Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biotechnoloog Galapagos vijfde meer waard na nieuws over topman

Biotechnoloog Galapagos vijfde meer waard na nieuws over topman

AMSTERDAM (ANP) - Galapagos was donderdag de grote winnaar op de beurs in Amsterdam. Waar de belangrijkste Europese beursgraadmeters met kleine uitslagen de handel uitgingen, sprong Galapagos eruit met een koerswinst van dik 22 procent. Dat dankt de onderneming aan het nieuws dat er een nieuwe topman is gevonden. Beleggers waren verder vooral bezig met het verwerken van het nieuwe rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

Galapagos heeft de ervaren Paul Stoffels aangesteld als hoogste baas. De Belg komt over van Johnson & Johnson, een van 's werelds grootste medische bedrijven. Hij gaf leiding aan alle onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten bij het Amerikaanse concern, dat onder andere bekend is van een coronavaccin. Volgens analisten van zakenbank Jefferies heeft Galapagos met Stoffels een zwaargewicht binnengehaald. Daarnaast verhoogde Citi het advies voor het aandeel.

Op het Amerikaanse rentebesluit werd aanvankelijk somber gereageerd door beleggers door het vooruitzicht van hogere rentetarieven in de Verenigde Staten. In maart wordt de rente naar verwachting met een kwart procentpunt verhoogd. Het zou de eerste renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank zijn sinds december 2018. De Fed gaf ook aan te zullen stoppen met het opkopen van obligaties, een stimuleringsmaatregel die de rentes ook laag houdt.

Goedkopere aandelen

In de loop van de dag bleek dat er toch ook beleggers waren die van de situatie gebruik probeerden te maken door de wat goedkoper geworden aandelen weer op te kopen. Zo werd de dip omgebogen in kleine koerswinsten. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent in de plus op 753,79 punten. De MidKap won 1,4 procent tot 1061,35 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1,1 procent.

Elders in Europa trok Deutsche Bank de aandacht, met een plus van meer dan 4 procent in Frankfurt. De grootste bank van Duitsland boekte in 2021 de hoogste nettowinst sinds 2011, mede dankzij sterke prestaties van zijn zakenbankdivisie. In Londen won easyJet verder licht. De prijsvechter wist het verlies in het afgelopen kwartaal te halveren. Ook ziet het bedrijf de vraag naar vliegtickets toenemen sinds de Britse overheid heeft aangekondigd de coronamaatregelen rond reizen te versoepelen.

De euro was 1,1148 dollar waard, tegenover 1,1280 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 87,40 dollar. Brentolie bleef onveranderd in prijs op 89,95 dollar per vat

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Historische reeks Dow-Jonesindex in New York, Deere hard omlaag

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex is op de aandelenbeurs in New York voor de achtste week op rij met verlies gesloten. Daarmee is sprake van een historische verliesreeks. De laatste keer dat de leidende graadmeter zo'n lange periode op rij met verlies sloot, was krap honderd jaar geleden. Beleggers lijken vooral bezorgd over de hoge inflatie. Dat merkte ook producent van landbouwmachines Deere dat vrijdag in New York een van de grotere verliezers was.

5 uur geleden
FNV: voorjaarsplannen eerste stap naar gelijke lastenverdeling

DEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om winsten en vermogens wat zwaarder te belasten is een "logische eerste stap" om tot een eerlijkere verdeling van de welvaart en de lasten te komen. Dat zegt vakbond FNV in een reactie op de voorjaarsnota. FNV-voorzitter Tuur Elzinga spreekt van kruimels die worden uitgedeeld. "Zeker met de hoge inflatie en sterk stijgende uitgaven zoals de energierekeningen en de dagelijkse boodschappen, betekenen de huidige plannen alsnog achteruitgang voor vele Nederlanders", zegt hij.

5 uur geleden
Reuters: Brussel zou roebelrekening Europese gaskopers toestaan

BRUSSEL (ANP) - Duitsland en Italië hebben hebben aan bedrijven verteld dat ze roebelrekeningen kunnen openen om daarmee Russisch gas te kunnen blijven kopen zonder daarbij de sancties tegen Rusland te overtreden. Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen dat daarover overleg met de Europese Unie is gevoerd.

6 uur geleden
Qatar: betere arbeidsvoorwaarden belangrijke erfenis WK voetbal

DOHA (ANP/AFP) - Het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden voor buitenlandse werknemers zal een "belangrijke erfenis" van het WK voetbal zijn. Dat benadrukken de organisatoren van het mondiale voetbaltoernooi dat eind dit jaar in Qatar wordt gehouden. De behandeling van buitenlandse arbeiders bij de miljarden kostende infrastructuurprojecten in Qatar is een groot punt van kritiek. Ook de wijze waarop het land omgaat met de rechten van vrouwen en de lhbti-gemeenschap geeft te denken.

7 uur geleden
Krant: Ford mag binnenkort geen auto's meer verkopen in Duitsland

MÜNCHEN (ANP) - In Duitsland geldt binnenkort een verkoopverbod voor auto's van Ford. De Amerikaanse producent zou chips gebruiken in de auto's waarvoor het geen licentierechten betaalt. Houders van de octrooien stapten daarop naar de rechter. Die oordeelde nu dat er een verkoopverbod komt, tenzij het bedrijf op korte termijn de licenties regelt. Dat schrijft het Duitse weekblad Wirtschaftswoche.

8 uur geleden
Ondernemers ontstemd over doorschuiven spaartaksrekening

DEN HAAG (ANP) - Het voelt onjuist dat het kabinet de rekening voor de onterecht betaalde spaartaks op het bordje van de ondernemers legt. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op de voorjaarsplannen van het kabinet. Volgens de ondernemersorganisaties leeft er onder de achterban een gevoel van onrechtvaardigheid. Ook omdat het kabinet ervoor had kunnen kiezen de staatsschuld iets verder te laten oplopen nu Nederland wat dat betreft "ver beneden" de EU-normen zit.

8 uur geleden
PostNL pakt forse winst op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - PostNL werd vrijdag fors hoger gezet op het Damrak. Beleggers reageerden op bij de Europese Commissie ingediende documenten waaruit blijkt dat investeringsbedrijf Vesa Equity Investment feitelijk zeggenschap krijgt over het postbedrijf. De AEX-index eindigde de handelsweek met een plus na de recente koersdruk. De Amsterdamse beurs leverde een groot deel van de winst van eerder op de dag echter weer in.

10 uur geleden