Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biotechnoloog Pharming hard omlaag op beurs na uitgifte obligaties

Biotechnoloog Pharming hard omlaag op beurs na uitgifte obligaties

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Pharming was donderdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam. De onderneming plaatste voor 100 miljoen euro aan obligaties die kunnen worden omgezet in aandelen. Voor beleggers betekent dit toekomstige winstverwatering, daarom werd het aandeel bijna 10 procent lager gezet. Verder waren chipbedrijven net als een dag eerder uit de gratie, terwijl de belangrijkste beursgraadmeters vlak tot licht hoger de handel uitgingen.

De nieuwe lening bij Pharming moet de uitstaande obligatielening van 125 miljoen euro vervangen. Topman Sijmen de Vries sprak in een verklaring van een "positieve stap". Het feit dat de uitgifte van de obligaties succesvol is verlopen laat volgens hem zien dat de onderneming "ferme steun van investeerders" geniet.

In de lijst met hoofdfondsen aan het Damrak stonden chipbedrijven ASMI en Besi onderaan, met minnen van ruim 6 en bijna 3 procent. Zwaargewicht ASML leverde ruim 1 procent in. De chipmachinemaker ging een dag eerder al hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. ASML trok toen ook de andere chip-aandelen mee in het rood.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway toonde wel herstel en won bijna 6 procent. De onderneming, in Nederland vooral bekend van Thuisbezorgd.nl, leverde woensdag nog ruim 4 procent in na slecht ontvangen resultaten. Het bedrijf heeft in het eerste kwartaal minder bestellingen verwerkt dan een jaar eerder. Sligro, dat donderdag de boeken opende, won verder ruim 1 procent. Het groothandelsbedrijf zag de omzet in het eerste kwartaal licht stijgen.

De AEX-index sloot vlak op 865,36 punten. De hoofdindex verloor een dag eerder 1,1 procent. Voor de Iraanse aanval op Israƫl van afgelopen weekeinde bereikte de AEX nog een hoogtepunt van zo'n 894 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 926,60 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,5 procent.

In Londen profiteerde easyJet (plus 2,2 procent) van een sterk handelsbericht. De luchtvaartmaatschappij ziet de vraag naar zijn vliegreizen en vakanties nog altijd toenemen. Die trend leidt naar verwachting tot een omzetstijging van 22 procent over de afgelopen zes maanden van het gebroken boekjaar. EasyJet, dat ook vakanties aanbiedt, ziet het aantal boekingen voor deze zomer daarnaast sterker stijgen dan in 2023.

De euro was 1,0660 dollar waard, tegen 1,0644 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent in prijs tot 82,75 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 87,12 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Flitsmeister gaat geld vragen voor tot nu toe gratis functies

VEENENDAAL (ANP) - Een aantal nu nog gratis functies van de verkeersapp Flitsmeister is vanaf volgende week alleen te gebruiken met de betaalde versie. Het gaat onder meer om Apple CarPlay en Android Auto, waarmee Flitsmeister ook via het scherm in het dashboard van een auto te gebruiken is.

23 minuten geleden
Ook directeur personeelszaken Tesla opgestapt, zeggen bronnen

NEW YORK (ANP) - De directeur personeelszaken van Tesla Allie Arebalo is opgestapt en voegt zich daarmee bij een aantal andere belangrijke managers die onlangs zijn vertrokken. Het is niet duidelijk of Arebalo, die rechtstreeks aan topman Elon Musk rapporteerde, is ontslagen of zelf heeft besloten te vertrekken, volgens betrokkenen die met persbureau Bloomberg spraken.

43 minuten geleden
Federal Reserve laat rentetarief opnieuw onveranderd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw ongewijzigd gelaten. Daarmee blijft het rentetarief in de Verenigde Staten tussen de 5,25 en 5,50 procent. Op de financiƫle markten werd al verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente op het hoogste niveau sinds 2001 zou laten.

1 uur geleden
Een vijfde meer winst voor Amerikaanse investeerder KKR

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, in Nederland eigenaar van onder meer fietsenbedrijf Accell en de vakantieaanbieders Roompot en Landal GreenParks, heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 863,7 miljoen dollar (811 miljoen euro). Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, maakte de vermogensbeheerder bekend.

2 uur geleden
Adema geeft toch vrijstelling voor bestrijdingsmiddelen kersen

DEN HAAG (ANP) - Kersentelers mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg. Demissionair landbouwminister Piet Adema schrijft aan de Tweede Kamer dat hij deze vrijstelling "nog eenmaal" verleent. Hij reageert daarmee op een motie van de BBB, die door een ruime Kamermeerderheid is gesteund.

2 uur geleden
Aandeelhouders eens over beloning topman Unilever

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders van Unilever hebben ingestemd met een nieuw beloningsbeleid waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.

4 uur geleden
Schiphol weerspreekt versoepelde voorwaarden natuurvergunning

SCHIPHOL (ANP) - De voorwaarden om een natuurvergunning te krijgen, waren voor Schiphol hetzelfde als voor andere bedrijven. Dat zegt de luchthaven na mediaberichten van eerder deze week, waarin werd gesteld dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) de regels had afgezwakt.

5 uur geleden