Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biogen klimt fors op Wall Street na vermeende interesse Samsung

Biogen klimt fors op Wall Street na vermeende interesse Samsung

NEW YORK (ANP) - Farmaceut Biogen beleefde woensdag een koerssprong op Wall Street. Het aandeel won bijna 10 procent na berichten dat het Zuid-Koreaanse conglomeraat Samsung het bedrijf zou willen overnemen. Verder was er aandacht voor Apple, dat qua beurswaarde aanschurkt tegen de 3 biljoen dollar. De beurshandel was in de laatste week van het jaar traditiegetrouw dun. Beleggers bleven voorzichtig nu het dagelijks aantal coronabesmettingen in recordtempo oploopt. De brede S&P 500 sloot weer eens op een nieuwe recordstand.

Biogen is vooral bekend van middelen die werken tegen neurologische aandoeningen zoals Alzheimer, dementie, multiple sclerose en de ziekte van Parkinson. Met de overname zou een bedrag van 40 miljard dollar zijn gemoeid, omgerekend dik 35 miljard euro.

Het aandeel Apple won 0,1 procent tot 179,38 dollar. De koers van het aandeel moet boven de 182,86 dollar uitkomen voor het doorbreken van de grens van 3 biljoen. In 2018 ging Apple al als eerste door de grens van 1 biljoen dollar heen en in 2020 werd het bedrijf als eerste meer dan 2 biljoen dollar waard. Vooral de coronacrisis deed de waarde van de onderneming goed. Voor werk, school en ontspanning waren mensen aangewezen op technologie, waaronder apparaten en gadgets van Apple.

Tesla

Tesla verloor 0,2 procent. Musk heeft voor nog eens ruim 1 miljard dollar aan aandelen Tesla verkocht, omgerekend zo'n 900 miljoen euro. De rijkste mens op aarde lijkt daarmee hard op weg om zijn belofte in te lossen om 10 procent van zijn belang in Tesla van de hand te doen.

Alibaba verloor 2,4 procent. Het Chinese webwinkelconcern, dat ook een notering heeft op Wall Street, voert volgens persbureau Bloomberg gesprekken over de verkoop van zijn belang van ongeveer 30 procent in het socialmediabedrijf Weibo aan het Chinese staatsbedrijf Shanghai Media Group. De verkoop houdt mogelijk verband met de aanpak van de grote machtspositie van de techbedrijven door Beijing. Weibo zakte 3,5 procent in New York.

Dow Jones

De leidende Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent hoger op 36.488,63 punten. De S&P 500 steeg 0,1 procent tot een nieuw record van 4793,06 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 0,1 procent tot 15.766,22 punten.

De euro was 1,1350 dollar waard, tegen 1,1343 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 76,52 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 79,20 dollar per vat.

Meer uit Financieel

FNV wil duidelijke grens voor werken in hitte

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV wil dat de overheid duidelijke grenzen stelt wanneer het onverantwoord is om in de hitte te werken. Daarbij moet rekening worden gehouden met de zwaarte van het werk, maar ook met verschillende weersomstandigheden als luchtvochtigheid en wind. Nu is het aan werkgevers om beleid vast te stellen voor gevaarlijke weersomstandigheden, maar volgens de vakbond gebeurt dat nauwelijks.

3 minuten geleden
Scheidend directeur: India wordt grootste markt voor Unilever

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - De vertrekkende topman van Unilever in India verwacht dat zijn land "onvermijdelijk" de grootste markt qua omzet zal worden voor het Britse levensmiddelenconcern. En dat zal volgens hem mogelijk al voor het komende decennium kunnen gebeuren. De baas van Hindustan Unilever, Sanjiv Mehta, waarschuwde zijn opvolger wel dat hij het hoofd zal moeten bieden aan een steeds heviger wordende concurrentie in het land.

20 minuten geleden
'Virtuele elektriciteitscentrale' van Eneco moet balans bewaken

ROTTERDAM (ANP) - Eneco wil met de koppeling van windparken, zonneparken, batterijen en andere fysieke objecten aan een virtueel platform problemen op het elektriciteitsnet tegengaan. De energieleverancier hoopt ook kleinere apparatuur zoals laadpalen of elektrische auto's aan te sluiten op deze 'virtuele elektriciteitscentrale', die moet helpen om vraag en aanbod van elektriciteit in balans te krijgen.

22 minuten geleden
TikTok-moeder mengt zich in strijd om Chinees alternatief ChatGPT

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Ook TikTok-moederbedrijf ByteDance mengt zich in de strijd om de beste kunstmatige intelligentie(AI)-tool. Volgens een woordvoerder van het Chinese concern testen medewerkers nu de chatbot met de voorlopige naam Grace. In China is na de lancering van het populaire ChatGPT een felle strijd losgebarsten voor een lokale versie van de generatieve AI.

48 minuten geleden
Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI in kopgroep van AEX

AMSTERDAM (ANP) - ASML, Besi en ASMI stonden vrijdag in de kopgroep van de AEX-index op het Damrak, die vrijwel onveranderd bleef. De chipbedrijven profiteerden onder meer van omzetcijfers van TSMC. De grote Taiwanese chipfabrikant, een belangrijke afnemer van chipmachines van ASML, zag de omzet in mei met ruim 19 procent stijgen ten opzichte van een maand eerder.

1 uur geleden
ING: Nederlanders betalen stap voor stap minder voor energie

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders betalen maandelijks langzaam maar zeker steeds minder voor hun energie. Volgens een analyse van transactiedata door ING gaat het gemiddelde voorschotbedrag dat huishoudens elke maand kwijt zijn stap voor stap wat omlaag. Inmiddels ligt dit bedrag 30 euro onder de piek, blijkt uit de berekeningen.

1 uur geleden
Platenlabel UMG wil hoger inkomen Drake via nieuw streamingmodel

AMSTERDAM (ANP) - Artiesten als Drake en Taylor Swift zouden binnenkort weleens fors meer kunnen gaan verdienen aan hun muziek via streamingdiensten. Hun platenmaatschappij Universal Music Group (UMG) praat volgens bronnen van persbureau Bloomberg met streamingplatform SoundCloud voor een andere verdeling van de beloning voor hun artiesten.

1 uur geleden