
Biodieselproductie stuwt vraag naar oliën en vetten
ZOETERMEER (ANP) - De handel in oliën en vetten in Nederland steeg in het afgelopen jaar fors, ondanks de coronacrisis. Dat komt onder meer door de grote vraag naar biodiesel, die wordt gemaakt van zowel dierlijke als plantaardige oliën en vetten. Met name raapzaadolie werd veel meer geëxporteerd, meldt MVO, de branchevereniging voor bedrijven in dierlijke en plantaardige oliën.
In Nederland steeg de import van raapzaadolie met ongeveer een kwart, bij de export ervan was bijna een verdubbeling te zien. Een nieuwe biodieselfabriek in Nederland leidde tot extra vraag naar de brandstof. Ook gebruikte oliën en vetten, waarvan biodiesel ook wordt gemaakt, waren daardoor in trek.
Hoewel de afzet van oliën en vetten aan de horeca en voedingsindustrie door de coronacrisis onder druk kwam te staan door sluitingen van restaurants, was in bijna elke productcategorie een stijging te zien. Dat kwam onder meer door hogere prijzen, maar ook omdat de toeleveringsketens op orde bleven en er geen grote logistieke of andere grote noemenswaardige problemen in de sector waren, aldus MVO.
Totale export
De totale export van oliën en vetten steeg in 2020 naar 12,3 miljard euro. Dat is een stijging van 16 procent tegenover 10,6 miljard euro een jaar eerder. Ook de import steeg aanzienlijk, naar 14,9 miljard euro in 2020 tegenover 12,7 miljard euro een jaar eerder.
In de industrie worden oliezaden verwerkt tot plantaardige oliën en vetten, maar er wordt ook gehandeld in dierlijk vet, biodiesel en lecithine, een vetmengsel waarvan de grondstof uit sojabonen of zonnebloempitten komt. De belangrijkste oliezaden waren sojabonen, raapzaad en zonnebloempitten. De import van palmolie, waar critici zoals milieuorganisaties van menen dat het nog niet duurzaam genoeg wordt geproduceerd, daalde licht. Nederland is van heel Europa wel nog steeds de grootste importeur van palmolie.
Meer uit Financieel
BERN (ANP) - Zwitserse openbaar aanklagers beschuldigen grondstoffenhandelaar Trafigura van omkoping in Angola. Ook een hooggeplaatste bestuurder van het bedrijf wordt vervolgd omdat hij toestemming gaf voor de steekpenningen. Tegelijkertijd verdenkt justitie in de Verenigde Staten het bedrijf van corruptie in Brazilië.
2 minuten geledenGENÈVE (ANP) - De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.
37 minuten geledenLONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Sigarettenproducent British American Tabacco (BAT), het bedrijf achter merken als Lucky Strike en Dunhill, schrijft maar liefst 25 miljard dollar (omgerekend zo'n 29 miljard euro) af op zijn activiteiten in de Verenigde Staten. BAT zegt last te hebben van een vertragende economie en een gedaalde vraag naar zijn sigarettenmerken in de VS.
44 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Consumenten lopen bij het aanvragen van een lening het risico om onverantwoord veel krediet te krijgen door fouten in geautomatiseerde processen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder zegt duizenden meldingen te hebben gekregen over dit soort problemen.
1 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - China zegt het exportbeleid van de Europese Unie "onlogisch" te vinden. Het landenblok verklaarde in de aanloop naar een top met de Chinese regering de eigen markt te willen beschermen, maar ook meer te willen exporteren naar het Aziatische land.
1 uur geledenWIESBADEN (ANP) - Duitsland heeft in het derde kwartaal van dit jaar ruim 20 procent minder stroom opgewekt en aan het net geleverd. Dat is vermoedelijk het gevolg van de economische vertraging in het land. Daardoor verbruikten energie-intensieve industrieën minder elektriciteit. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis werd er afgelopen kwartaal ook meer elektriciteit uit het buitenland ingevoerd.
1 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van het Chinese moederbedrijf ByteDance van de populaire filmpjesapp TikTok bedraagt nu ongeveer 268 miljard dollar, omgerekend bijna 250 miljard euro. Dat heeft persbureau Bloomberg berekend op basis van een terugkoop van aandelen door ByteDance.
2 uur geleden