minder waard geworden. Beleggers schrokken van de gedaalde winst van het Leidse geneesmiddelenbedrijf. De algehele stemming was voorzichtig na de forse winsten op Europese beurzen van een dag eerder, toen optimisme over een mogelijk staakt-het-vuren tussen Oekraïne en Rusland de overhand kreeg.

Een woordvoerder van het Kremlin sprak eerdere berichten over vooruitgang in onderhandelingen met Oekraïne echter tegen. Wel gaan de gesprekken tussen de twee landen donderdag verder.

Beleggers verwerkten ook het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Zoals verwacht ging het belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt omhoog. De Fed verwacht de rente later dit jaar verder te verhogen om de erg hoge inflatie tegen te gaan.

Pharming

De AEX-index stond rond het middaguur 0,4 procent hoger op 706,47 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 1.030,81 punten. De beurs in Frankfurt verloor 0,5 procent terwijl Parijs en Londen tot 0,7 procent wonnen.

Pharming verloor dik 8 procent aan beurswaarde. Het bedrijf boekte vorig jaar een 58 procent lagere winst door forse investeringen in het op de markt zetten van een nieuw medicijn tegen een zeldzame ziekte. De omzet daalde ook licht, omdat door de coronapandemie tijdelijk minder mensen met angio-oedeem werden behandeld met Pharmings belangrijkste geneesmiddel ruconest.

Deliveroo

Maaltijdbezorger Deliveroo kwam ook met jaarresultaten en won in Londen ruim 10 procent. De concurrent van Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway (plus 0,7 procent) verwerkte vorig jaar bijna driekwart meer bestellingen dan in 2020. Het verlies werd ook groter en topman Will Shu waarschuwde dat de inflatie en het einde van lockdowns voor minder harde groei zullen zorgen.

Mediaconcern RTL Group won 0,7 procent na het bekendmaken van een recordwinst op een gestegen jaaromzet. Het moederbedrijf van RTL Nederland en Videoland haalde meer abonnees voor zijn streamingdiensten binnen en verdiende meer aan tv-reclame.

Olie werd weer duurder, wat olie- en gasconcerns Shell, BP en TotalEnergies winsten tot 2 procent opleverde. Een vat Brentolie steeg 4,7 procent in prijs tot 102,67 dollar per vat en Amerikaanse olie werd 4,2 procent duurder op 99,34 dollar per vat. De euro was 1,1050 dollar waard, tegen 1,1009 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

TomTom zakt op Damrak na omzetwaarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - TomTom behoorde maandag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist leed in het tweede kwartaal opnieuw verlies en zag de omzet licht dalen. Als gevolg van lagere inkomsten van het onderdeel Automotive verwacht het bedrijf dat de omzet dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomt. Ook denkt TomTom niet langer de financiële doelstellingen voor 2025 te kunnen realiseren. Het bedrijf kondigde wel aan de samenwerking met het Amerikaanse techconcern Microsoft verder uit te breiden. Het aandeel zakte bijna 6 procent.

11 minuten geleden
Bronnen: moeder Google praat met Wiz over grootste overname ooit

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet is in gesprek om cybersecurity-start-up Wiz over te nemen. Dat melden persbureau Bloomberg en zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen. Met de inlijving is mogelijk 23 miljard dollar gemoeid, waarmee het de grootste overname ooit zou worden voor het Amerikaanse technologieconcern.

22 minuten geleden
Bitcoin verder omhoog door hoop overwinning Trump

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van de bitcoin is maandag verder gestegen tot 63.000 dollar. De bekendste en grootste cryptomunt ter wereld steeg zondag al tot boven de 60.000 dollar, na de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Trump, die namens de Republikeinen kandidaat is voor de presidentsverkiezingen, staat bekend als een voorstander van cryptovaluta. Marktanalisten denken dat de aanslag de kans vergroot dat Trump de verkiezingen in november wint.

22 minuten geleden
Aandacht voor aanslag op Trump en cijfers TomTom op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar de aanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Marktanalisten denken dat de aanslag de kans vergroot dat Trump de verkiezingen in november wint. Ze verwachten onder Trump een strenger handelsbeleid, minder regelgeving en soepelere klimaatregels.

1 uur geleden
TomTom breidt samenwerking met Microsoft uit in nieuwe deal

AMSTERDAM (ANP) - TomTom gaat kaarten en verkeersinformatie leveren aan meer producten van Microsoft. De Nederlandse navigatiedienstverlener heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse techconcern die loopt tot het einde van het decennium. Ook willen de bedrijven samen nieuwe innovaties op de markt brengen, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

1 uur geleden
Nederlandse export krimpt weer na korte opleving

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei opnieuw gekrompen na een korte opleving in april. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek stond vooral de uitvoer van machines, aardgas en aardolieproducten onder druk. Ook werden minder transportmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

2 uur geleden
Chinese economie groeit minder hard dan verwacht

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De economie van China is in het tweede kwartaal van 2024 minder hard gegroeid dan economen hadden verwacht. De op een na grootste economie van de wereld blijft kampen met een schuldencrisis in de vastgoedmarkt, een afzwakkende consumptie en vergrijzing van de bevolking. Ook de handelsspanningen met de Verenigde Staten en de Europese Unie, die de toegang van China tot belangrijke technologieën trachten te beperken en importtarieven heffen om hun markten te beschermen tegen goedkope, gesubsidieerde Chinese goederen, vertragen de groei.

2 uur geleden