Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bioscopen na de staking: schema 2024 nog niet helemaal zeker

Bioscopen na de staking: schema 2024 nog niet helemaal zeker

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse bioscopen lijken nog weinig problemen te ondervinden van de gevolgen van de grote Hollywoodstakingen, die maandenlang de opnames van films en series platlegden. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Pathé, de grootste filmexploitant van Nederland. Maar de effecten zijn mogelijk in de nabije toekomst wél merkbaar.

"Je ziet nu nog relatief weinig effect van de stakingen in de bioscopen", stelt voorzitter Boris van der Ham van de NVBF. "De enige grote film die echt is uitgesteld en die niet in november uitkwam, was Dune II. Grote Amerikaanse titels als Wonka en Aquaman II zijn gewoon in december in de bioscopen te zien."

Ook Pathé ziet nog niet veel problemen, stelt een woordvoerder. "Naast grote Amerikaanse filmtitels vertonen wij ook vele films die in Europa worden gemaakt. Deze producties zijn gewoon doorgegaan", legt ze uit. Zo vertoont Pathé deze weken naast grote Amerikaanse films als Napoleon en The Hunger Games ook Europese titels als Coup de Chance, Une Année Difficile en La Ragazza del Futuro. Ook Nederlandse films als Hardcore Never Dies en meerdere sinterklaastitels trekken veel publiek. "En dit aanbod wordt in de kerstdagen nog uitgebreid met grote films als De Tatta's 2 en Bon Bini Holland 4."

Doorschuiven blockbusters

De NVBF vermoedt wel dat de programmering in 2024 periodes gaat kennen waarin minder grote Hollywoodreleases uitkomen. "We kunnen dat effect nog niet helemaal overzien, de meeste producties zijn inmiddels weer opgestart", stelt Van der Ham. "Maar ik vermoed wel dat er blockbusters zijn die omdat ze nog niet klaar zijn worden doorgeschoven naar 2025. In dat geval zullen de Nederlandse bioscopen zeker gaan zoeken naar mooie films uit andere delen van de wereld."

Ook Pathé kan het hele releaseschema van 2024 nog niet volledig overzien. "We zien dat er, zoals gebruikelijk, vanuit studio's en distributeurs nog wat verschuivingen plaatsvinden in de filmreleases", stelt de woordvoerder. "Maar wij hebben er alle vertrouwen in dat er ook in 2024 voldoende mooie releases te zien zijn in onze bioscopen. Denk hierbij aan toptitels als Despicable Me 4, Joker: Folie à Deux, Deadpool 3 en Gladiator 2."

Meer uit Binnenland

Volop beveiliging aanwezig rondom Bunker voor uitspraak Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Enkele uren voor aanvang van de uitspraak in het omvangrijke liquidatieproces Marengo is er al volop beveiliging aanwezig rondom de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. De rechtbank oordeelt dinsdag over zeventien verdachten, onder wie hoofdverdachte Ridouan Taghi (46).

1 uur geleden
Rekenniveau van veel onderbouwleerlingen is niet voldoende

DEN HAAG (ANP) - Veel leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs kunnen aan het eind van het tweede schooljaar nog niet goed genoeg rekenen om hun opleiding succesvol te vervolgen. Volgens de Inspectie van het Onderwijs is het daardoor niet zeker of de leerlingen uiteindelijk het wettelijke reken- en wiskundeniveau wel halen, en dat baart de inspectie zorgen omdat dat de leerlingen beperkt in hun toekomstmogelijkheden.

1 uur geleden
Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug om veiligheid

AMSTERDAM (ANP) - Producent Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van de modellen CITY, CITY E, MINI en MINI E niet kan worden gegarandeerd, meldt het bedrijf in een verklaring.

1 uur geleden
Kleine voldoende voor BelastingTelefoon in onderzoek Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Voor het eerst in vijftien jaar heeft de BelastingTelefoon een krappe voldoende gehaald in een onderzoek van de Consumentenbond. De dienst krijgt een 6,1. Toch is de consumentenorganisatie niet tevreden, "want er gaat nog te veel fout en de wachttijden zijn erg lang", aldus de belangenclub in een persbericht.

2 uur geleden
Veel scholen met recht op voedselprogramma melden zich niet

DEN HAAG (ANP) - Het onderwijsministerie, het Jeugdeducatiefonds (JEF) en het Rode Kruis roepen scholen met veel (relatief) arme leerlingen op zich te melden voor het zogenoemde schoolmaaltijdenprogramma. Als minstens 30 procent van de scholieren uit een huishouden komt met een laag inkomen (beneden modaal), heeft de school recht om mee te doen. Al 2000 scholen doen dat ook, maar genoemde organisaties schatten dat er zeker zevenhonderd extra in aanmerking komen.

2 uur geleden
Rechtbank doet uitspraak in omvangrijk liquidatieproces Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Na bijna zes jaar en 142 zittingsdagen, doet de rechtbank dinsdag uitspraak in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Zes keer is levenslang geëist, onder anderen tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi (46). In totaal zijn er zeventien verdachten. Het monsterproces in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp is omgeven met zeer strenge veiligheidsmaatregelen.

5 uur geleden
Nog steeds tekort aan nieuwe tandartsen, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Tandartspraktijken kampen nog steeds met een tekort aan nieuw personeel. Er gaan de komende jaren meer tandartsen met pensioen dan dat er nieuwe tandartsen instromen, meldt ABN AMRO in een rapport. Dit belemmert de groei van veel mondzorgpraktijken. Ook kunnen sommige praktijken geen opvolger vinden.

8 uur geleden