Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bioblitz: soorten tellen in de tuin en op balkon

Bioblitz: soorten tellen in de tuin en op balkon

NIJMEGEN (ANP) - Bezitters van een tuin of een balkon kunnen zaterdag meedoen aan de bioblitz: een etmaal dieren en planten in de eigen omgeving tellen. Een bioblitz is een vooral in het buitenland bekende term voor natuuronderzoek met het doel om zoveel mogelijk soorten op een bepaalde plek in beeld te brengen.

De bioblitz is georganiseerd door zeven natuurorganisaties, die samen verantwoordelijk zijn voor de Jaarrond Tuintelling. Aan de Jaarrond Tuintelling, die sinds vijf jaar bestaat, doen tienduizenden Nederlanders mee. Op basis van hun tellingen kan vastgesteld worden hoe het met allerlei soorten dieren en planten in Nederland gaat. Bekende tellingen zijn onder meer die van de vleermuizen, de bijen en de vlinders.

Deelnemers aan de bioblitz moeten zaterdag tussen 00.00 uur en 23.59 uur zoveel mogelijk soorten tellen en liefst ook op naam brengen. "Daarvoor is het natuurlijk handig om op verschillende tijden rond te kijken. In de ochtendschemering zie je andere soorten dan midden op de dag of 's avonds. Maar iedereen mag zelf weten hoelang en wanneer hij gaat tellen", aldus de organisatie. Wie de meeste soorten telt, krijgt een kleine prijs.

Waarnemingen kunnen tot zondag 12.00 uur gemeld worden op www.tuintelling.nl/bioblitz. Op de site wordt voortdurend het resultaat van alle tellingen bijgehouden.

Meer uit Binnenland

NS: treinreizigers van en naar Amsterdam moeten met ander vervoer

AMSTERDAM (ANP) - De NS roept treinreizigers in en rond Amsterdam zondagavond op ander vervoer te regelen. Het is volgens de spoorvervoerder uiterst onzeker of de treinen nog gaan rijden vanwege een storing die aan het einde van de middag begon en korte tijd was verholpen. Een woordvoerster zegt dat de mensen niet meer naar de stations moeten komen.

17 minuten geleden
Treinverkeer Amsterdam ligt weer stil, storing nog niet voorbij

AMSTERDAM (ANP) - Het treinverkeer in Amsterdam is weer stilgelegd omdat de storing op de verkeersleidingspost is teruggekeerd. Dat schrijft ProRail op Twitter. Eerder meldde de spoorbeheerder dat het treinverkeer rond 20.00 uur weer kon opstarten. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat de nieuwe storing verholpen is.

2 uur geleden
Treinen Amsterdam kunnen weer rijden, Harry Styles kwartier later

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen weer gaan rijden, meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

4 uur geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

4 uur geleden
Geen treinverkeer in regio Amsterdam door storing

AMSTERDAM (ANP) - Vanwege een storing bij ProRail rijden er geen treinen op de trajecten van en naar Amsterdam. Dat meldt de NS. De storing is volgens een woordvoerster bij een verkeersleidingspost. Het is nog niet bekend hoe lang het duurt voordat de problemen zijn verholpen.

5 uur geleden
Eigenaar appartementencomplex vraagt hulp aan collega-verhuurders

AMSTERDAM (ANP) - Vastgoedbedrijf Vesteda, de eigenaar en verhuurder van de appartementen aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost die zaterdagavond grote schade opliepen door een felle brand, heeft collega-verhuurders benaderd. De verhuurder hoopt dat zij kunnen helpen met het vinden van vervangende woonruimte voor de bewoners die voorlopig niet terug kunnen keren naar hun huis.

9 uur geleden
Appartementencomplex Amsterdam onbewoonbaar na brand

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar dit weekend een brand woedde, kunnen nog niet terug naar huis. Alle 95 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer.

11 uur geleden