Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Binnenstad Utrecht weer omsingeld door water

Binnenstad Utrecht weer omsingeld door water

UTRECHT (ANP) - In Utrecht kan weer om de binnenstad worden gevaren. Zaterdag wordt de singel (ook wel de stadsbuitengracht) die de oude kern omsluit, heropend. De singel - voor een groot deel een rijksmonument - is in de jaren zeventig deels gedempt om er een weg voor aan te leggen.

In 1958 was er zelfs even sprake van dat de hele singel zou verdwijnen om plaats te maken voor een rondweg. Toenmalig minister Marga Klompé stak daar een stokje voor en wees de vaarverbinding aan als monument.

Tien jaar later besloot de gemeente onder luid protest toch om de Catharijnesingel te dempen. Er moest meer ruimte komen voor auto’s en winkelcentrum Hoog Catharijne moest worden gebouwd. Een deel van de Weerdsingel werd in die tijd tot groot verdriet van Utrechters opgeofferd voor een parkeerterrein.

Inwoners bleven al die tijd strijden voor het terugbrengen van het water. In 2002 stemde Utrecht in een referendum voor het weer opengraven van de Weerdsingel en Catharijnesingel. De afgelopen vijf jaren is hieraan hard gewerkt. De ‘fout uit het verleden’ is volgens de gemeente nu hersteld. De nieuwe singel is opnieuw verbonden met de Weerdsingel, met de Oudegracht, de Vecht en de Kromme Rijn.

Bij het vernieuwde Hoog Catharijne stroomt het water voortaan onder het winkelcentrum door. De singel neemt tegenwoordig een prominente plek in van de nieuwbouwplannen in het stationsgebied.

Meer uit Binnenland

Treinverkeer Amsterdam ligt weer stil, storing nog niet voorbij

AMSTERDAM (ANP) - Het treinverkeer in Amsterdam is weer stilgelegd omdat de storing op de verkeersleidingspost is teruggekeerd. Dat schrijft ProRail op Twitter. Eerder meldde de spoorbeheerder dat het treinverkeer rond 20.00 uur weer kon opstarten. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat de nieuwe storing verholpen is.

2 uur geleden
Treinen Amsterdam kunnen weer rijden, Harry Styles kwartier later

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen weer gaan rijden, meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

3 uur geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

4 uur geleden
Geen treinverkeer in regio Amsterdam door storing

AMSTERDAM (ANP) - Vanwege een storing bij ProRail rijden er geen treinen op de trajecten van en naar Amsterdam. Dat meldt de NS. De storing is volgens een woordvoerster bij een verkeersleidingspost. Het is nog niet bekend hoe lang het duurt voordat de problemen zijn verholpen.

5 uur geleden
Eigenaar appartementencomplex vraagt hulp aan collega-verhuurders

AMSTERDAM (ANP) - Vastgoedbedrijf Vesteda, de eigenaar en verhuurder van de appartementen aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost die zaterdagavond grote schade opliepen door een felle brand, heeft collega-verhuurders benaderd. De verhuurder hoopt dat zij kunnen helpen met het vinden van vervangende woonruimte voor de bewoners die voorlopig niet terug kunnen keren naar hun huis.

8 uur geleden
Appartementencomplex Amsterdam onbewoonbaar na brand

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar dit weekend een brand woedde, kunnen nog niet terug naar huis. Alle 95 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer.

10 uur geleden
BNNVARA zet stappen met sociale veiligheid op werkvloer

HILVERSUM (ANP) - BNNVARA heeft de afgelopen zes maanden veel stappen gemaakt in het vergroten van de sociale veiligheid op de werkvloer. De omroep heeft een langetermijnplan uitgerold, dat wordt begeleid door een externe expert. Dat laat een woordvoerder van BNNVARA weten.

10 uur geleden