BioNTech verhoogt omzetverwachting door coronavaccin
MAINZ (ANP/BLOOMBERG) - Het Duitse biotechbedrijf BioNTech denkt dit jaar fors meer geld te verdienen aan het zelfontwikkelde coronavaccin dan het eerder voorzag. Daarvan zijn inmiddels 450 miljoen doses geleverd en volgens de onderneming zijn er geen aanwijzingen dat het aangepast moet worden om ook te beschermen tegen nieuwe virusvarianten. Voor heel 2021 heeft BioNTech samen met partner Pfizer wereldwijd bestellingen voor 1,8 miljard doses van het vaccin binnen en de bestellingen voor de twee jaar erna lopen ook binnen.
Het eerste product ooit dat BioNTech op de markt bracht, brengt dit jaar naar verwachting 12,4 miljard euro aan omzet op. Eerder rekende het bedrijf nog op 9,8 miljard euro aan inkomsten dankzij het vaccin.
De laatste tijd stak BioNTech samen met Pfizer, waar het in grote delen van de wereld mee samenwerkt, veel geld in de uitbreiding van de productiecapaciteit. Inmiddels kunnen er dit jaar net geen 3 miljard vaccins gemaakt worden. Afgelopen weekeinde kondigden de Duitsers bovendien aan met het Chinese Shanghai Fosun Pharmaceutical Group in China tot 1 miljard doses per jaar te gaan maken. Tot nu toe was Fosun alleen distributiepartner van BioNTech.
In het eerste kwartaal bedroeg de omzet van BioNTech ruim 2 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog 27,7 miljoen euro. Onder de streep hielden de Duitsers 1,1 miljard euro over. Vorig jaar was er in de eerste drie maanden nog een verlies van 53,4 miljoen euro.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Moderna ging donderdag 15 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De biotechnoloog wil zijn onderzoeksbudget met ongeveer 20 procent verlagen om kosten te besparen. Vorige maand verlaagde Moderna al de verkoopverwachtingen voor dit jaar door tegenvallende verkopen van zijn coronavaccin in Europa en de toegenomen concurrentie in de Verenigde Staten. Moderna wil nu zijn uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe medicijnen in de komende drie jaar verlagen met 1,1 miljard dollar. Ook werd de doelstelling om break-even te draaien opgeschoven van 2026 naar 2028.
1 uur geledenGENÈVE (ANP) - De Israëlische militaire operatie in Gaza en de gevolgen daarvan op de Westelijke Jordaanoever hebben gezorgd voor een ongekende schok voor de economie in het bezette Palestijnse gebied, staat in een nieuw rapport van de Verenigde Naties (VN). De militaire acties van Israël volgden op de grootschalige aanval die de Palestijnse beweging Hamas op 7 oktober vorig jaar uitvoerde op Israël.
1 uur geledenFRANKFURT (ANP) - Het pad van de Europese Centrale Bank (ECB) bij het verlagen van de rente ligt niet vast en rentebeslissingen blijven afhankelijk van de beschikbare economische data. Dat heeft president Christine Lagarde gezegd in een toelichting op het besluit van de centrale bank in Frankfurt om voor de tweede keer dit jaar de rente te verlagen.
1 uur geledenBEIJING/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Chinese minister van Handel komt volgende week naar Brussel voor gesprekken over de hoge invoerheffingen van de Europese Unie voor Chinese elektrische auto's. Minister Wang Wentao zal donderdag praten met Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis. China is fel tegenstander van die heffingen en wil dat ze van tafel gaan.
1 uur geledenARNHEM (ANP) - Netbeheerder Liander en energiebedrijf Zonneplan kijken de komende maanden of het automatisch opslaan van opgewekte elektriciteit in een thuisbatterij helpt tegen de problemen op het volle stroomnet. De bedrijven doen vanaf deze maand een proef hiermee bij huishoudens in Arnhem.
1 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de tweede keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt hebben besloten om de leenkosten met een kwart procentpunt te verlagen tot 3,50 procent. Met de lagere rente wil de ECB het kwakkelende economische herstel in het eurogebied aanjagen, nu de inflatie richting het doel van 2 procent gaat.
2 uur geledenBOXTEL (ANP) - De topman van Vion, de grootste vleesproducent van Nederland, stapt eind dit jaar op. Vion had de afgelopen jaren last van problemen op de Duitse markt, een belangrijk land voor de vleesverwerker. Daarom werkt Vion aan een nieuwe strategie, waarbij het bedrijf veel activiteiten in Duitsland wil verkopen. Vion rondt de vernieuwing niet af met de huidige topman Ronald Lotgerink, maar onder de nieuwe algemeen directeur, Tjarda Klimp, meldt het bedrijf uit Boxtel. Klimp is nu nog de financieel directeur van het bedrijf.
2 uur geleden