
Bioscopen bereiken 'historisch dieptepunt': 14 miljoen kaartjes
AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse bioscopen hebben in 2021 een "historisch slecht jaar" achter de rug. Mensen bezochten samen 14,3 miljoen keer de bios, 14 procent minder dan een jaar eerder. Dat maakte de Nederlandse bioscoopsector dinsdag bekend. In vergelijking met 2019, het laatste 'gewone' bioscoopjaar voor de coronacrisis, is het bioscoopbezoek zelfs met 62 procent gedaald.
Gemiddeld per hoofd van de bevolking gingen we 2,2 keer naar de film in 2019, en in 2021 was dat 0,8 keer. Sinds het jaar waarin het aantal bezoeken wordt bijgehouden, 1918, werd maar eenmaal een slechter resultaat neergezet. In 1992 werden er slechts 13,5 miljoen kaartjes verkocht. Het marktaandeel van vaderlandse bioscooptitels steeg afgelopen jaar naar 23 procent. In 2020 was 22 procent van alle verkochte tickets voor Nederlandse films. In 2019 lag dit aandeel op 12 procent.
De bioscoopsector wijst erop dat in andere landen in Europa, zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en België, wel groei was in vergelijking met 2020, het eerste coronajaar. In Nederland waren de bioscopen pakweg de helft van het jaar volledig gesloten: de eerste lockdown duurde tot begin juni. In de rest van het jaar mochten de theaters maar een beperkt aantal bezoekers ontvangen vanwege coronarestricties. In december gold een paar weken de avondlockdown.
Het enige land in Europa
De Nederlandse filmsector rekent erop dat het nieuwe kabinet op korte termijn aankondigt dat de bioscopen volgende week weer de deuren mogen openen, aldus voorzitter Hajo Binsbergen van de Filmdistributeurs Nederland (FDN). "Nederland is het enige land in Europa waar momenteel alle bioscopen gedwongen dicht zijn." Hij noemt het "heel frustrerend dat alleen in Nederland niet naar de feiten wordt gekeken: de bioscopen volgen al sinds het begin van de crisis braaf alle regels. Onderzoeken wijzen uit hoe veilig het is, er is nog geen bronbesmetting aangetoond in de bioscoop." Hij wijst er op dat de sector geen plannen kan maken. "En we hebben geen enkel perspectief. We snappen het ook wel dat de Nederlandse fans naar België gaan voor de films die ze graag willen zien. Het is niet uit te leggen waarom zij dat op dit moment in Nederland niet kunnen: elk land heeft last van de omikronvariant."
De best bezochte film van het afgelopen jaar was No Time To Die. Het 25e avontuur van James Bond, dat vier keer werd uitgesteld, werd in het najaar door 1,73 miljoen Nederlanders gezien. Ook Fast & Furious 9 (532.000 tickets) deed het goed. Het Nederlandse epos De Slag om de Schelde werd met bijna 508.000 verkochte kaartjes, de best bezochte Nederlandse titel. De film zou in eerste instantie met kerst 2020 gaan draaien, maar hij was pas begin juni te zien.
Meer uit Binnenland
DUBAI (ANP) - Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ziet een weg om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, maar daar zitten behoorlijk wat mitsen en maren aan vast. Als álle landen die beloofd hebben uiteindelijk klimaatneutraal te worden, ook daadwerkelijk die belofte nakomen, dan is het haalbaar, heeft het PBL berekend in een maandag gepubliceerd rapport. Uitvoering van die plannen ontbreekt echter nog, vertelt onderzoeker Detlef van Vuuren van het PBL op de klimaattop in Dubai.
15 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - In de omgeving van Delft (Zuid-Holland) is vorige week woensdag een 64-jarige man aangehouden die iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro zou hebben gestolen op Schiphol. Hij werd aangehouden nadat er dinsdag beelden bij het tv-programma Opsporing Verzocht werden getoond, meldt de Koninklijke Marechaussee maandag. Het zou gaan om een vrachtwagenchauffeur die de lading zou hebben ontvreemd.
39 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De wachttijden bij Veilig Thuis, de advies- en meldpunten voor huiselijk geweld en kindermishandeling, blijven te lang, zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). "Het lukt geen van de 25 regionale Veilig Thuis-organisaties om hun taken binnen de wettelijke termijnen uit te voeren", aldus de organisatie. De toestand levert risico's op, onder meer doordat het langer duurt tot er passende hulp komt voor wie dat uiteindelijk nodig blijkt te hebben.
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De douchecabines die het Rode Kruis heeft geplaatst voor asielzoekers in Ter Apel zijn bijna klaar voor gebruik. Volgens een woordvoerster moeten ze alleen nog worden aangesloten op de afvoer. De hulporganisatie is afgelopen weekend ingezet om basisvoorzieningen te leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Op die manier moet het verblijf in het aanmeldcentrum "iets menswaardiger" worden.
54 minuten geledenLEEUWARDEN (ANP) - De verdachten die maandag in hoger beroep terechtstaan in de Mallorcazaak, zijn maandag opnieuw geconfronteerd met de beelden van het uitgaansgeweld. De eerste zittingsdag staat in het teken van twee vechtpartijen waar de gewelddadige avond in juli 2021 mee begon. "Ik weet dat ik me heb misdragen", zei verdachte Sanil B. (21) hierover.
2 uur geledenARNHEM (ANP) - Commando Sil A. is maandag door de militaire kamer van de rechtbank Arnhem veroordeeld tot vier jaar cel voor betrokkenheid bij drugs- en wapensmokkel. Volgens de rechter heeft de 44-jarige A. meegeholpen aan de voorbereiding van twee grote coketransporten vanuit Suriname naar Antwerpen en Hamburg.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum willen dat de Nederlandse staat stopt met het exporteren van onderdelen voor F-35-gevechtsvliegtuigen naar Israël, zo is naar voren gekomen tijdens een kort geding bij de rechtbank in Den Haag. De Staat moet niet langer bijdragen aan de mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in Gaza, vinden de organisaties. De Staat verweert zich hiertegen.
3 uur geleden